Pampuchy
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
- Masło (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Mleko 3,2% (250 ml)
- Drożdże świeże (40 g)
Przepis na pampuchy krok po kroku
W dużej misce umieść mąkę, jajka, cukier oraz rozpuszczone masło. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i wymieszaj aż się rozpuszczą. Wlej do reszty składników i zagnieć ciasto.
Ciasto odstaw przykryte ściereczką na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do garnka wlej wody do 1/3 jego wysokości i zagotuj, na wierzch załóż gazę i przymocuj ją gumką lub tasiemką aby nie spadła.
Z ciasta uformuj kulki i kładź je partiami po 4-6 na gazę. Przykryj pokrywką i gotuj na parze około 10 minut. Po tym czasie zdejmij z gazy.
-
Rzeszowiak
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierniki świąteczne
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Barszcz biały
-
Pieczeń rzymska
-
Przepisy świąteczne
Więcej informacji na temat pampuchów
Pampuchy to tradycyjne drożdżowe ciasto przygotowane na parze. Ciasto dzięki takiemu sposobowi przygotowania jest delikatne i bez dodatku tłuszczu. Można by powiedzieć, że to dietetyczna alternatywa dla pączków. Pampuchy można podawać z dodatkami na słodko lub sosami na słono z mięsem lub warzywami. Przepis na dobre pampuchy jest bardzo łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania drożdżowych bułeczek na parze będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, jajko, drożdże świeże, mleko, masło, cukier.
Jak zrobić pampuchy? W dużej misce umieść mąkę, cukier i rozpuszczone masło. Mleko podgrzej delikatnie w mikrofali lub rondlu i dodaj do niego drożdże, wymieszaj dokładnie. Mleko ma być ciepłe nie gorące inaczej drożdże zostaną zdezaktywowane. Drożdże rozpuszczone w mleku dodaj do mąki i zagnieć gładkie jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie do garnka wlej wodę do 1/3 jego wysokości i zagotuj. Na wierzch przymocuj gazę gumką lub tasiemką tak aby mocno się trzymała. Z ciasta formuj kulki i wykładaj po 4-6 na gazę. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na parze około 10 minut. Gotowe zdejmij z gazy i podawaj z sosem owocowym, słodkim twarożkiem lub innym farszem.
Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Potas jest pierwiastkiem odpowiadającym za prawidłową pracę serca oraz obniżenie ciśnienia krwi. Bierze także udział w prawidłowym skurczu mięśni. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D,K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.
Podsumowując pampuchy drożdżowe na parze to zdrowa i pyszna przekąska. Pomysł na sprawdzony przepis na pampuchy możesz wykorzystać na obiad podając je z mięsnym sosem gulaszowym.
Alergeny w pampuchach
Lista alergenów dla pampuchów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pampuchów
Pampuchy to drożdżowe bułeczki gotowane na parze. Są niskokaloryczne, dlatego spożywać je mogą osoby dbające o linie. Ciasto drożdżowe jest najzdrowszym rodzajem ciasta.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
cukier,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.