Przepis na muffinki jagodowe krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, rózga

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem do miski.

W rondelku roztop masło i ostudź je.

W osobnej misce wymieszaj roztopione masło, jajka, i mleko przy pomocy rózgi. Dodaj jagody.

Mokre i suche składniki wymieszaj widelcem.

Ciasto przełóż ostrożnie do foremek na babeczki.

Całość piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

muffinki jagodowe
muffinki jagodowe
Koszt przygotowania dania
16.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
238 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Muffinki jagodowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach jagodowych

Muffinki jagodowe to wspaniały deser dla wszystkich miłośników słodkości. Jest prosty, a przy okazji niezwykle słodki. W dodatku pozwala przemycić dużo owoców. To idealny pomysł na słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Robi się je niezwykle szybko i pięknie dekorują stół. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki.

Przepis na muffinki jagodowe to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkości. To jeden z tych deserów, który choć zdrowy, naprawdę dobrze smakuje. Można go zrobić w kilka chwil z kilku prostych składników. Powstają z niego muffinki lekkie, delikatne i bardzo puszyste. Muffinki smakują przepysznie, lekko waniliowo i są idealną słodką przekąską. Nie są klejące, nie mają kremu, dlatego wspaniale sprawdzą się do zabierania ze sobą w lunch boksie. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki jagodowe, by były pyszne, a przy okazji naprawdę łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Te babeczki na słodko są tak proste i smaczne, że świetnie sprawdzą się dla dzieci. Można użyć do nich jagody mrożone, ale także świeże. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie. Do babeczek dobrze jest wybrać odpowiednią mąkę. Najlepiej sprawdzi się pszenna o niskim typie, idealnie wybrać typ 450 czy 500. Oczywiście można też babeczki zrobić na bazie mąk bezglutenowych, jednak w tym wypadku najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk, dostępnej w sklepach. To dobre rozwiązanie, gdyż ma się pewność, że babeczki nie będą się rozpadać. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki. Babeczki przygotowane są z podstawowych składników, dzięki czemu wszystkie są łatwo dostępne i tanie. Świetnie nadają się także dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udają, a cały proces nie jest skomplikowany i nie da się w nim pogubić. To naprawdę idealna receptura. Ten prosty przepis jest idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te słodkości można przygotować w kilkanaście minut, są tak łatwe, że z łatwością poradzą sobie z nimi nawet dzieci.

Wartości odżywcze muffinek jagodowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(106g)
Energia (kalorie)
224.82 kcal
238.31 kcal
Białko
5.82 g
6.16 g

Węglowodany w muffinkach jagodowych

Na 100g
Na porcję
(106g)
Węglowodany
33.23 g
35.23 g
Węglowodany przyswajalne
32.38 g
34.32 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.85 g
0.90 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(106g)
Tłuszcz
8.14 g
8.63 g
Tłuszcze nasycone
5.48 g
5.81 g
Tłuszcze nienasycone
2.66 g
2.82 g
Tłuszcze jednonasycone
2.23 g
2.36 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.43 g
0.46 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
42.75 mg
45.32 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinki jagodowe

Na 100g
Na porcję
(106g)
Witamina A
79.57 µg (mcg)
84.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
3.47 mg
3.67 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.29 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.46 mg
0.49 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
77.45 µg (mcg)
82.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.21 mg
Niacyna
2.09 mg
2.22 mg
Foliany
48.65 µg (mcg)
51.57 µg (mcg)
Beta karoten
24.63 µg (mcg)
26.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki jagodowe

Na 100g
Na porcję
(106g)
Sód
17.52 mg
18.57 mg
Potas
145.78 mg
154.53 mg
Wapń
52.04 mg
55.16 mg
Fosfor
102.48 mg
108.63 mg
Magnez
15.45 mg
16.37 mg
Żelazo
1.88 mg
1.99 mg
Cynk
0.52 mg
0.56 mg
Miedź
0.08 mg
0.09 mg
Mangan
0.34 mg
0.36 mg
Brak danych dla: jajko, mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek jagodowych 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach jagodowych

Lista alergenów dla muffinek jagodowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania muffinek jagodowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jagody
300 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Koszt składników
39.10
Jak oceniasz przepis na muffinki jagodowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób