Muffinki szpinakowe

Opublikowano: 25.09.2022 r., 12:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki szpinakowe podane w blaszce do pieczenia.
Muffinki szpinakowe
Muffinki szpinakowe to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Muffinki podać można na śniadanie lub kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne danie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 30 min
136 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (200 g)
  • Szpinak mrożony (200 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki (10 g)
  • Suszone pomidory w oleju (30 g)
  • Ser Feta (40 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka stołowa (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
mikser, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, duża miska

Przepis na muffinki szpinakowe krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni podgrzej olej i zeszklij cebulę.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.

Na patelnię dodaj szpinak i podsmaż.

Dopraw solą, pieprzem.

Pomidory pokrój w paski i dodaj do szpinaku.

Pokrusz fetę i wymieszaj ze szpinakiem.

Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej piany.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie.

Do ciasta dodaj szpinak i wymieszaj.

Formę na muffinki wyłóż papilotkami.

Wypełnij je ciastem na muffinki do 2/3 wysokości.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.

Muffinki podawaj na paterze.

Jak oceniasz przepis na muffinki szpinakowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat muffinek szpinakowych

Muffinki szpinakowe to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Muffinki wytrawne pieczone w piekarniku są bardzo delikatne i aromatyczne i świetnie sprawdzą się również na obiad. Liście szpinaku mogą być świeże lub użyć można szpinak mrożony. Przepis na muffinki szpinakowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki: jajka, mąka pszenna, szpinak mrożony, cebula, proszek do pieczenia, suszone pomidory, feta, sól, pieprz, czosnek, olej rzepakowy.

Jak zrobić muffinki szpinakowe? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Na patelnię dodaj szpinak i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem. Pomidory pokrój w paski i dodaj do szpinaku. Pokrusz fetę i wymieszaj ze szpinakiem. Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej piany. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie. Do ciasta dodaj szpinak i wymieszaj. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Wypełnij je ciastem na muffinki do 2/3 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Muffinki podawaj na paterze.

Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie. Prawdziwy ser feta kruszy się, ma kremową konsystencję a w jego strukturze widać dziurki. Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Podsumowując najlepsze muffinki to pyszna przekąska dla całej rodziny. Muffinki można przygotować na śniadanie lub na kolację. Pieczone w piekarniku muffinki są nisko kaloryczne i świetnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Muffinki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w muffinkach szpinakowych

Lista alergenów dla muffinek szpinakowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze muffinek szpinakowych

na 100g gotowej potrawy

Muffinki szpinakowe to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Danie zawiera także sporo składników mineralnych i witamin. Danie nie zawiera mięsa i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
182.66
136.99
Białko (g)
9.38
7.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
22.83
17.12
Węglowodany przyswajalne (g)
21.70
16.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
6.35
4.76
Tłuszcze nasycone (g)
2.79
2.10
Tłuszcze nienasycone (g)
3.56
2.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.51
1.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.04
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A (µg (mcg))
209.63
157.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.04
4.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.59
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
52.89
39.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.37
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.09
1.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
95.25
71.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1855.38
1391.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
133.32
99.99
Potas (mg)
371.96
278.97
Wapń (mg)
141.47
106.11
Fosfor (mg)
218.36
163.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
37.89
28.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.73
2.04
Cynk (mg)
1.00
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek szpinakowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek szpinakowych

Koszt składników
41.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Szpinak mrożony
200 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 200 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 płaskie łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Suszone pomidory w oleju
30 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 30 g
Ser Feta
40 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
41.60