Omlet ze szparagami

Opublikowano: 26.09.2022 r., 0:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyszny, puszysty omlet ze szparagami
Omlet ze szparagami
Szybkie i pożywne śniadanie, które da Ci energię do końca dnia to nic innego jak omlet ze szparagami. Poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
303 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Szparagi - 4 sztuki (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na omlet ze szparagami krok po kroku

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki.

Sparz warzywa wrzątkiem.

Jajka wbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, w tym czasie rozgrzej olej rzepakowy.

Główki szparag włóż do masy jajecznej, a całość przelej na patelnię.

Smaż omlet przez 5-7 minut.

Jak oceniasz przepis na omlet ze szparagami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat omletu ze szparagami

Omlet ze szparagami to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie przepis na omlet ze szparagami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek, szparagi – u mnie są to zazwyczaj zielone. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie przygotowania omleta z białymi szparagami.

Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.

Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na omlet z zielonymi szparagami.

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Sparz warzywa wrzątkiem. Jajka wbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, w tym czasie rozgrzej olej rzepakowy. Główki szparag włóż do masy jajecznej, a całość przelej na patelnię.

Usmaż omlet na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu ścięcia się jajek. Po około 5-7 minutach Twój pyszny omlet będzie dobry do spożycia.

Taki dietetyczny omlet możesz podawać z dowolnymi dodatkami np. w postaci pieczywa czy tostów.

Skoro już wiesz, jak zrobić omlet ze szparagami, przygotuj go i przekonaj się, jaki jest smaczny.

Alergeny w omlecie ze szparagami

Lista alergenów dla omletu ze szparagami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze omletu ze szparagami

na 100g gotowej potrawy

Omlet możesz przygotować z dowolnymi warzywami, wybierz swoje ulubione, nie zapominając o tych sezonowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
151.84
303.68
Białko (g)
8.04
16.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.78
3.56
Węglowodany przyswajalne (g)
1.04
2.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
1.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.57
25.13
Tłuszcze nasycone (g)
3.46
6.93
Tłuszcze nienasycone (g)
9.10
18.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.24
14.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.86
3.72
Cholesterol (mg)
215.37
430.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
105.96
211.93
Witamina B6 (mg)
0.13
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.52
1.03
Witamina C (mg)
1.96
3.93
Witamina D (µg (mcg))
1.16
2.32
Witamina E (mg)
1.62
3.24
Retinol (µg (mcg))
92.63
185.26
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Ryboflawina (mg)
0.32
0.63
Niacyna (mg)
0.39
0.78
Foliany (µg (mcg))
45.46
90.91
Beta karoten (µg (mcg))
157.54
315.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
83.05
166.11
Potas (mg)
150.84
301.68
Wapń (mg)
40.91
81.82
Fosfor (mg)
132.88
265.75
Magnez (mg)
11.86
23.72
Żelazo (mg)
1.80
3.61
Cynk (mg)
0.94
1.87
Miedź (mg)
0.11
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu ze szparagami 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu ze szparagami

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
100 g
4 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
42.00