Owsianka snickers
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (25 g)
- Orzechy arachidowe (ziemne) (50 g)
- Mleko 2% (250 ml)
- Płatki owsiane (60 g)
- Czekolada gorzka (60 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (20 g)
Przepis na owsiankę snickers krok po kroku
Do garnka wlej mleko i wsyp płatki oraz słodzik. Całość gotuj do uzyskania zadowalającej konsystencji.
Pod koniec gotowania dodaj połowę posiekanej czekolady do garnka z owsianką.
Orzechy posiekaj, podpraż na suchej patelni i drobno posiekaj.
Gotową owsiankę przełóż do miseczki. Podawaj ją z orzechami, masłem orzechowym i resztą czekolady.
Więcej informacji na temat owsianki snickers
Owsianka snickers to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów słodkości, w nieco zdrowszym wydaniu. Ta owsianka jest pyszna, pełna czekolady i orzeszków ziemnych. Będzie idealnym wyborem na sycące śniadanie. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Jest tak dobra, że znika z talerzy w ekspresowym tempie, dlatego dobrze od razu przygotować jej większą porcję.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić owsiankę snickers w prosty i naprawdę szybki sposób, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Jego głównym składnikiem są oczywiście płatki owsiane, które stanowią podstawę zdrowej, ale również taniej kuchni. Są bardzo sycące, a ich przygotowanie zabiera mniej niż kilka chwil. Najlepiej wybierać te, które nie są zbyt przetworzone, idealnie sprawdzą się na przykład górskie. Idealnym wyborem będą oczywiście te pełnoziarniste, które dostarczają sporo błonnika. Włókno pokarmowe jest niezwykle istotne dla zachowania zdrowego układu pokarmowego, a także krwionośnego. Im więcej go w posiłku, tym bardziej sycący się staje. Płatki owsiane mogą stanowić bazę codziennych posiłków, gdyż dostarczają naprawdę wielu cennych składników. To dobre źródło niezbędnych aminokwasów. To także naprawdę zdrowe źródło kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny.
Przepis na owsiankę snickers to doskonała propozycja dla każdego, kto naprawdę kocha zdrowe dania. Pyszne i wartościowe płatki owsiane łączą się w nim bowiem z mlekiem, a także z orzechami ziemnymi i gorzką czekoladą. Takie połączenie zapewnia naprawdę sporą ilość dobrych dla zdrowia antyoksydantów. Jest też niezwykle sycące. Już jedna miseczka zaspokaja apetyt na kilka godzin. Orzechy i czekolada wspaniale podkreślają smak owsianki. To doskonały pomysł na szybki posiłek, który sprawdzi się świetnie na śniadanie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim dorosłym, ale sprawdzi się też dla dzieci. Owsianka tak przygotowana jest pyszna, a przy tym bardzo łatwa. Jest tak prosta, że poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. To idealna opcja na co dzień.
Alergeny w owsiance snickers
Lista alergenów dla owsianki snickers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
- Orzechy arachidowe (ziemne)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
Wartości odżywcze owsianki snickers
To zdrowa opcja na śniadanie, która dostarcza sporo błonnika, polifenoli i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(465g)
Węglowodany
(465g)
Tłuszcze
(465g)
Witaminy
(465g)
Składniki mineralne
(465g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.