Pampuchy

Opublikowano: 11.09.2021 r., 11:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie pampuchy z owocami
Pampuchy
Pampuchy to doskonała propozycja na pyszne ciasto drożdżowe. Doskonale smakują z dodatkiem herbatą lub kakao. Dzieci je uwielbiają. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
608 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
  • Masło (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Drożdże świeże (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na pampuchy krok po kroku

W dużej misce umieść mąkę, jajka, cukier oraz rozpuszczone masło. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i wymieszaj aż się rozpuszczą. Wlej do reszty składników i zagnieć ciasto.

Ciasto odstaw przykryte ściereczką na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Do garnka wlej wody do 1/3 jego wysokości i zagotuj, na wierzch załóż gazę i przymocuj ją gumką lub tasiemką aby nie spadła.

Z ciasta uformuj kulki i kładź je partiami po 4-6 na gazę. Przykryj pokrywką i gotuj na parze około 10 minut. Po tym czasie zdejmij z gazy.

Jak oceniasz przepis na pampuchy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat pampuchów

Pampuchy to tradycyjne drożdżowe ciasto przygotowane na parze. Ciasto dzięki takiemu sposobowi przygotowania jest delikatne i bez dodatku tłuszczu. Można by powiedzieć, że to dietetyczna alternatywa dla pączków. Pampuchy można podawać z dodatkami na słodko lub sosami na słono z mięsem lub warzywami. Przepis na dobre pampuchy jest bardzo łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania drożdżowych bułeczek na parze będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, jajko, drożdże świeże, mleko, masło, cukier.

Jak zrobić pampuchy? W dużej misce umieść mąkę, cukier i rozpuszczone masło. Mleko podgrzej delikatnie w mikrofali lub rondlu i dodaj do niego drożdże, wymieszaj dokładnie. Mleko ma być ciepłe nie gorące inaczej drożdże zostaną zdezaktywowane. Drożdże rozpuszczone w mleku dodaj do mąki i zagnieć gładkie jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie do garnka wlej wodę do 1/3 jego wysokości i zagotuj. Na wierzch przymocuj gazę gumką lub tasiemką tak aby mocno się trzymała. Z ciasta formuj kulki i wykładaj po 4-6 na gazę. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na parze około 10 minut. Gotowe zdejmij z gazy i podawaj z sosem owocowym, słodkim twarożkiem lub innym farszem.

Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Potas jest pierwiastkiem odpowiadającym za prawidłową pracę serca oraz obniżenie ciśnienia krwi. Bierze także udział w prawidłowym skurczu mięśni. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D,K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując pampuchy drożdżowe na parze to zdrowa i pyszna przekąska. Pomysł na sprawdzony przepis na pampuchy możesz wykorzystać na obiad podając je z mięsnym sosem gulaszowym.

Alergeny w pampuchach

Lista alergenów dla pampuchów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pampuchów

na 100g gotowej potrawy

Pampuchy to drożdżowe bułeczki gotowane na parze. Są niskokaloryczne, dlatego spożywać je mogą osoby dbające o linie. Ciasto drożdżowe jest najzdrowszym rodzajem ciasta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
304.27
608.55
Białko (g)
8.14
16.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
48.58
97.16
Węglowodany przyswajalne (g)
48.31
96.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.10
18.20
Tłuszcze nasycone (g)
6.19
12.38
Tłuszcze nienasycone (g)
2.91
5.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.15
Tiamina (mg)
0.48
0.95
Ryboflawina (mg)
0.30
0.60
Niacyna (mg)
3.18
6.35
Foliany (µg (mcg))
91.14
182.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
24.27
48.53
Potas (mg)
119.18
238.37
Wapń (mg)
41.48
82.95
Fosfor (mg)
104.06
208.12
Magnez (mg)
20.06
40.12
Żelazo (mg)
2.59
5.18
Cynk (mg)
0.99
1.97
Miedź (mg)
0.09
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny pampuchów 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pampuchów

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Koszt składników
20.00