Przepis na napoleonka na herbatnikach krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Żółtka ubij z cukrem do powstania białej puszystej masy.

Mleko wlej do garnka i dodaj do niego budyń oraz masę z żółtek.

Wymieszaj dokładnie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, aż masa zgęstnieje.

Wystudź masę i zmiksuj ją z ciepłym masłem.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wyłóż warstwę herbatników.

Na herbatniki wyłóż masę budyniową.

Przykryj masę warstwą ciastek.

Ciasto schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.

Napoleonka na herbatnikach podana na białych talerzykach.
Napoleonka na herbatnikach
Koszt przygotowania dania
16.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
400 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
61

Napoleonka na herbatnikach - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o napoleonce na herbatnikach

Napoleonka na herbatnikach to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Napoleonka jest najlepsza jako dodatek do kawy. Ciastko na zimno sprawdzi się doskonale w ciepłe letnie dni. Ciasto bez pieczenia jest bardzo szybkie do zrobienia. Przepis na napoleonkę na herbatnikach jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, cukier, budyń, masło, herbatniki, żółtka jaj.

Jak zrobić napoleonkę na herbatnikach? Żółtka ubij z cukrem do powstania białej puszystej masy. Mleko wlej do garnka i dodaj do niego budyń oraz masę z żółtek. Wymieszaj dokładnie. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, aż masa zgęstnieje. Wystudź masę i zmiksuj ją z ciepłym masłem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż masę budyniową. Przykryj masę warstwą ciastek. Ciasto schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są

też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko krowie to najczęściej spożywany rodzaj mleka. Z mleka można przygotowywać wiele różnych przetworów takich jak ser, twaróg, kefir czy jogurty. Mleko krowie zawiera laktozę, będącą cukrem mlecznym. Mleko zawiera duża ilość wapnia, który jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy i krzywicy u dzieci. Mleko krowie jest nisko kaloryczne i można je dodawać do koktajli owocowych. Mleko świetnie sprawdza się także jako baza do lodów lub deserów na zimno.

Podsumowując ciasto bez pieczenia jest idealne na szybki deser. Pyszna napoleonka może zostać podana także z dodatkiem świeżych owoców. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie napoleonki w wersji czekoladowej.

Wartości odżywcze napoleonki na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kalorie)
276.06 kcal
400.29 kcal
Białko
3.69 g
5.36 g

Węglowodany w napoleonce na herbatnikach

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany
29.46 g
42.71 g
Węglowodany przyswajalne
29.14 g
42.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.32 g
0.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz
16.38 g
23.76 g
Tłuszcze nasycone
10.01 g
14.51 g
Tłuszcze nienasycone
6.38 g
9.25 g
Tłuszcze jednonasycone
5.39 g
7.82 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.98 g
1.43 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
95.59 mg
138.60 mg

Witaminy w przepisie na napoleonka na herbatnikach

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A
131.09 µg (mcg)
190.08 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Witamina C
0.04 mg
0.06 mg
Witamina D
0.83 µg (mcg)
1.20 µg (mcg)
Witamina E
0.49 mg
0.71 mg
Retinol
128.26 µg (mcg)
185.98 µg (mcg)
Tiamina
0.12 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.24 mg
Niacyna
0.69 mg
0.99 mg
Foliany
25.71 µg (mcg)
37.28 µg (mcg)
Beta karoten
30.03 µg (mcg)
43.54 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na napoleonka na herbatnikach

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód
228.79 mg
331.75 mg
Potas
105.46 mg
152.92 mg
Wapń
94.88 mg
137.57 mg
Fosfor
154.37 mg
223.84 mg
Magnez
9.79 mg
14.20 mg
Żelazo
0.55 mg
0.79 mg
Cynk
0.42 mg
0.61 mg
Miedź
0.03 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny napoleonki na herbatnikach 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w napoleonce na herbatnikach

Lista alergenów dla napoleonki na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania napoleonki na herbatnikach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
70 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
21.00
Jak oceniasz przepis na napoleonka na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób