Kabaczek z grilla
- Kabaczek - 1 sztuka (400 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek (50 ml)
Przepis na kabaczka z grilla krok po kroku
Kabaczka umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 3-4 cm.
Oliwę przelej do szklanki, dodaj przyprawy, posiekany czosnek i wymieszaj.
Pokrojone warzywa dokładnie obtocz w marynacie. Odstaw na 10-20 minut.
Na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub tradycyjnym grilluj kabaczki z obu stron.
-
Cukinia z grilla
-
Warzywa na grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Szparagi z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Bataty z grilla
-
Kukurydza z grilla
-
Bakłażan z piekarnika
-
Ziemniaki z grilla
-
Boczniaki z grilla
-
Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla
-
Grillowane szparagi
-
Surówka do łososia
-
Szaszłyki warzywne z grilla
-
Stek z kalafiora z grilla
-
Warzywa na grilla
Więcej informacji na temat kabaczka z grilla
Kabaczek z grilla to fantastyczny pomysł na zdrową, lekką, warzywną potrawę na grilla w towarzystwie rodziny lub przyjaciół. Kabaczek świetnie sprawdza się jako dobre i pyszne warzywo do grillowania. Możesz podawać go z grilla elektrycznego lub grillować na tradycyjnym grillu. Śmiało możesz również skorzystać z patelni grillowej. Kabaczek z grilla świetnie sprawdzi się jako dodatek do szaszłyków, sałatek i grillowanych mięs lub ryb, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Możesz przygotować go w wersji fit, jedynie z odrobiną oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, lub na przykład z dodatkiem sera – mozzarelli, goudy lub parmezanu. Wegetariańskie kabaczki z grilla świetnie smakują i nadają się zarówno na przyjęcia wegetariańskie, jak i te, na których będzie serwowane mięso. Jak zrobić kabaczka na grillu? To prostsze niż mogłoby Ci się wydawać. Potrzebny Ci będzie oczywiście kabaczek, odrobina oliwy z oliwek, najlepiej extra virgin, tłoczonej na zimno lub oleju rzepakowego oraz przypraw. Świetnie sprawdzą się nie tylko sól i pieprz, ale również rozmaryn, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, słodka lub ostra papryka mielona, czy czosnek granulowany. Nie bój się eksperymentować w kwestii dodawanych ziół i przypraw, dzięki nim kabaczek z grilla będzie miał pyszny, wyrazisty smak. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najprostszy, najszybszy, a jednocześnie najsmaczniejszy przepis na kabaczka z grilla, z który z pewnością zrobi furorę wśród wszystkich Twoich gości.
Alergeny w kabaczku z grilla
Lista alergenów dla kabaczka z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kabaczka z grilla
Wartości odżywcze kabaczka z grilla
Najzdrowsze grillowanie to grillowanie z użyciem grilla elektrycznego, kiedy nie ma bezpośredniego kontaktu żywności z dymem.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.