Przepis na naleśniki biszkoptowe krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Białka i żółtka oddziel do osobnych miseczek.

Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj do nich na zmianę mleko i wodę, cały czas mieszając. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj mikserem.

W osobnej misce ubij na sztywno pianę z białek. Połącz ją z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki.

Rozgrzej porządnie patelnię i smaż na niej niewielkie porcje ciasta, rozsmarowane na całej powierzchni patelni. Naleśniki powinny być rumiane.

Naleśniki podawaj z ulubionym nadzieniem.

Naleśniki biszkoptowe podane na talerzu.
naleśniki biszkoptowe
Koszt przygotowania dania
3.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
322 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Naleśniki biszkoptowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o naleśnikach biszkoptowych

Naleśniki biszkoptowe to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Składa się na nie tylko kilka prostych składników, które razem smakują doskonale. Będą dobrym wyborem na śniadanie. Naleśniki najlepiej smakują podane z serkiem, a także dużą ilością świeżych owoców. Są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To najlepsze naleśniki dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Można je podawać z serem, owocami czy dżemem, by stworzyć pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają szybkie dania, którym nie trzeba poświęcać zbyt dużo czasu czy energii. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że są niezwykle puszyste i miękkie. Dlatego świetnie nadadzą się dla dzieci.

Przepis na naleśniki biszkoptowe to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. To doskonały pomysł na deser dla dzieci.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić naleśniki biszkoptowe by były pyszne i dobre nawet dla początkujących kucharzy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstają z niego najlepsze naleśniki. Mogą stanowić zarówno fantastyczny pomysł na deser, jak i na obiad na słodko. Do przygotowania dobrze jest użyć specjalnej patelni, jednak spokojnie poradzi obie nawet ta najzwyklejsza. Dla obniżenia kaloryczności całego dania warto lekko posmarować patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem, ze względu na dobre nagrzanie metalu reszta nie będzie już przywierać do jej powierzchni. Najlepiej formować naleśniki przy pomocy chochelki i wlewać niewielkie ilości na patelnię. W przypadku zbyt dużych ilości naleśniki będą grube, przez co ciężej je usmażyć. Do ich przygotowania używa się mąki pszennej, jednak można skorzystać z innej dowolnej. Świetnie sprawdzi się owsiana, czy mieszanka mąk bezglutenowych. Do całości dodaje się również siemienia lnianego, które jest wspaniałym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, a zwłaszcza na przeciwdziałanie stanom zapalnym w organizmie. To także dobre źródło błonnika, który jest niezwykle pomocny w utrzymaniu dobrego zdrowia układu pokarmowego.

Wartości odżywcze naleśników biszkoptowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kalorie)
165.23 kcal
322.19 kcal
Białko
7.33 g
14.30 g

Węglowodany w naleśnikach biszkoptowych

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany
28.47 g
55.52 g
Węglowodany przyswajalne
28.47 g
55.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz
2.46 g
4.80 g
Tłuszcze nasycone
1.54 g
3.00 g
Tłuszcze nienasycone
0.92 g
1.80 g

Witaminy w przepisie na naleśniki biszkoptowe

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina B6
0.07 mg
0.13 mg
Tiamina
0.33 mg
0.63 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.48 mg
Niacyna
2.12 mg
4.14 mg
Foliany
53.06 µg (mcg)
103.47 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki biszkoptowe

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód
33.48 mg
65.29 mg
Potas
109.80 mg
214.11 mg
Wapń
55.62 mg
108.46 mg
Fosfor
99.41 mg
193.84 mg
Magnez
17.21 mg
33.56 mg
Żelazo
2.00 mg
3.90 mg
Cynk
0.65 mg
1.27 mg
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników biszkoptowych 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach biszkoptowych

Lista alergenów dla naleśników biszkoptowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania naleśników biszkoptowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Woda gazowana
150 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 150 ml
Koszt składników
15.50
Jak oceniasz przepis na naleśniki biszkoptowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób