Naleśniki ze szpinakiem zapiekane

Opublikowano: 01.04.2021 r., 12:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki ze szpinakiem i serem.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane
Wypróbuj naszego najlepszego przepisu na naleśniki zapiekane ze szpinakiem. Produkty użyte do ich przygotowania dostarczą Tobie wielu składników odżywczych.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Pieczenie 15 min
614 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Ser twarogowy półtłusty (150 g)
  • Szpinak mrożony (200 g)
  • Ser parmezan (150 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Cebula (50 g)
  • Pomidory w puszce (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, patelnia do naleśników, mikser, miska

Przepis na naleśniki ze szpinakiem zapiekane krok po kroku

Przygotuj naleśniki: zmiksuj mąkę z dwomam jajkami, mlekiem, odrobiną wody gazowanej oraz szczyptą soli. Gotowe ciasto usmaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem.

Szpinak rozmróź, odciśnij i wymieszaj z twarogiem oraz startym parmezanem, przyprawami i jednym jajkiem. Gotowy farsz nałóż na usmażone naleśniki i zwiń je w rulony.

Przygotuj sos: w garnki na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj przecier, przyprawy oraz szczyptę cukru. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.

Naczynie żaroodporne natłuść oliwą. Ułóż warstwę naleśników, polej je sosem pomidorowym i zapiekaj przez około 15 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Naleśniki podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na naleśniki ze szpinakiem zapiekane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat naleśników ze szpinakiem zapiekanych

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem zapiekane z serem żółtym z sosem pomidorowym to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis ten można wykorzystać na wiele różnych sposobów, np. zamiast naleśników z sosem pomidorowym możesz przygotować je w sosie śmietanowym lub z sosie serowym. Dodatkowo ser twarogowy możesz zamienić i przygotować naleśniki z fetą. Jest to idealna baza pod wiele pomysłów na wykwintne obiady. Aby zrobić te z przepisu musisz kupić mąkę pszenną, jaja kurze, mleko spożywcze, olej rzepakowy, ser twarogowy półtłusty, szpinak mrożony, parmezan, oliwę z oliwek, cebulę oraz pomidory w puszce. Stopień trudności określono na średni, dlatego potrzebujesz trochę doświadczenia kulinarnego, aby naleśniki się udały. Czas niezbędny do ich przygotowania wynosi około godziny.

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem dostarczą do organizmu wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich beta karoten i luteinę, które zaliczane są do przeciwutleniaczy - chronią one przed rozwojem nowotworów i miażdżycy. Dzięki obecności kwasu foliowego i żelaza jedzenie szpinaku zalecane jest kobietom w ciąży, osobom chorującym na anemię oraz dzieciom w trakcie rozwoju. Szpinak jest warzywem niskokalorycznym, dlatego będzie dobrym i wartościowym wyborem w diecie osób odchudzających się. Jednak nie każdy może cieszyć się dobrotliwym działaniem szpinaku. Osoby cierpiące na kamicę nerkową powinny ograniczyć jego spożywanie lub całkiem wykluczyć jego obecność w diecie, ponieważ kwas szczawianowy obecny w szpinaku zwiększa produkcję kamieni nerkowych oraz wypłukuje z organizmu wapń.

Podsumowując zapiekanka z naleśników przygotowana w piekarniku to idealna propozycja na obiad. Możesz przygotować ją na wiele sposobów, dlatego bardzo urozmaici Twoją dietę. Osoby na diecie laktoowowegetariańskiej bez obaw mogą wypróbować zaproponowanego przepisu. Produkty użyte do przygotowania tych naleśników dostarczą wielu cennych składników pokarmowych i odżywczych, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu.

Alergeny w naleśnikach ze szpinakiem zapiekanych

Lista alergenów dla naleśników ze szpinakiem zapiekanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze naleśników ze szpinakiem zapiekanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
153.73
614.90
Białko (g)
8.56
34.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
14.41
57.63
Węglowodany przyswajalne (g)
13.49
53.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
3.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
7.05
28.18
Tłuszcze nasycone (g)
3.07
12.27
Tłuszcze nienasycone (g)
3.98
15.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.10
12.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
3.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.70
174.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
109.75
438.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.44
13.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
1.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
2.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.49
157.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.39
5.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.20
188.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
841.93
3367.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
207.35
829.39
Potas (mg)
195.15
780.60
Wapń (mg)
157.60
630.39
Fosfor (mg)
138.31
553.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.77
107.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.62
6.48
Cynk (mg)
0.74
2.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników ze szpinakiem zapiekanych 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników ze szpinakiem zapiekanych

Koszt składników
73.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Ser twarogowy półtłusty
150 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Szpinak mrożony
200 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 200 g
Ser parmezan
150 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pomidory w puszce
500 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Koszt składników
73.10