Przepis na kiełbasę z grilla krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, tymianek, papryka ostra
To będzie niezbędne
duża miska, folia spożywcza, grill elektryczny

W dużej misce zmieszaj piwo, oliwę, musztardę i miód. Dodaj chili, tymianek i paprykę.

Kiełbasę ponacinaj i przełóż do miski z marynatą. Dokładnie wymieszaj.

Miskę z kiełbasą przykryj folią i włóż do lodówki na co najmniej 1h.

Wyciągnij kiełbasę z lodówki dopiero przed grillowaniem. Ułóż kiełbaski na rozgrzanym grillu i grilluj z każdej strony, aż będą rumiane.

Kiełbasa z grilla podawana z pomidorkami koktajlowymi.
kiełbasa z grilla
Koszt przygotowania dania
20.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
415 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
89

Kiełbasa z grilla - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kiełbasie z grilla

Kiełbasa z grilla jest wspaniałą propozycją dla miłośników potraw z rusztu. Urzeka prostotą i świetną kompozycją smakową.

Przepis na kiełbasę z grilla jest naprawdę nieskomplikowany i szybki, całość można przygotować w kilka chwil. Najdłuższy w całym procesie jest etap marynowania, dlatego można kiełbasę zamarynować dzień wcześniej, dzięki temu będzie smakowała nawet lepiej.

Jest to świetny pomysł na pyszną kolację dla całej rodziny. Dzięki dużej ilości ziół i przypraw smakuje naprawdę wybornie i wyraziście. Ostrości nadaje jej papryczka chili, jednak pikantność neutralizuje słodki miód.

Jeżeli szukasz pomysłu jak przygotować kiełbasę na grilla, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jest naprawdę prosty, dzięki temu poradzą z nim sobie nawet początkujący kucharze.

Różnorodne przyprawy sprawiają, że dość nudna kiełbasa grillowana, zamienia się w pyszne danie, obok którego ciężko przejść obojętnie.

To najlepsza propozycja dla osób zmęczonych tradycyjnymi przepisami na kiełbasę z grilla, gdyż aromatyczna marynata czyni ją niebanalną potrawą, w której staropolska kuchnia łączy się ze szczyptą nowoczesności i orientu.

Jest to świetny pomysł jak zrobić naprawdę smaczne danie w bardzo krótkim czasie i za niską cenę.

Marynata jest świetnym sposobem na sprawienie, by mięso było kruche, pyszne i soczyste. Nadaje mięsu odpowiedniej sprężystości i pozwala, by smak przeniknął głęboko w jego strukturę.

Kiełbasa z grilla jest tak dobra, że ciężko jej sobie odmówić. To sprawia, że znika ze stołu w ekspresowym tempie.

Jeżeli zastanawiasz się jak zamarynować kiełbasę tak, by nie straciła swojego unikalnego smaku, ale by była bardzo soczysta, to jest to idealny przepis. Zalewa, w której marynuje się kiełbasa jest prosta do wykonania, a daje naprawdę niesamowity smak. To świetny sposób, by przyprawić swoje ulubione mięso, które przygotowujemy na ruszcie.

Tajnym składnikiem marynaty jest piwo, najlepiej wybierać jasne, które świetnie komponuje się ze smakiem kiełbasy. Tak przygotowane kiełbasy najlepiej podawać z sałatką ze świeżych pokrojonych pomidorów z cebulą.

Wartości odżywcze kiełbasy z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
Białko
7.65 g
12.62 g

Węglowodany w kiełbasie z grilla

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
6.15 g
10.15 g
Węglowodany przyswajalne
5.94 g
9.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.21 g
0.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
21.27 g
35.10 g
Tłuszcze nasycone
7.20 g
11.87 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
13.92 g
22.96 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
9.78 g
16.13 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.14 g
6.83 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
43.20 mg
71.27 mg

Witaminy w przepisie na kiełbasę z grilla

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A
5.51 µg (mcg)
9.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.43 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.73 mg
14.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.53 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Witamina E
0.24 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
5.33 µg (mcg)
8.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.35 mg
3.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
2.17 µg (mcg)
3.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1.47 µg (mcg)
2.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kiełbasę z grilla

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
681.78 mg
1124.93 mg
Potas
195.92 mg
323.26 mg
Wapń
29.20 mg
48.17 mg
Fosfor
129.49 mg
213.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.28 mg
21.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
1.13 mg
Cynk
0.95 mg
1.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kiełbasy z grilla 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kiełbasie z grilla

Lista alergenów dla kiełbasy z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne

Cena przygotowania kiełbasy z grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa polska
500 g
5 kiełbasek
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
17.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Miód
25 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Musztarda
40 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Piwo jasne
250 ml
0,5 puszki
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Koszt składników
55.50
Jak oceniasz przepis na kiełbasę z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób