Przepis na grillowane szparagi krok po kroku

Składniki
  • Szparagi 500 g duży pęczek
  • Oliwa z oliwek 24 ml 2 łyżki
  • Ser parmezan 16 g 2 łyżki startego sera
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia grillowa, grill elektryczny, grill

Od szparagów odłam stwardniałe końce. Opłucz i dokładnie osusz.

Szparagi dokładnie wymieszaj z oliwą oraz solą.

Grilluj przez 8 minut, po 4 z każdej strony.

Przełóż na talerz i ciepłe szparagi posyp tartym parmezanem.

Grillowane szparagi podane na grafitowym talerzu, obsypane parmezanem,
Grillowane szparagi
Koszt przygotowania dania
19.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
86 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Grillowane szparagi - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o grillowanych szparagów

Szparagi, znane ludzkości od starożytności, jednak ich wyjątkowy smak został doceniony dopiero przez Włochów w okresie renesansu. Jeszcze do nie dawna były kojarzone z luksusem, jednak ich rosnąca popularność sprawiła, że są coraz bardziej powszechne. Na rynku dostępne są dwie odmiany, zielone oraz białe. Jednak coraz częściej można spotkać też odmianę o fioletowym zabarwieniu. Jest to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo, 100 gramów dostarcza około 20 kcal. Zawierają wiele cennych składników odżywczych. Bogate są w witaminy z grupy B, witaminę K, witaminę A oraz witaminę C. Ponieważ zawierają witaminy A i C, które rozpuszczalne są w tłuszczach, szparagi należy podawać w towarzystwie tłuszczu, masła czy oliwy z oliwek. Na szparagi warto zwrócić uwagę również przez zawartość kwasu foliowego, który niezbędny jest w leczeniu anemii, chorób układu krążenia czy depresji. Witaminy zawarte w szparagach wzmacniają włosy i paznokcie oraz poprawiają wygląd skóry. Posiadają związek o nazwie asparagina, który poprawia pracę nerek a w połączeniu z sodem, uzyskują właściwości moczopędne. Spożywanie ich wzmacnia odporność oraz wspomaga pracę wątroby. Błonnik poprawia perystaltykę jelit a inulina jest naturalnym prebiotykiem, który odżywia bakterie jelitowe.

Korzyści ze spożywania szparagów jest wiele, tak samo jak przepisów z ich użyciem. Jednak w większości propozycji ich podania nie są głównym składnikiem. Dlatego warto spróbować grillowane szparagi z parmezanem, masłem lub oliwą z oliwek. Do przyrządzenia dania odpowiednie będą zarówno białe jak i zielone. Zatem jak przyrządzić grillowane szparagi? Przepis jest banalnie prosty. Jak przygotować szparagi do grillowania? Wystarczy umyć i usunąć zdrewniałą końcówkę. Im szparagi cieńsze oraz im świeższa tak końcówka będzie krótsza. Jak grillować? Na tradycyjnym grillu należy użyć aluminiowej tacki. A jak długo grillować szparagi? Na grillu tradycyjnym około 6-8 minut, na grillu elektrycznym, który jest składany i opieka z obu stron około 4 minut. Jeśli nie masz możliwości wykorzystania grilla tradycyjnego, gazowego lub elektrycznego, szparagi równie wyśmienicie będą smakować z patelni grillowej.

Wartości odżywcze grillowanych szparagów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (125g)
Energia (kalorie)
69.42 kcal
86.78 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (125g)
Tłuszcz
5.30 g
6.62 g
Tłuszcze nasycone
1.30 g
1.62 g
Tłuszcze nienasycone
4.00 g
5.00 g
Tłuszcze wielonasycone
0.53 g
0.66 g

Składniki mineralne w przepisie na grillowane szparagi

Na 100g
Na porcję (125g)
Sód
36.90 mg
46.13 mg
Potas
189.81 mg
237.26 mg
Wapń
57.23 mg
71.54 mg
Żelazo
2.03 mg
2.54 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny grillowanych szparagów 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w grillowanych szparagów

Lista alergenów dla grillowanych szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania grillowanych szparagów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
duży pęczek
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Ser parmezan
16 g
2 łyżki startego sera
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.08
Za 16 g
Liczba porcji:
Razem
42.50
Łączny koszt
19.04
Jak oceniasz przepis na grillowane szparagi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób