Stek z kalafiora z grilla

Opublikowano: 12.04.2022 r., 8:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Stek z kalafiora z grilla podany z dodatkiem świeżych warzyw na białym talerzu.
Stek z kalafiora z grilla
Stek z kalafiora z grilla to wspaniała propozycja na warzywny posiłek. Warzywny stek to świetny pomysł na niskokaloryczny posiłek także dla dzieci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne danie.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 10 min
301 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalafior 1 duża sztuka (800 g)
  • Musztarda (200 g)
  • Oliwa z oliwek niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sos sojowy, papryczka chilli świeża, czosnek, miód
Sprzęt kuchenny
grill elektryczny

Przepis na stek z kalafiora z grilla krok po kroku

Kalafiora pokrój na plastry.

W misce wymieszaj musztardę, sos sojowy, miód.

Posiekaj papryczkę chilli i dodaj do marynaty.

Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę.

Kalafiora posmaruj marynatą, dopraw pieprzem i ostaw na 20 minut.

Rozgrzej grilla i kalafiora skrop oliwą z oliwek.

Grilluj przez około 7-8 minut.

Jak oceniasz przepis na stek z kalafiora z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat steka z kalafiora z grilla

Stek z kalafiora z grilla to bardzo dobry pomysł na smaczny warzywny obiad. Kalafiora można podać jako dodatek do pieczonego mięsa. Kalafior świetnie sprawdzi się także podany z sosem warzywnym lub mięsny. Przepis na stek z kalafiora z grilla jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalafior, oliwa z oliwek, papryczka chilli, czosnek, miód, musztarda, sos sojowy, pieprz.

Jak zrobić stek z kalafiora z grilla? Kalafiora pokrój na plastry. W misce wymieszaj musztardę, sos sojowy, miód. Posiekaj papryczkę chilli i dodaj do marynaty. Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Kalafiora posmaruj marynatą, dopraw pieprzem i ostaw na 20 minut. Rozgrzej grilla i kalafiora skrop oliwą z oliwek. Grilluj przez około 7-8 minut.

Kalafior, którego od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe, jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe. Błonnik zawarty w kalafiorze bardzo korzystnie wpływa na pracę naszych jelit. Błonnik zwiększa treść pokarmową i pomaga zapobiegać zaparciom. Błonnik pomaga uregulować poziom glukozy we krwi. Ma także wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Błonnik pokarmowy jest bardzo ważny w naszej diecie, dlatego powinniśmy dbać o jego odpowiednią podaż.

Podsumowując szybki przepis można przygotować na grillu opalanym drewnem. Wegetariański stek z kalafiora w plastrach jest smaczny i doskonale zastąpi mięso w naszej diecie. Grillowany kalafior jest pyszny i lekko chrupiący. Stek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Kalafior świetnie sprawdzi się także do przygotowania pasty warzywnej. Wystarczy go zblendować i połączyć z serkiem mascarpone lub śmietankowym serkiem na kanapki.

Alergeny w steku z kalafiora z grilla

Lista alergenów dla steka z kalafiora z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na stek z kalafiora z grilla nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze steka z kalafiora z grilla

na 100g gotowej potrawy

Stek z kalafiora z grilla to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Stek jest syty i zawiera małą ilość kalorii, dlatego świetnie sprawdzi się jako posiłek dla osób na diecie redukcyjnej. Stek zawiera także dużą ilość składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
109.64
301.50
Białko (g)
2.17
5.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
4.58
12.59
Węglowodany przyswajalne (g)
2.34
6.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.24
6.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
9.91
27.25
Tłuszcze nasycone (g)
2.27
6.25
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
0.73
2.00
Witamina B6 (mg)
0.14
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
35.13
96.60
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.43
3.94
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.20
Ryboflawina (mg)
0.06
0.15
Niacyna (mg)
0.47
1.30
Foliany (µg (mcg))
42.73
117.50
Beta karoten (µg (mcg))
5.64
15.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
222.00
610.50
Potas (mg)
244.82
673.25
Wapń (mg)
27.55
75.75
Fosfor (mg)
51.64
142.00
Magnez (mg)
19.64
54.00
Żelazo (mg)
0.65
1.77
Cynk (mg)
0.31
0.86
Miedź (mg)
0.04
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny steka z kalafiora z grilla 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania steka z kalafiora z grilla

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
800 g
1 duża sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 800 g
Musztarda
200 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.22
Za 200 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
30.00