Pappardelle

Opublikowano: 14.02.2024 r., 10:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron pappardelle na talerzu
Pappardelle
Pappardelle to nic innego jak rodzaj makaronu, który możesz przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Moja dzisiejsza propozycja powstanie ze szpinakiem.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
622 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron pappardelle - 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (20 ml)
  • Szpinak - 2 garści (120 g)
  • Ser parmezan - 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Śmietana 18% - 1 opakowanie (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na pappardelle krok po kroku

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju.

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Na patelnię z cebulą i czosnkiem dodaj szpinak i duś do momentu, aż szpinak będzie miękki.

Następnie dodaj śmietankę i całość do praw do smaku, gotuj do zagęszczenia sosu.

Na końcu tutaj ugotowany makaron i całość wymieszaj z parmezanem.

Jak oceniasz przepis na pappardelle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 62,4% osób

Więcej informacji na temat pappardelle

Makaron pappardelle ze szpinakiem to szybkie i proste danie, które przygotujesz w swoim domu dla całej rodziny. Mój prosty przepis powstaje z tanich i podstawowych produktów spożywczych, zaopatrz się w takie składniki jak: makaron pappardelle, ser parmezan, olej rzepakowy, śmietanka, czosnek, szpinak. Sam widzisz, że mój dzisiejszy przepis na pappardelle jest wegetariański, nie ma w nim dodatku mięsa. Jeśli jednak chcesz, śmiało można dodać mięso mielone, w trakcie podsmażania czosnku. Jedna i druga wersja to idealny pomysł na pyszny obiad lub na kolację.

W moim przepisie użyłam makaronu, który naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić pappardelle?

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na patelnię z cebulą i czosnkiem dodaj szpinak i duś do momentu, aż szpinak będzie miękki. Następnie dodaj śmietankę i całość do praw do smaku, gotuj do zagęszczenia sosu. Na końcu tutaj ugotowany makaron i całość wymieszaj z parmezanem. Nasz posiłek jest dobry do spożycia.

Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu jest nasze domowe pappardelle.

Makaron ten możesz przygotować również z pieczarkami lub z kurczakiem, jeśli ze swojej diety nie wykluczasz mięsa. Będzie to pyszne danie na obiad dla całej twojej rodziny.

Alergeny w pappardelle

Lista alergenów dla pappardelle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pappardelle
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pappardelle
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze pappardelle

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie jesteś na diecie wegetariańskiej, śmiało do makaronu możesz dodać wcześniej podsmażonego kurczaka lub Indyka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
249.16
622.91
Białko (g)
3.64
9.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
27.57
68.93
Węglowodany przyswajalne (g)
27.02
67.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.52
16.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
11.68
29.20
Tłuszcze nasycone (g)
5.60
14.00
Tłuszcze nienasycone (g)
6.08
15.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
80.07
200.19
Szacunkowy indeks glikemiczny pappardelle 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pappardelle

Koszt składników
41.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pappardelle
250 g
1 szklanka
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 250 g
Olej rzepakowy
20 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Szpinak
120 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 120 g
Ser parmezan
20 g
2 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Śmietana 18%
200 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
41.70