Ogórki małosolne na sucho
- Ogórek (1000 g)
- Chrzan - 2 kawałki (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (100 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
Przepis na ogórków małosolnych na sucho krok po kroku
Ogórki dokładnie umyj i osusz, a następnie przełóż je do plastikowej torebki/worka.
Dodaj koper i pokrojony chrzan oraz rozgniecione ząbki czosnku.
Zasyp całość solą i szczelnie zamknij foliówkę.
Odłóż ogórki na 4-5 godzin do lodówki.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków małosolnych na sucho
Ogórki małosolne lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu masz pewność jakości swoich produktów.
Do jednych z ulubionych produktów, które Polacy przygotowują w swoich domach, należą ogórki małosolne. Wiąże się to jednak z odrobiną cierpliwości. Samo przygotowanie jest bardzo proste, zostaje jednak kwestia czasu, która jest potrzebna przy domowych wyrobach.
Nie dzisiaj, poznaj mój szybki przepis na ogórki małosolne na sucho. Po kilku godzinach możesz delektować się smakiem pysznych ogórków.
Zatem jak zrobić ogórki małosolne na sucho?
Do ich przygotowania będą potrzebne takie składniki jak: ogórki, chrzan, koper i czosnek.
Dodatkowo woda, sól i uwaga! Worek foliowy zamiast szklanych słoików.
W pierwszej kolejności dokładnie umyj ogórki i przełóż do worka foliowego, dodaj koper, pokrojony chrzan i rozgniecione ząbki czosnku.
Tak przygotowane ogórki zasyp solą i szczelnie zamknij worek.
Włóż ogórki do lodówki na 4-5 godzin, po tym czasie pyszne, domowe i kruche ogórki małosolne na sucho są gotowa do spożycia.
Będzie to idealny pomysł na dodatek do kanapek czy sałatek. Postaw na domowe przetwory.
Ogórki to warzywo, które jest wartościowe pod względem żywieniowym, ogólnodostępne i tanie, dlatego warto włączać je do diety. Charakteryzują się one niską ilością kcal, w 100 g produktu występuje tylko kilkanaście kcal to naprawdę bardzo niewiele. Oprócz tego są lekkostrawne, zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Zawierają bakterie probiotyczne, co jest bardzo ważne i korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz naszego układu pokarmowego, ale nie należy mówić, że kiszonki należą do naturalnych probiotyków. Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane grupy kultur bakteryjnych, które występują w danych ilościach. Nie wiadomo ile kwasu mlekowego, znajduje się w ogórkach, które spożywamy.
Nie mniej jednak warto wykorzystać mój prosty przepis na szybkie ogórki małosolne, dla smaku i zdrowia!
Alergeny w ogórkach małosolnych na sucho
Lista alergenów dla ogórków małosolnych na sucho przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na ogórków małosolnych na sucho nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze ogórków małosolnych na sucho
Ogórki małosolne na sucho to szybki i prosty sposób na dodatek do śniadania lub kolacji.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.