Pamuła

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser pamuła w głębokim talerzu
Pamuła
Pamuła to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Owocowa zupa podawana z ziemniakami to tradycyjne danie kuchni podkarpackiej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
773 kcal
Kcal w porcji
660 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Śliwki (1000 g)
  • Cukier (200 g)
  • Śmietana 12% (200 g)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na pamuła krok po kroku

Śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki.

Umieść śliwki w garnku i wlej wodę (około 1,5 litra).

Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.

Dodaj cukier, cynamon i gotuj jeszcze 10 minut.

Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.

Wlej wodę i wsyp sól.

Gotuj przez 25 minut.

Odcedź ziemniaki i dodaj do nich masło.

Rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków.

Śliwki rozdrobnij blenderem na gładką masę.

Do talerza nałóż porcję ziemniaków i wlej zupę.

Dodaj łyżkę śmietany kwaśnej.

Jak oceniasz przepis na pamuła
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat pamuła

Pamuła to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę dla całej rodziny. Smaczna zupa owocowa przygotowywana jest najczęściej ze śliwek. Najlepsza zupa podawana jest z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Zupa pochodząca z Podkarpacia podawana może być na lekki obiad latem. Przepis na pamułę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śliwki węgierki, cukier, cynamon, śmietana kwaśna, ziemniaki, masło, sól.

Jak zrobić pamułę? Śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki. Umieść śliwki w garnku i wlej wodę. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Dodaj cukier, cynamon i gotuj jeszcze 10 minut. Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę i wsyp sól. Gotuj przez 25 minut. Odcedź ziemniaki i dodaj do nich masło. Rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków. Śliwki rozdrobnij blenderem na gładką masę. Do talerza nałóż porcję ziemniaków i wlej zupę. Dodaj łyżkę śmietany kwaśnej.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się. Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem potasu oraz witaminy C. Ziemniaki świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się. Ziemniaki mają bardzo wysoki indeks sytości.

Podsumowując smaczna i szybka do zrobienia zupa na słodko sprawdzi się idealnie dla dzieci i dorosłych. Łatwa do zrobienia zupa to prosty przepis na szybki obiad po pracy. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zupę można podać także z ryżem lub makaronem.

Alergeny w pamuła

Lista alergenów dla pamuła przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło

Wartości odżywcze pamuła

na 100g gotowej potrawy

Pamuła to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera sporą ilość pektyn owocowych, które korzystnie wpływają na pracę naszych jelit. Pamuła jest nisko kaloryczna i sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(660g)
Energia (kcal)
117.22
773.63
Białko (g)
1.22
8.07
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.16
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(660g)
Węglowodany (g)
21.48
141.79
Węglowodany przyswajalne (g)
20.27
133.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
7.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(660g)
Tłuszcz (g)
3.54
23.39
Tłuszcze nasycone (g)
2.35
15.51
Tłuszcze nienasycone (g)
1.19
7.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.04
6.85
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
1.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.59
63.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(660g)
Witamina A (µg (mcg))
37.41
246.88
Witamina B6 (mg)
0.08
0.55
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.33
Witamina C (mg)
9.49
62.65
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.14
Witamina E (mg)
0.10
0.64
Retinol (µg (mcg))
27.65
182.48
Tiamina (mg)
0.04
0.25
Ryboflawina (mg)
0.04
0.26
Niacyna (mg)
0.46
3.07
Foliany (µg (mcg))
7.22
47.63
Beta karoten (µg (mcg))
109.46
722.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(660g)
Sód (mg)
10.68
70.46
Potas (mg)
200.54
1323.57
Wapń (mg)
21.84
144.13
Fosfor (mg)
29.30
193.36
Magnez (mg)
10.86
71.71
Żelazo (mg)
0.28
1.85
Cynk (mg)
0.18
1.16
Miedź (mg)
0.06
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny pamuła 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pamuła

Koszt składników
21.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
21.70