- Karkówka wieprzowa 350 g
- Cukinia 200 g
- Cebula 150 g
- Papryka czerwona 120 g
- Papryka żółta 120 g
Przepis na szaszłyka na grill krok po kroku
Karkówkę oczyść z ewentualnych chrząstek i włókien.
Mięso pokrój na nieduże kawałki podobnej wielkości.
Kawałki mięsa wielkości około 2,5 cm będą idealne. Mięso umieść w misce.
Do miski dodaj też wszystkie składniki marynaty: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu; po pół łyżeczki słodkiej papryki i oregano; po szczypcie chili i kminku lub tymianku; 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy; łyżka delikatnej oliwy lub oleju.
Całość bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 min.
Cukinię i cebulę umyj, osuszyć, obetnij końce i pokrój na mniejsze kawałki.
Paprykę oczyść z gniazda nasiennego oraz białych, miękkich fragmentów i pokrój w podobnej wielkości "płytki".
Zacznij nabijać składniki na patyczki. Na przemiennie mięso i warzywa.
Gotowe szaszłyki posmaruj olejem lub oliwą (najlepiej przy pomocy pędzelka kuchennego) i obsyp ulubioną mieszanką przypraw.
Szaszłyki układaj na nagrzanym grillu lub na patelni grillowej.
Grilluj przez kilka minut z każdej strony.

Informacje dietetyczne - szaszłyk na grill
Wartości odżywcze szaszłyka na grill
To danie zawiera sporo czerwonego mięsa, jeśli chcesz by było zdrowsze, zamień je na kurczaka lub indyka.
Energia i białka
(188g)
Węglowodany
(188g)
Tłuszcze
(188g)
Witaminy
(188g)
Składniki mineralne
(188g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szaszłyku na grill
Lista alergenów dla szaszłyka na grill przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyka na grill
Więcej informacji na temat szaszłyka na grill
Szaszłyk na grill to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Są łatwe w przygotowaniu, a przy tym naprawdę zdrowe. Sprawdzą się na kolację i obiad.
Przepis na szaszłyki z grill to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To doskonały pomysł na smaczne danie na obiad, czy kolację. Całość jest również łatwa i bardzo szybka. Do przygotowania tych szaszłyków nie potrzeba specjalnych sprzętów, czy doświadczenia kulinarnego. Cały proces przygotowania najlepiej podzielić na dwie części. Pierwszą, a przy tym tą, która trwa najdłużej, jest marynowanie. Choć wydaje się ono zbędne, nie warto z niego rezygnować, to właśnie ono wpływa na odpowiedni smak mięsa. Do przygotowania odpowiedniej marynaty potrzeba tylko kilku składników, w tym wypadku jednak najważniejsze są proporcje. Bez nich marynata nie będzie odpowiednio oddziaływać na mięso. Dlatego dobrze jest wykorzystać tą z przepisu, gdyż jest prosta, a przy okazji naprawdę efektowna. Druga część to odpowiednia obróbka termiczna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szaszłyki na grill, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Domowe grillowane szaszłyki zachwycają miękkością i smakiem. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym sklepie. Choć można kupić gotowe w sklepie, to te przygotowywane w domu są najlepsze. Robi się je nie tylko z mięsem, ale również dodaje się warzywa. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Jego podstawę stanowi mięs wieprzowe, które ma w polskiej kuchni specjalne miejsce. Zwykle gości jednak na talerzach w postaci kotleta schabowego, który nie do końca jest zdrowym wyborem ze względu na obróbkę termiczną. Szaszłyki stanowią wspaniałą alternatywę, zwłaszcza jeśli przygotowywane są na grillu elektrycznym. To najlepsze szaszłyki, które w dodatku są zdrowszą opcją. Świetnie sprawdzą się na grilla, gdyż są pyszne, a przy okazji niezbyt skomplikowane. To również dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy. By je stworzyć wystarczy tylko odrobina cierpliwości, która przyda się zwłaszcza przy marynowaniu szaszłyków.
Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyka na grill
Data aktualizacji przepisu: 08.11.2023