Pappardelle
- Makaron pappardelle - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (20 ml)
- Szpinak - 2 garści (120 g)
- Ser parmezan - 2 łyżki (20 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Śmietana 18% - 1 opakowanie (200 g)
Przepis na pappardelle krok po kroku
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju.
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Na patelnię z cebulą i czosnkiem dodaj szpinak i duś do momentu, aż szpinak będzie miękki.
Następnie dodaj śmietankę i całość do praw do smaku, gotuj do zagęszczenia sosu.
Na końcu tutaj ugotowany makaron i całość wymieszaj z parmezanem.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat pappardelle
Makaron pappardelle ze szpinakiem to szybkie i proste danie, które przygotujesz w swoim domu dla całej rodziny. Mój prosty przepis powstaje z tanich i podstawowych produktów spożywczych, zaopatrz się w takie składniki jak: makaron pappardelle, ser parmezan, olej rzepakowy, śmietanka, czosnek, szpinak. Sam widzisz, że mój dzisiejszy przepis na pappardelle jest wegetariański, nie ma w nim dodatku mięsa. Jeśli jednak chcesz, śmiało można dodać mięso mielone, w trakcie podsmażania czosnku. Jedna i druga wersja to idealny pomysł na pyszny obiad lub na kolację.
W moim przepisie użyłam makaronu, który naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Zatem, jak zrobić pappardelle?
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na patelnię z cebulą i czosnkiem dodaj szpinak i duś do momentu, aż szpinak będzie miękki. Następnie dodaj śmietankę i całość do praw do smaku, gotuj do zagęszczenia sosu. Na końcu tutaj ugotowany makaron i całość wymieszaj z parmezanem. Nasz posiłek jest dobry do spożycia.
Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu jest nasze domowe pappardelle.
Makaron ten możesz przygotować również z pieczarkami lub z kurczakiem, jeśli ze swojej diety nie wykluczasz mięsa. Będzie to pyszne danie na obiad dla całej twojej rodziny.
Alergeny w pappardelle
Lista alergenów dla pappardelle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pappardelle
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pappardelle
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze pappardelle
Jeśli nie jesteś na diecie wegetariańskiej, śmiało do makaronu możesz dodać wcześniej podsmażonego kurczaka lub Indyka.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.