Przepis na grillowane szparagi krok po kroku
- Szparagi 500 g duży pęczek
- Oliwa z oliwek 24 ml 2 łyżki
- Ser parmezan 16 g 2 łyżki startego sera
Od szparagów odłam stwardniałe końce. Opłucz i dokładnie osusz.
Szparagi dokładnie wymieszaj z oliwą oraz solą.
Grilluj przez 8 minut, po 4 z każdej strony.
Przełóż na talerz i ciepłe szparagi posyp tartym parmezanem.
Często zadawane pytania
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Szparagi z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Bataty z grilla
-
Kukurydza z grilla
-
Bakłażan z piekarnika
-
Marynata do szaszłyków
-
Ziemniaki z grilla
-
Boczniaki z grilla
-
Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla
-
Surówka do łososia
-
Szaszłyki warzywne z grilla
-
Kabaczek z grilla
-
Stek z kalafiora z grilla
-
Warzywa na grilla

(liczba kalorii)
Grillowane szparagi - cechy przepisu
Więcej o grillowanych szparagów
Szparagi, znane ludzkości od starożytności, jednak ich wyjątkowy smak został doceniony dopiero przez Włochów w okresie renesansu. Jeszcze do nie dawna były kojarzone z luksusem, jednak ich rosnąca popularność sprawiła, że są coraz bardziej powszechne. Na rynku dostępne są dwie odmiany, zielone oraz białe. Jednak coraz częściej można spotkać też odmianę o fioletowym zabarwieniu. Jest to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo, 100 gramów dostarcza około 20 kcal. Zawierają wiele cennych składników odżywczych. Bogate są w witaminy z grupy B, witaminę K, witaminę A oraz witaminę C. Ponieważ zawierają witaminy A i C, które rozpuszczalne są w tłuszczach, szparagi należy podawać w towarzystwie tłuszczu, masła czy oliwy z oliwek. Na szparagi warto zwrócić uwagę również przez zawartość kwasu foliowego, który niezbędny jest w leczeniu anemii, chorób układu krążenia czy depresji. Witaminy zawarte w szparagach wzmacniają włosy i paznokcie oraz poprawiają wygląd skóry. Posiadają związek o nazwie asparagina, który poprawia pracę nerek a w połączeniu z sodem, uzyskują właściwości moczopędne. Spożywanie ich wzmacnia odporność oraz wspomaga pracę wątroby. Błonnik poprawia perystaltykę jelit a inulina jest naturalnym prebiotykiem, który odżywia bakterie jelitowe.
Korzyści ze spożywania szparagów jest wiele, tak samo jak przepisów z ich użyciem. Jednak w większości propozycji ich podania nie są głównym składnikiem. Dlatego warto spróbować grillowane szparagi z parmezanem, masłem lub oliwą z oliwek. Do przyrządzenia dania odpowiednie będą zarówno białe jak i zielone. Zatem jak przyrządzić grillowane szparagi? Przepis jest banalnie prosty. Jak przygotować szparagi do grillowania? Wystarczy umyć i usunąć zdrewniałą końcówkę. Im szparagi cieńsze oraz im świeższa tak końcówka będzie krótsza. Jak grillować? Na tradycyjnym grillu należy użyć aluminiowej tacki. A jak długo grillować szparagi? Na grillu tradycyjnym około 6-8 minut, na grillu elektrycznym, który jest składany i opieka z obu stron około 4 minut. Jeśli nie masz możliwości wykorzystania grilla tradycyjnego, gazowego lub elektrycznego, szparagi równie wyśmienicie będą smakować z patelni grillowej.
Wartości odżywcze grillowanych szparagów
Energia i białka
(125g)
Węglowodany w grillowanych szparagów
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy w przepisie na grillowane szparagi
(125g)
Składniki mineralne w przepisie na grillowane szparagi
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w grillowanych szparagów
Lista alergenów dla grillowanych szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan