Przepis na szparagi z grilla krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
grill, szczypce do grilla

Odłam twarde, białe końca szparagów i wyrzuć je.

Łodygi opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz.

Szparagi dopraw solą i pieprzem oraz wysmaruj oliwą z oliwek.

Tak przygotowane szparagi grilluj przez około 8 minut na ruszcie rozgrzanego grilla (możesz użyć tacki do grillowania). Szparagi co jakiś czas obracaj.

Gotowe szparagi z grilla podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Szparagi z grilla podane na talerzu.
Szparagi z grilla
Koszt przygotowania dania
17.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
210 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
24

Szparagi z grilla - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szparagach z grilla

Szparagi z grilla to doskonały pomysł na zdrową, warzywną przekąskę. Pyszne szparagi zielone możemy kupić w sklepie jedynie w sezonie i wzrostu. Sezon ten przypada na okres maja oraz czerwca. Smaczne szparagi z grilla najlepiej smakują z dodatkiem sosu na bazie jogurtu naturalnego z odrobiną czosnku. Przepis na szparagi z grilla jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: świeże szparagi zielone, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.

Jak zrobić szparagi z grilla? Odłam twarde, białe końca szparagów i wyrzuć je. Łodygi opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Szparagi dopraw solą i pieprzem oraz wysmaruj oliwą z oliwek. Tak przygotowane szparagi grilluj przez około 8 minut na ruszcie rozgrzanego grilla (możesz użyć tacki do grillowania). Szparagi co jakiś czas obracaj. Gotowe szparagi z grilla podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Szparagi zielone to doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Stanowią one źródło wapnia, potasu, magnezu czy selenu. Znajdziemy w nich również kwas foliowy, którego podaż na odpowiednim poziomie jest szczególne ważna w diecie kobiet planujących ciążę lub już w niej będących. Kwas foliowy odpowiada bowiem za zmniejszenie ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Szparagi zielone zawierają również spore ilości witaminy K, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu krwionośnego - między innymi witamina K odpowiada za krzepliwość krwi.

Podsumowując prosty przepis na najlepsze szparagi z grilla to doskonały pomysł na przekąskę. Szparagi to przede wszystkim dobre źródło witaminy K i kwasu foliowego, dlatego warto dodać je w sezonie wiosennym do swojej diety. Szparagi na ciepło dobre są bezpośrednio po przygotowaniu. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do mięs grillowanych, a także na wegetariańskiego grilla ze znajomymi. Aby delikatnie urozmaicić przepis szparagi możemy owinąć w plasterki boczku i przygotować na grillu.

Wartości odżywcze szparagów z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
84.00 kcal
210.00 kcal
Białko
2.04 g
5.09 g
Fenyloalanina
0.07 mg
0.19 mg

Węglowodany w szparagach z grilla

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
3.59 g
8.98 g
Węglowodany przyswajalne
1.65 g
4.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.94 g
4.86 g
Sacharoza (cukier)
0.21 g
0.53 g
Glukoza
0.60 g
1.50 g
Fruktoza
0.93 g
2.31 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
7.52 g
18.80 g
Tłuszcze nasycone
1.29 g
3.22 g
Tłuszcze nienasycone
6.23 g
15.58 g
Tłuszcze jednonasycone
5.41 g
13.52 g
Tłuszcze wielonasycone
0.82 g
2.06 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na szparagi z grilla

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
35.19 µg (mcg)
87.96 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.21 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.19 mg
12.96 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.07 mg
2.67 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.32 mg
Niacyna
0.91 mg
2.27 mg
Foliany
48.15 µg (mcg)
120.37 µg (mcg)
Beta karoten
415.74 µg (mcg)
1039.35 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szparagi z grilla

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
2.00 mg
5.00 mg
Potas
187.11 mg
467.78 mg
Wapń
22.30 mg
55.74 mg
Fosfor
48.15 mg
120.37 mg
Magnez
12.96 mg
32.41 mg
Żelazo
2.02 mg
5.06 mg
Cynk
0.50 mg
1.25 mg
Miedź
0.18 mg
0.44 mg
Mangan
0.15 mg
0.37 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szparagów z grilla 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szparagach z grilla

Lista alergenów dla szparagów z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szparagi z grilla

Cena przygotowania szparagów z grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
zielone
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na szparagi z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób