Pączki z piekarnika
- Drożdże świeże - 1/3 opakowanie (33 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Mąka pszenna typ 550 - 4 1/2 szklanki i 1 łyżka (620 g)
- Cukier - 1/2 szklanki i 1 łyżka (112 g)
- Żółtko jajka - 5 żółtek rozmiar M (5 szt.)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Cukier puder - 1 szklanka (125 g)
- Marmolada (300 g)
Przepis na pączki z piekarnika krok po kroku
Do miski wlej 1/2 szklanki ciepłego mleka. Następnie dodaj rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Całość dobrze wymieszaj, a potem przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min.
Masło przełóż do miseczki i roztop w mikrofalówce. Pozostał do ostygnięcia.
Do dużej miski przesiej 4 i 1/2 szklanki mąki. Następnie dodaj 1/2 szklanki cukru i 1/2 łyżeczki soli.
Po wymieszaniu dodaj rozpuszczone masło, 5 żółtek, rozczyn, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz 1/2 szklanki ciepłego mleka.
Drewnianą łyżką połącz składniki, a potem przełóż wszystko na stolnicę i zagniataj ok. 15 min. Gotowe ciasto schowaj do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 1 h.
Ciasto dobrze rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na środku każdego z nich nałóż łyżeczkę marmolady. Zawiń do środka i dokładnie zalep środek, aby marmolada się nie wydostała.
Pączki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie przykryj je folią i odstaw na 30 min do ponownego wyrośnięcia.
Po zdjęciu folii blaszkę z rogalikami umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra-dół). Piecz ok. 17-20 min.
Gdy pączki ostygną, przygotuj lukier. Miseczce umieść 3 łyżki bardzo ciepłej wody i dodaj cukier puder. Całość dobrze wymieszaj.
Pączki maczaj w lukrze i odkładaj na boku.
-
Faworki
-
Pączki
-
Churros
-
Chanuka
-
Oponki serowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Pączki serowe
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Oponki drożdżowe
-
Faworki z piekarnika
-
Pączki pieczone
-
Pączki hiszpańskie
-
Pączki z ziemniakami
-
Szybkie pączki
-
Pączki z mascarpone
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Przepisy na tłusty czwartek
Więcej informacji na temat pączków z piekarnika
Pączki z piekarnika to idealny pomysł na podwieczorek. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Te pączki możesz przygotować dla gości na imprezę. Pączki z pieca to prosty przepis, choć trochę czasochłonny.
Jak zrobić pączki w piekarniku? Przede wszystkim należy zrobić dobre ciasto. Przygotowując ciasto drożdżowe, należy pamiętać o tym, aby świeże drożdże były wcześniej wyjęte z lodówki. Drożdże muszą mieć temperaturę pokojową. Można je rozkruszyć tylko do ciepłego mleka. Jeżeli mleko będzie zbyt ciepłe, to po prostu zabije się drożdże, a rozczyn będzie trzeba wykonać na nowo. Gdy ciasto wyrośnie, trzeba je dobrze zagnieść lub wyrobić w mikserze.
Ciasto drożdżowe można przygotować z drożdży suchych. Wystarczy od razu wsypać je do mąki i z nią wymieszać, ale możesz też rozpuścić je w ciepłej wodzie lub mleku, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że drożdże będą równomiernie rozłożone w całym cieście.
Jak upiec domowe pączki drożdżowe? Pączki należy umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ale przed włożeniem ich do piekarnika należy poczekać, aż ponownie wyrosną. Pączki możesz piec w papilotkach. Gdy już wyrosną, można posmarować je z wierzchu roztrzepanym żółtkiem lub żółtkiem z mlekiem. Pieczenie pączków trwa do 20 min.
Przygotowanie lukru jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy wymieszać sporą ilość cukru z ciepłą wodą. Takie lukier będzie słodki, ale jeśli zamiast wody dasz wyciśnięty sok z jednej cytryny, to lukier będzie bardziej orzeźwiający. Jeżeli zdecydujesz się na lukier z sokiem z cytryny, to do ciasta możesz też dodać otartą skórkę z cytryny.
Przepis na pączki z piekarnika jest prosty, ale warto mieć na uwadze kilka wskazówek. Do tych pączków nie trzeba dodawać spirytusu. Dodaje się go do pączków smażonych, aby ograniczyć ilość wchłanianego przez nie tłuszczu. Bardzo ważne jest to, aby ciasto drożdżowe mogło podwójnie wyrosnąć. Pamiętaj, aby zachować odstępy między pączkami umieszczonymi na blaszce wyłożonej papierem, ponieważ pączki zwiększą swoją objętość.
Alergeny w pączkach z piekarnika
Lista alergenów dla pączków z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze pączków z piekarnika
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
-
mleko,
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.