Przepis na boczniaki z grilla krok po kroku

Składniki
  • Boczniaki 200 g 1 opakowanie
  • Oliwa z oliwek 45 ml 2 łyżki
  • Musztarda 20 g 1 duża łyżka
  • ocet balsamiczny 15 ml 1duża łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, chilli, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
duża miska, folia spożywcza, grill elektryczny, pędzelek

Boczniaki dobrze opłucz i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.

Pokrój grzyby na małe paseczki.

W dużej misce połącz razem oliwę z oliwek, musztardę i ocet balsamiczny. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie, czosnek, chili i dopraw pieprzem oraz solą. Skrop odrobiną soku z cytryny. Wymieszaj wszystko razem dokładnie.

Grzyby przełóż do miski z marynatą i wymieszaj, tak by wszystkie grzyby były zanurzone. Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Boczniaki grilluj na rozgrzanym grillu, po około 3 minutach przełóż na drugą stronę. Pozostałą w misce marynatę możesz rozsmarowywać po grzybach małym pędzelkiem. Grilluj przez kolejne 3 minuty, kiedy grzyby będą miękkie ściągnij z rusztu.

Grillowane boczniaki podane z sałatką ze świeżych warzyw.
boczniaki z grilla
Koszt przygotowania dania
6.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
227 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
14

Boczniaki z grilla - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o boczniakach z grilla

Boczniaki z grilla to pyszna i aromatyczna potrawa, która zachwyci wszystkich miłośników grzybów. Dzięki wspaniałej marynacie boczniaki smakują naprawdę wybornie i przypadną do gustu każdemu amatorowi nowoczesnej kuchni.

Przepis na boczniaki z grilla jest bardzo łatwy, a danie prezentuje się bardzo efektownie. To danie charakteryzuje się wspaniałą kompozycją smakową, a to za sprawą połączenia ostrej papryczki chili, świeżej natki pietruszki z wyrazistą musztardą. Do przygotowania tej potrawy najlepiej skorzystać z grilla elektrycznego, jednak można również użyć patelni grillowej.

Boczniaki świetnie sprawdzą się jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość białka mogą być dodatkiem do pełnowartościowego posiłku roślinnego. Ze względu na swój niepowtarzalny smak i zapach mają wielu zwolenników. Bardzo dobrze wchłaniają smak marynaty, dlatego kompozycja ziół czosnku pozostanie z nimi nawet pomimo obróbki termicznej. Grzyby te dość szybko miękną, dzięki czemu nie trzeba długo trzymać ich na ruszcie, co sprawia, że zachowują wszystkie składniki odżywcze i mineralne. Są świetnym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy C i co bardzo ważne D, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Grzyby te zawierają również substancję dobroczynną o nazwie ergotioneina, która odpowiedzialna jest za spowolnienie procesów starzenia w organizmie, a także chroni przed nowotworami. Mają również ochronny wpływ na układ krwionośny i nerwowy. Zmniejszają stężenie złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu są świetną propozycją dla osób w grupie ryzyka chorób serca, a także tych borykających się z nadciśnieniem.

Boczniaki grillowane świetnie komponują się z ciepłymi grzankami i lekką sałatką ze świeżych warzyw. Idealnie sprawdzą się jako potrawa na przyjęcia lub spotkania w gronie najbliższych. Stanowią cudowną ozdobę imprezowego stołu. Na pewno posmakują wszystkim miłośnikom diety roślinnej, a także tym którzy uwielbiają nowoczesną kuchnię.

Wartości odżywcze boczniaków z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (130g)
Energia (kalorie)
174.71 kcal
227.13 kcal
Białko
2.69 g
3.50 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w boczniakach z grilla

Na 100g
Na porcję (130g)
Węglowodany
5.64 g
7.33 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.69 g
4.80 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (130g)
Tłuszcz
16.61 g
21.59 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na boczniaki z grilla

Na 100g
Na porcję (130g)
Sód
92.98 mg
120.88 mg
Potas
316.88 mg
411.94 mg
Wapń
8.25 mg
10.72 mg
Fosfor
94.45 mg
122.78 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
16.93 mg
22.01 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.19 mg
1.55 mg
Cynk
0.60 mg
0.78 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny boczniaków z grilla 14
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w boczniakach z grilla

Lista alergenów dla boczniaków z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, chilli, zioła prowansalskie, mielony czosnek.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania boczniaków z grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
200 g
1 opakowanie
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
45 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Musztarda
20 g
1 duża łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
ocet balsamiczny
15 ml
1duża łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Liczba porcji:
Razem
34.00
Łączny koszt
6.44
Jak oceniasz przepis na boczniaki z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób