Pączki z piekarnika

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:13 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pączki na stolnicy przed pieczeniem.
Pączki z piekarnika
Pączki z piekarnika są proste do przygotowania i idealnie nadają się na podwieczorek lub jako poczęstunek dla gości. Sprawdź, jak zrobić pączki w piekarniku!
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 20 min
199 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 24 porcji
  • Drożdże świeże - 1/3 opakowanie (33 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 - 4 1/2 szklanki i 1 łyżka (620 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki i 1 łyżka (112 g)
  • Żółtko jajka - 5 żółtek rozmiar M (5 szt.)
  • Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Cukier puder - 1 szklanka (125 g)
  • Marmolada (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, miska, miseczka, drewniana łyżka

Przepis na pączki z piekarnika krok po kroku

Do miski wlej 1/2 szklanki ciepłego mleka. Następnie dodaj rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Całość dobrze wymieszaj, a potem przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min.

Masło przełóż do miseczki i roztop w mikrofalówce. Pozostał do ostygnięcia.

Do dużej miski przesiej 4 i 1/2 szklanki mąki. Następnie dodaj 1/2 szklanki cukru i 1/2 łyżeczki soli.

Po wymieszaniu dodaj rozpuszczone masło, 5 żółtek, rozczyn, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz 1/2 szklanki ciepłego mleka.

Drewnianą łyżką połącz składniki, a potem przełóż wszystko na stolnicę i zagniataj ok. 15 min. Gotowe ciasto schowaj do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 1 h.

Ciasto dobrze rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na środku każdego z nich nałóż łyżeczkę marmolady. Zawiń do środka i dokładnie zalep środek, aby marmolada się nie wydostała.

Pączki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie przykryj je folią i odstaw na 30 min do ponownego wyrośnięcia.

Po zdjęciu folii blaszkę z rogalikami umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra-dół). Piecz ok. 17-20 min.

Gdy pączki ostygną, przygotuj lukier. Miseczce umieść 3 łyżki bardzo ciepłej wody i dodaj cukier puder. Całość dobrze wymieszaj.

Pączki maczaj w lukrze i odkładaj na boku.

Jak oceniasz przepis na pączki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat pączków z piekarnika

Pączki z piekarnika to idealny pomysł na podwieczorek. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Te pączki możesz przygotować dla gości na imprezę. Pączki z pieca to prosty przepis, choć trochę czasochłonny.

Jak zrobić pączki w piekarniku? Przede wszystkim należy zrobić dobre ciasto. Przygotowując ciasto drożdżowe, należy pamiętać o tym, aby świeże drożdże były wcześniej wyjęte z lodówki. Drożdże muszą mieć temperaturę pokojową. Można je rozkruszyć tylko do ciepłego mleka. Jeżeli mleko będzie zbyt ciepłe, to po prostu zabije się drożdże, a rozczyn będzie trzeba wykonać na nowo. Gdy ciasto wyrośnie, trzeba je dobrze zagnieść lub wyrobić w mikserze.

Ciasto drożdżowe można przygotować z drożdży suchych. Wystarczy od razu wsypać je do mąki i z nią wymieszać, ale możesz też rozpuścić je w ciepłej wodzie lub mleku, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że drożdże będą równomiernie rozłożone w całym cieście.

Jak upiec domowe pączki drożdżowe? Pączki należy umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ale przed włożeniem ich do piekarnika należy poczekać, aż ponownie wyrosną. Pączki możesz piec w papilotkach. Gdy już wyrosną, można posmarować je z wierzchu roztrzepanym żółtkiem lub żółtkiem z mlekiem. Pieczenie pączków trwa do 20 min.

Przygotowanie lukru jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy wymieszać sporą ilość cukru z ciepłą wodą. Takie lukier będzie słodki, ale jeśli zamiast wody dasz wyciśnięty sok z jednej cytryny, to lukier będzie bardziej orzeźwiający. Jeżeli zdecydujesz się na lukier z sokiem z cytryny, to do ciasta możesz też dodać otartą skórkę z cytryny.

Przepis na pączki z piekarnika jest prosty, ale warto mieć na uwadze kilka wskazówek. Do tych pączków nie trzeba dodawać spirytusu. Dodaje się go do pączków smażonych, aby ograniczyć ilość wchłanianego przez nie tłuszczu. Bardzo ważne jest to, aby ciasto drożdżowe mogło podwójnie wyrosnąć. Pamiętaj, aby zachować odstępy między pączkami umieszczonymi na blaszce wyłożonej papierem, ponieważ pączki zwiększą swoją objętość.

Alergeny w pączkach z piekarnika

Lista alergenów dla pączków z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze pączków z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
285.14
199.60
Białko (g)
7.50
5.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
59.59
41.71
Węglowodany przyswajalne (g)
59.42
41.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
2.75
1.93
Tłuszcze nasycone (g)
1.62
1.14
Tłuszcze nienasycone (g)
1.13
0.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
0.31
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.18
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.92
2.04
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
84.84
59.39
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
86.95
60.86
Potas (mg)
97.03
67.92
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.02
25.91
Fosfor (mg)
98.97
69.28
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.55
12.29
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.49
1.74
Cynk (mg)
0.86
0.60
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.06
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków z piekarnika 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków z piekarnika

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
33 g
1/3 opakowanie
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 33 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 550
620 g
4 1/2 szklanki i 1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.86
Za 620 g
Cukier
112 g
1/2 szklanki i 1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 112 g
Żółtko jajka
5 szt.
5 żółtek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Cukier puder
125 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Marmolada
300 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
4.82
Za 300 g
Koszt składników
27.00