Najprostsze ciasto czekoladowe

Opublikowano: 21.01.2022 r., 18:15 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałki prostego ciasta czekoladowego
Najprostsze ciasto czekoladowe
Najprostsze ciasto czekoladowe to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Wypiek jest prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 40 min
308 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (40 g)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka, metalowe sito

Przepis na najprostsze ciasto czekoladowe krok po kroku

Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie małym strumieniem wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao łączymy. Przesiewamy przez sitko do masy z jajkami. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników

Masę przelewamy do blaszki.

Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na najprostsze ciasto czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat najprostszego ciasta czekoladowego

Pyszne najprostsze ciasto czekoladowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kakao jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić najprostsze ciasto czekoladowe? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku jajka miksujemy z cukrem do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie małym strumieniem wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao. Składniki przesiewamy za pomocą metalowego sitka do miski z jajkami i delikatnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na najprostsze ciasto czekoladowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Ciasto czekoladowe odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w najprostszym cieście czekoladowym

Lista alergenów dla najprostszego ciasta czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze najprostszego ciasta czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
385.32
308.26
Białko (g)
6.61
5.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
48.41
38.73
Węglowodany przyswajalne (g)
46.09
36.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.32
1.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
19.59
15.67
Tłuszcze nasycone (g)
2.85
2.28
Tłuszcze nienasycone (g)
16.74
13.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.79
9.43
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.95
3.96
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
104.25
83.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
44.84
35.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.56
0.45
Witamina E (mg)
0.30
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
44.84
35.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.86
1.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
62.19
49.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
41.63
33.30
Potas (mg)
143.59
114.87
Wapń (mg)
26.04
20.83
Fosfor (mg)
114.55
91.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.87
26.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.07
2.46
Cynk (mg)
0.87
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny najprostszego ciasta czekoladowego 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania najprostszego ciasta czekoladowego

Koszt składników
22.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Koszt składników
22.80