Kabaczek z grilla

Opublikowano: 21.02.2022 r., 13:42 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowany kabaczek na ruszcie
Kabaczek z grilla
Kabaczek z grilla to pyszna i prosta przekąska, która urozmaici każdy sezon grillowy.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 20 min
136 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kabaczek - 1 sztuka (400 g)
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, bazylia
Sprzęt kuchenny
grill elektryczny

Przepis na kabaczka z grilla krok po kroku

Kabaczka umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 3-4 cm.

Oliwę przelej do szklanki, dodaj przyprawy, posiekany czosnek i wymieszaj.

Pokrojone warzywa dokładnie obtocz w marynacie. Odstaw na 10-20 minut.

Na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub tradycyjnym grilluj kabaczki z obu stron.

Jak oceniasz przepis na kabaczka z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat kabaczka z grilla

Kabaczek z grilla to fantastyczny pomysł na zdrową, lekką, warzywną potrawę na grilla w towarzystwie rodziny lub przyjaciół. Kabaczek świetnie sprawdza się jako dobre i pyszne warzywo do grillowania. Możesz podawać go z grilla elektrycznego lub grillować na tradycyjnym grillu. Śmiało możesz również skorzystać z patelni grillowej. Kabaczek z grilla świetnie sprawdzi się jako dodatek do szaszłyków, sałatek i grillowanych mięs lub ryb, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Możesz przygotować go w wersji fit, jedynie z odrobiną oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, lub na przykład z dodatkiem sera – mozzarelli, goudy lub parmezanu. Wegetariańskie kabaczki z grilla świetnie smakują i nadają się zarówno na przyjęcia wegetariańskie, jak i te, na których będzie serwowane mięso. Jak zrobić kabaczka na grillu? To prostsze niż mogłoby Ci się wydawać. Potrzebny Ci będzie oczywiście kabaczek, odrobina oliwy z oliwek, najlepiej extra virgin, tłoczonej na zimno lub oleju rzepakowego oraz przypraw. Świetnie sprawdzą się nie tylko sól i pieprz, ale również rozmaryn, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, słodka lub ostra papryka mielona, czy czosnek granulowany. Nie bój się eksperymentować w kwestii dodawanych ziół i przypraw, dzięki nim kabaczek z grilla będzie miał pyszny, wyrazisty smak. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najprostszy, najszybszy, a jednocześnie najsmaczniejszy przepis na kabaczka z grilla, z który z pewnością zrobi furorę wśród wszystkich Twoich gości.

Alergeny w kabaczku z grilla

Lista alergenów dla kabaczka z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kabaczka z grilla

Wartości odżywcze kabaczka z grilla

na 100g gotowej potrawy

Najzdrowsze grillowanie to grillowanie z użyciem grilla elektrycznego, kiedy nie ma bezpośredniego kontaktu żywności z dymem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
113.33
136.00
Białko (g)
1.08
1.29
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
2.76
3.32
Węglowodany przyswajalne (g)
1.88
2.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
1.07
Sacharoza (cukier) (g)
0.04
0.05
Glukoza (g)
0.95
1.14
Fruktoza (g)
1.23
1.47
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
11.40
13.67
Tłuszcze nasycone (g)
2.03
2.43
Tłuszcze nienasycone (g)
9.37
11.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.12
9.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.25
1.50
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
8.89
10.67
Witamina B6 (mg)
0.14
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
15.91
19.09
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.71
2.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Ryboflawina (mg)
0.08
0.10
Niacyna (mg)
0.40
0.48
Foliany (µg (mcg))
21.33
25.60
Beta karoten (µg (mcg))
106.67
128.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
7.33
8.80
Potas (mg)
232.11
278.53
Wapń (mg)
14.33
17.20
Fosfor (mg)
33.78
40.53
Magnez (mg)
16.00
19.20
Żelazo (mg)
0.39
0.47
Cynk (mg)
0.28
0.34
Miedź (mg)
0.04
0.05
Mangan (mg)
0.16
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny kabaczka z grilla 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kabaczka z grilla

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
400 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
24.00