Mordoklejki
- Masa krówkowa - 1 puszka (500 g)
- Cukier (150 g)
- Masło (50 g)
Przepis na mordoklejki krok po kroku
W garnku podgrzej masę krówkową z cukrem i kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego.
Gdy cukier się rozpuści dodaj masło i mieszaj do połączenia składników.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem.
Wylej na blachę masę na mordoklejki i wystudź.
Gdy masa zastygnie pokrój ją w paski i przechowuj w lodówce.
Więcej informacji na temat mordoklejek
Mordoklejki to cukierki z masy krówkowej, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Mimo że są one bardzo smaczne, to należy pamiętać, że cukierki mordoklejki nie są zdrowym produktem. Zawierają masę cukru, który prowadzi do nagłego wzrostu glukozy we krwi, a potem także gwałtownego spadku jej poziomu we krwi. Dodatkowo cukier przyczynia się do rozwoju próchnicy zębów, szczególnie gdy idzie to w parze z nieodpowiednią higieną jamy ustnej i oczywiście też w pewnym stopniu z uwarunkowaniami genetycznymi. Takie domowe krówki mordoklejki oklejają zęby i pod wpływem działania bakterii uszkadzają zęby. Pamiętaj, że najlepiej myć zęby po każdym posiłku, aby mieć je zdrowe i piękne. Wiele osób twierdzi, że cukier także uzależnia, ale nie chodzi o sam cukier ale o smakowitość posiłku. Możemy uzależnić się od wszystkiego, co sprawia, że odczuwamy przyjemność. Nie tyle sam cukier uzależnia ile smaczne potrawy. Jeżeli rzeczywiście bylibyśmy uzależnieni od cukru samego w sobie, to jedlibyśmy go łyżką z cukiernicy, a raczej niewiele osób ma ochotę na sam cukier, wolimy cukierki, batony, ciastka itp. Więc tak naprawdę uzależniamy się od przyjemności, którą nam daje jedzenia zawierające cukier. Dlatego tak ciężko oderwać się od słodyczy. Mimo że ciężko zjeść tylko jedną mordoklejkę na raz to postaraj się zachować umiar.
Przejdźmy wreszcie do tego, jak zrobić krówki mordoklejki, samodzielnie, w domu. Do ich przygotowania potrzebny jest cukier, mleko skondensowane słodzone lub masa krówkowa i masło. Opcjonalnie możesz też dodać jakiś ekstrakt, na przykład waniliowy. Do garnka przekładamy masę krówkową, wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Pod koniec dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Blachę lub tace wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy delikatnie masłem, lub olejem, aby mieć pewność, że masa nie przyklei się do papieru. Na tak przygotowaną blachę wylewamy powstałą masę. Zostawiamy ją do przestygnięcia w temperaturze pokojowej, a potem wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Gdy masa zgęstnieje, kroimy ją na kawałki i gotowe. Takie krówki należy przechowywać w chłodnym miejscu, ponieważ pod wpływem ciepła będą się rozpuszczać. Jak widzisz, przepis na krówki mordoklejki jest bardzo prosty, a do tego szybki.
Alergeny w mordoklejkach
Lista alergenów dla mordoklejek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- masa krówkowa
- Masło
Wartości odżywcze mordoklejek
Mordoklejki mają wysoki indeks glikemiczny oraz są bardzo kaloryczne, dlatego powinny być jedzone z umiarem.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.