Przepis na napoleonka na herbatnikach krok po kroku
- Mleko 3,2% 700 ml 3 niepełne szklanki
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Budyń (proszek) 70 g
- Masło 200 g 1 kostka
- Herbatniki 200 g
- Żółtko jajka 4 szt.
Żółtka ubij z cukrem do powstania białej puszystej masy.
Mleko wlej do garnka i dodaj do niego budyń oraz masę z żółtek.
Wymieszaj dokładnie.
Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, aż masa zgęstnieje.
Wystudź masę i zmiksuj ją z ciepłym masłem.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż warstwę herbatników.
Na herbatniki wyłóż masę budyniową.
Przykryj masę warstwą ciastek.
Ciasto schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Babeczki z budyniem
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Ciasto balowe
-
Naleśniki z budyniem
-
Sernik z budyniem
-
Tort cytrynowy
-
Muffinki z budyniem
-
Ciasta z budyniem

(liczba kalorii)
Napoleonka na herbatnikach - cechy przepisu
Więcej o napoleonce na herbatnikach
Napoleonka na herbatnikach to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Napoleonka jest najlepsza jako dodatek do kawy. Ciastko na zimno sprawdzi się doskonale w ciepłe letnie dni. Ciasto bez pieczenia jest bardzo szybkie do zrobienia. Przepis na napoleonkę na herbatnikach jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, cukier, budyń, masło, herbatniki, żółtka jaj.
Jak zrobić napoleonkę na herbatnikach? Żółtka ubij z cukrem do powstania białej puszystej masy. Mleko wlej do garnka i dodaj do niego budyń oraz masę z żółtek. Wymieszaj dokładnie. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, aż masa zgęstnieje. Wystudź masę i zmiksuj ją z ciepłym masłem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż masę budyniową. Przykryj masę warstwą ciastek. Ciasto schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są
też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko krowie to najczęściej spożywany rodzaj mleka. Z mleka można przygotowywać wiele różnych przetworów takich jak ser, twaróg, kefir czy jogurty. Mleko krowie zawiera laktozę, będącą cukrem mlecznym. Mleko zawiera duża ilość wapnia, który jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy i krzywicy u dzieci. Mleko krowie jest nisko kaloryczne i można je dodawać do koktajli owocowych. Mleko świetnie sprawdza się także jako baza do lodów lub deserów na zimno.
Podsumowując ciasto bez pieczenia jest idealne na szybki deser. Pyszna napoleonka może zostać podana także z dodatkiem świeżych owoców. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie napoleonki w wersji czekoladowej.
Wartości odżywcze napoleonki na herbatnikach
Energia i białka
(145g)
Węglowodany w napoleonce na herbatnikach
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy w przepisie na napoleonka na herbatnikach
(145g)
Składniki mineralne w przepisie na napoleonka na herbatnikach
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w napoleonce na herbatnikach
Lista alergenów dla napoleonki na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Herbatniki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka