Ile soli do ogórków małosolnych?

Ile soli do ogórków małosolnych
Ile soli do ogórków małosolnych
ikona podziel się
Opublikowano: 17.05.2023 r., 12:26 | Autor: Magda Panek

Aby uzyskać pyszne i chrupiące ogórki małosolne ważne jest dodanie odpowiedniej ilości soli. Idealne proporcje do przygotowania zalewy do ogórków małosolnych wynoszą odpowiednio jeden litr wody oraz jedna pełna łyżka stołowa soli (najlepiej kamiennej niejodowanej).

Ile soli do ogórków małosolnych? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ogórki małosolne stanowią doskonały dodatek do wielu potraw. Chętnie przygotowywane są w okresie letnim, gdy mamy dostęp do świeżych ogórków gruntownych. W dalszej części dowiesz się ile soli na litr wody dodać do zalewy, aby przygotować pyszne ogórki małosolne. Sprawdzony przepis na ogórki małosolne jest bardzo prosty i warto wykorzystać go do przygotowania pysznego dodatku do obiadu.

A więc ile soli do ogórków małosolnych? Aby uzyskać pyszne i chrupiące ogórki małosolne ważne jest dodanie odpowiedniej ilości soli. Idealne proporcje do przygotowania zalewy do ogórków małosolnych wynoszą odpowiednio jeden litr wody oraz jedna pełna łyżka stołowa soli (najlepiej kamiennej niejodowanej).

A jak zrobić ogórki małosolne? Na początek przygotuj kilogram ogórków, kilka gałązek kopru, kilka ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu, 1,5 litra wody oraz 1,5 łyżki stołowej soli. Ogórki namocz w zimnej wodzie przez około 3 godziny, następnie umyj je dokładnie i umieść w słoju. Każdą warstwę ogórków przełóż gałązkami kopru, czosnkiem oraz chrzanem. Z wody oraz soli przygotuj roztwór i zalej nim ogórki. Słoik przykryj gazą i odstaw na 5 dni w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia.

Ogórek zielony to warzywo, które w 90% składa się z wody. Z tego względu ogórek nie jest wypełniony składnikami odżywczymi w takim stopniu jak inne warzywa. Jednak w jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas). Ogórek zawiera również enzym o nazwie askorbinaza, który utlenia witaminę C - dlatego ogórków nie powinno łączyć się z innymi produktami obfitującymi w witaminę C (jednak nie należy zbytnio się tym przejmować, ponieważ dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy C do organizmu nie jest wcale takie trudne - wystarczy zjeść pół średniej wielkości papryki jako dodatek do kanapki). Obecny w ogórkach błonnik pokarmowy oraz potas może przyczyniać się do wspomagania regulacji ciśnienia krwi. Ogórki szklarniowe oraz ogórki gruntowe mają niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osoby chorującej na cukrzycę. Dodatkowo niska kaloryczność warzywa sprawia, że bez obawy można włączyć ja na diecie redukcyjnej.

Sól w diecie osoby dorosłej powinna stanowić około 5 gram (czyli jedna łyżeczka). Jednak nie powinniśmy jej całkowicie eliminować. Sól stanowi źródło trzech cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych: sodu, chloru oraz jodu. Chlor stanowi składnik kwasu solnego, który odpowiada za prawidłowe trawienie oraz utrzymanie odpowiedniego pH w żołądku. W diecie Polaków często brakuje jodu, jednak zalecane dzienne spożycie soli jodowanej nie pokryje dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny.

Podsumowując: wiesz już ile dodać soli do przygotowania domowych ogórków małosolnych. Ogórki te świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań. Przepis na ogórki małosolne jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto