Naleśniki bez mleka
- Masło (60 g)
- Kefir - 3 szklanki (700 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na naleśniki bez mleka krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj cukier, roztopione masło i kefir.
Zmiksuj składniki i przesiej do nich mąkę pszenną.
Rozgrzej patelnię i smaż partiami naleśniki na złoty kolor.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki na słodko
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników bez mleka
Naleśniki bez mleka to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Łatwe do zrobienia danie jest idealnym deserem lub śniadaniem podanym na słodko. Sprawdzony przepis na naleśniki na kefirze można przygotować w wersji także na słono. Naleśniki na słono świetnie nadają się do zapiekania z sosem beszamelowym. Przepis na naleśniki bez mleka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, kefir, mąka pszenna, cukier, jajka.
Jak zrobić naleśniki bez mleka? Do miski wbij jajka, dodaj cukier, roztopione masło i kefir. Zmiksuj składniki i przesiej do nich mąkę pszenną. Rozgrzej patelnię i smaż partiami naleśniki na słoty kolor.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są
też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowej budowy naszego ciała. Białko jest używane do syntezy enzymów i hormonów. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Kefir to fermentowany napój mleczny. Produkuje się go najczęściej z mleka krowiego, rzadziej koziego i owczego. Kefir jest świetnym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych oraz składników mineralnych. Kefir jest niskokaloryczny i zawiera sporą ilość białka. Kefir jest także świetnym źródłem wapnia, który jest naturalnym budulcem naszych kości i zębów. Niedobory wapnia mogą prowadzić do osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci.
Podsumowując pyszne naleśniki bez dodatku mleka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Smaczne naleśniki podać można z dżemem lub serkiem waniliowym. Naleśniki wykorzystać można do przygotowania tortu naleśnikowego. Naleśniki idealnie sprawdzą się na śniadanie i kolację. Podawać je można także jako szybki deser.
Alergeny w naleśnikach bez mleka
Lista alergenów dla naleśników bez mleka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Kefir
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników bez mleka
Naleśniki bez mleka to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Naleśniki są niskokaloryczne i dobrze sprawdzą się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
-
masło,
kefir,
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.