Grillowane szparagi

Opublikowano: 02.04.2021 r., 21:26 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowane szparagi podane na grafitowym talerzu, obsypane parmezanem,
Grillowane szparagi
Sprawdź przepis na najlepsze grillowane szparagi z parmezanem. Delikatny smak szparagów, podkreślony wyrazistością parmezanu skomponuje się z innymi daniami grillowymi lub będzie samodzielną przekąską.
Przygotowanie 5 min
Grillowanie 8 min
86 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Szparagi duży pęczek (500 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (24 ml)
  • Ser parmezan 2 łyżki startego sera (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa, grill elektryczny, grill

Przepis na grillowane szparagi krok po kroku

Od szparagów odłam stwardniałe końce. Opłucz i dokładnie osusz.

Szparagi dokładnie wymieszaj z oliwą oraz solą.

Grilluj przez 8 minut, po 4 z każdej strony.

Przełóż na talerz i ciepłe szparagi posyp tartym parmezanem.

Jak oceniasz przepis na grillowane szparagi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat grillowanych szparagów

Szparagi, znane ludzkości od starożytności, jednak ich wyjątkowy smak został doceniony dopiero przez Włochów w okresie renesansu. Jeszcze do nie dawna były kojarzone z luksusem, jednak ich rosnąca popularność sprawiła, że są coraz bardziej powszechne. Na rynku dostępne są dwie odmiany, zielone oraz białe. Jednak coraz częściej można spotkać też odmianę o fioletowym zabarwieniu. Jest to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo, 100 gramów dostarcza około 20 kcal. Zawierają wiele cennych składników odżywczych. Bogate są w witaminy z grupy B, witaminę K, witaminę A oraz witaminę C. Ponieważ zawierają witaminy A i C, które rozpuszczalne są w tłuszczach, szparagi należy podawać w towarzystwie tłuszczu, masła czy oliwy z oliwek. Na szparagi warto zwrócić uwagę również przez zawartość kwasu foliowego, który niezbędny jest w leczeniu anemii, chorób układu krążenia czy depresji. Witaminy zawarte w szparagach wzmacniają włosy i paznokcie oraz poprawiają wygląd skóry. Posiadają związek o nazwie asparagina, który poprawia pracę nerek a w połączeniu z sodem, uzyskują właściwości moczopędne. Spożywanie ich wzmacnia odporność oraz wspomaga pracę wątroby. Błonnik poprawia perystaltykę jelit a inulina jest naturalnym prebiotykiem, który odżywia bakterie jelitowe.

Korzyści ze spożywania szparagów jest wiele, tak samo jak przepisów z ich użyciem. Jednak w większości propozycji ich podania nie są głównym składnikiem. Dlatego warto spróbować grillowane szparagi z parmezanem, masłem lub oliwą z oliwek. Do przyrządzenia dania odpowiednie będą zarówno białe jak i zielone. Zatem jak przyrządzić grillowane szparagi? Przepis jest banalnie prosty. Jak przygotować szparagi do grillowania? Wystarczy umyć i usunąć zdrewniałą końcówkę. Im szparagi cieńsze oraz im świeższa tak końcówka będzie krótsza. Jak grillować? Na tradycyjnym grillu należy użyć aluminiowej tacki. A jak długo grillować szparagi? Na grillu tradycyjnym około 6-8 minut, na grillu elektrycznym, który jest składany i opieka z obu stron około 4 minut. Jeśli nie masz możliwości wykorzystania grilla tradycyjnego, gazowego lub elektrycznego, szparagi równie wyśmienicie będą smakować z patelni grillowej.

Alergeny w grillowanych szparagów

Lista alergenów dla grillowanych szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze grillowanych szparagów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
69.42
86.78
Białko (g)
3.10
3.87
Fenyloalanina (mg)
0.13
0.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
3.69
4.61
Węglowodany przyswajalne (g)
1.74
2.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
2.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
5.30
6.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.30
1.62
Tłuszcze nienasycone (g)
4.00
5.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.47
4.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
0.66
Cholesterol (mg)
2.01
2.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
41.32
51.65
Witamina B6 (mg)
0.09
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.04
Witamina C (mg)
5.19
6.48
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.65
0.81
Retinol (µg (mcg))
5.96
7.44
Tiamina (mg)
0.13
0.16
Ryboflawina (mg)
0.14
0.17
Niacyna (mg)
0.92
1.14
Foliany (µg (mcg))
48.36
60.44
Beta karoten (µg (mcg))
417.70
522.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
36.90
46.13
Potas (mg)
189.81
237.26
Wapń (mg)
57.23
71.54
Fosfor (mg)
68.71
85.89
Magnez (mg)
14.27
17.83
Żelazo (mg)
2.03
2.54
Cynk (mg)
0.58
0.73
Miedź (mg)
0.18
0.22
Mangan (mg)
0.15
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny grillowanych szparagów 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grillowanych szparagów

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
duży pęczek
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Ser parmezan
16 g
2 łyżki startego sera
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.08
Za 16 g
Koszt składników
42.50