Naleśniki bez mleka

Opublikowano: 25.08.2022 r., 9:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki bez mleka na talerzu
Naleśniki bez mleka
Naleśniki bez mleka to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Naleśniki podawać można także na śniadanie. Naleśniki przygotowane bez dodatku mleka są bardziej intensywne w smaku.
Przygotowanie 5 min
Smażenie i Miksowanie 10 min
594 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Masło (60 g)
  • Kefir - 3 szklanki (700 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, mikser

Przepis na naleśniki bez mleka krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier, roztopione masło i kefir.

Zmiksuj składniki i przesiej do nich mąkę pszenną.

Rozgrzej patelnię i smaż partiami naleśniki na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na naleśniki bez mleka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat naleśników bez mleka

Naleśniki bez mleka to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Łatwe do zrobienia danie jest idealnym deserem lub śniadaniem podanym na słodko. Sprawdzony przepis na naleśniki na kefirze można przygotować w wersji także na słono. Naleśniki na słono świetnie nadają się do zapiekania z sosem beszamelowym. Przepis na naleśniki bez mleka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, kefir, mąka pszenna, cukier, jajka.

Jak zrobić naleśniki bez mleka? Do miski wbij jajka, dodaj cukier, roztopione masło i kefir. Zmiksuj składniki i przesiej do nich mąkę pszenną. Rozgrzej patelnię i smaż partiami naleśniki na słoty kolor.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są

też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowej budowy naszego ciała. Białko jest używane do syntezy enzymów i hormonów. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Kefir to fermentowany napój mleczny. Produkuje się go najczęściej z mleka krowiego, rzadziej koziego i owczego. Kefir jest świetnym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych oraz składników mineralnych. Kefir jest niskokaloryczny i zawiera sporą ilość białka. Kefir jest także świetnym źródłem wapnia, który jest naturalnym budulcem naszych kości i zębów. Niedobory wapnia mogą prowadzić do osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci.

Podsumowując pyszne naleśniki bez dodatku mleka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Smaczne naleśniki podać można z dżemem lub serkiem waniliowym. Naleśniki wykorzystać można do przygotowania tortu naleśnikowego. Naleśniki idealnie sprawdzą się na śniadanie i kolację. Podawać je można także jako szybki deser.

Alergeny w naleśnikach bez mleka

Lista alergenów dla naleśników bez mleka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Kefir
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników bez mleka

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki bez mleka to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Naleśniki są niskokaloryczne i dobrze sprawdzą się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
216.12
594.33
Białko (g)
7.51
20.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
35.61
97.92
Węglowodany przyswajalne (g)
35.61
97.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
5.10
14.01
Tłuszcze nasycone (g)
3.27
9.00
Tłuszcze nienasycone (g)
1.82
5.01
Cholesterol (mg)
58.48
160.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
116.63
320.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.68
1.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
116.17
319.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.83
Ryboflawina (mg)
0.25
0.70
Niacyna (mg)
2.03
5.57
Foliany (µg (mcg))
54.83
150.79
Beta karoten (µg (mcg))
5.64
15.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
36.67
100.83
Potas (mg)
125.30
344.57
Wapń (mg)
68.13
187.36
Fosfor (mg)
107.44
295.46
Magnez (mg)
17.33
47.65
Żelazo (mg)
1.90
5.24
Cynk (mg)
0.68
1.87
Miedź (mg)
0.07
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników bez mleka 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników bez mleka

Koszt składników
20.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Kefir
700 g
3 szklanki
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.85
Za 700 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
20.90