Pamuła
- Śliwki (1000 g)
- Cukier (200 g)
- Śmietana 12% (200 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Masło (50 g)
Przepis na pamuła krok po kroku
Śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki.
Umieść śliwki w garnku i wlej wodę (około 1,5 litra).
Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.
Dodaj cukier, cynamon i gotuj jeszcze 10 minut.
Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.
Wlej wodę i wsyp sól.
Gotuj przez 25 minut.
Odcedź ziemniaki i dodaj do nich masło.
Rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków.
Śliwki rozdrobnij blenderem na gładką masę.
Do talerza nałóż porcję ziemniaków i wlej zupę.
Dodaj łyżkę śmietany kwaśnej.
Więcej informacji na temat pamuła
Pamuła to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę dla całej rodziny. Smaczna zupa owocowa przygotowywana jest najczęściej ze śliwek. Najlepsza zupa podawana jest z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Zupa pochodząca z Podkarpacia podawana może być na lekki obiad latem. Przepis na pamułę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śliwki węgierki, cukier, cynamon, śmietana kwaśna, ziemniaki, masło, sól.
Jak zrobić pamułę? Śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki. Umieść śliwki w garnku i wlej wodę. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Dodaj cukier, cynamon i gotuj jeszcze 10 minut. Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę i wsyp sól. Gotuj przez 25 minut. Odcedź ziemniaki i dodaj do nich masło. Rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków. Śliwki rozdrobnij blenderem na gładką masę. Do talerza nałóż porcję ziemniaków i wlej zupę. Dodaj łyżkę śmietany kwaśnej.
Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się. Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem potasu oraz witaminy C. Ziemniaki świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się. Ziemniaki mają bardzo wysoki indeks sytości.
Podsumowując smaczna i szybka do zrobienia zupa na słodko sprawdzi się idealnie dla dzieci i dorosłych. Łatwa do zrobienia zupa to prosty przepis na szybki obiad po pracy. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zupę można podać także z ryżem lub makaronem.
Alergeny w pamuła
Lista alergenów dla pamuła przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło
Wartości odżywcze pamuła
Pamuła to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera sporą ilość pektyn owocowych, które korzystnie wpływają na pracę naszych jelit. Pamuła jest nisko kaloryczna i sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(660g)
Węglowodany
(660g)
Tłuszcze
(660g)
Witaminy
(660g)
Składniki mineralne
(660g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.