Muffinki szpinakowe
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Szpinak mrożony (200 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki (10 g)
- Suszone pomidory w oleju (30 g)
- Ser Feta (40 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
Przepis na muffinki szpinakowe krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni podgrzej olej i zeszklij cebulę.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
Na patelnię dodaj szpinak i podsmaż.
Dopraw solą, pieprzem.
Pomidory pokrój w paski i dodaj do szpinaku.
Pokrusz fetę i wymieszaj ze szpinakiem.
Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej piany.
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie.
Do ciasta dodaj szpinak i wymieszaj.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
Wypełnij je ciastem na muffinki do 2/3 wysokości.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.
Muffinki podawaj na paterze.
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat muffinek szpinakowych
Muffinki szpinakowe to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Muffinki wytrawne pieczone w piekarniku są bardzo delikatne i aromatyczne i świetnie sprawdzą się również na obiad. Liście szpinaku mogą być świeże lub użyć można szpinak mrożony. Przepis na muffinki szpinakowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki: jajka, mąka pszenna, szpinak mrożony, cebula, proszek do pieczenia, suszone pomidory, feta, sól, pieprz, czosnek, olej rzepakowy.
Jak zrobić muffinki szpinakowe? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Na patelnię dodaj szpinak i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem. Pomidory pokrój w paski i dodaj do szpinaku. Pokrusz fetę i wymieszaj ze szpinakiem. Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej piany. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie. Do ciasta dodaj szpinak i wymieszaj. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Wypełnij je ciastem na muffinki do 2/3 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Muffinki podawaj na paterze.
Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie. Prawdziwy ser feta kruszy się, ma kremową konsystencję a w jego strukturze widać dziurki. Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Podsumowując najlepsze muffinki to pyszna przekąska dla całej rodziny. Muffinki można przygotować na śniadanie lub na kolację. Pieczone w piekarniku muffinki są nisko kaloryczne i świetnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Muffinki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w muffinkach szpinakowych
Lista alergenów dla muffinek szpinakowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze muffinek szpinakowych
Muffinki szpinakowe to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Danie zawiera także sporo składników mineralnych i witamin. Danie nie zawiera mięsa i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.