Moczka śląska wigilijna

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna śląska moczka wigilijna.
Moczka śląska wigilijna
Moczka śląska wigilijna to jedno z tych dań, które może nie prezentuje się zbyt atrakcyjnie, jednak gdy tylko jej spróbujesz, od razu ją pokochasz! Jest fantastyczna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
521 kcal
Kcal w porcji
202 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Migdały - obrane (250 g)
  • Orzechy laskowe (150 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Śliwki suszone (200 g)
  • Figi suszone (150 g)
  • Rodzynki (150 g)
  • Piernik (ciasto domowe) - suchy (200 g)
  • Piwo ciemne (250 ml)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Jabłko (560 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na moczkę śląską wigilijną krok po kroku

Do 2 litrów wody dodaj śliwki suszone, rodzynki i figi, pokrojone jabłka, gotuj przez 1 godzinę. Możesz użyć również gotowego kompotu z suszu.

Kompot zagotuj, dodaj całe obrane migdały, gotuj na mniejszym ogniu przez 15 minut, później dorzuć całe orzechy laskowe, a na końcu połówki orzechów włoskich.

Piernik zetrzyj na tarce lub rozkrusz, wymieszaj z zimnym piwem, dodaj do przygotowanych w kompocie bakalii, nie przerywaj gotowania.

Przypraw moczkę: sokiem z cytryny, cukrem, solą i całość zagotuj.

Podawaj na ciepło lub na zimno.

Jak oceniasz przepis na moczkę śląską wigilijną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 69,1% osób

Więcej informacji na temat moczki śląskiej wigilijnej

Moczka śląska wigilijna to jedno z tych dań, które może nie prezentuje się zbyt atrakcyjnie, jednak gdy tylko jej spróbujesz, od razu ją pokochasz! Jest fantastyczna.

Przepis na moczkę śląską wigilijną to pomysł na naprawdę ciekawe danie, które idealnie sprawdzi się na święta. Tradycyjna moczka podawana jest na wigilię, gdyż jest daniem postnym. Moczka zachwyca smakiem. Dlaczego? Bo jest głęboki, inny i niezwykle interesujący. Ciężko znaleźć inny deser, który tak dobrze łączy ze sobą wiele różnych aromatów. W moczce wszystkie smaki doskonale się ze sobą uzupełniają. Choć to deser stary, dla niektórych nawet staroświecki, warto po niego sięgnąć. Wiele osób, które mieszkają w innych rejonach i nie są zaznajomione z tradycyjną śląską kuchnią, ten przepis może nieco przerażać. po pierwsze ilością potrzebnych składników, po drugie długością procesu, ale również tym, jak finalnie będzie prezentować się deser. Warto przynajmniej raz w życiu go spróbować. To prawdziwa bomba kaloryczna, jednak pełna ciekawych aromatów. Jeśli jesteś otwarty na nowości, ale również czujesz ogromny sentyment do kuchni tradycyjnej, koniecznie wypróbuj tej receptury.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wigilijną śląską moczkę, by była pyszna, a przy tym dobra również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Niezwykle ważne są składniki, które wykorzystać w tym daniu. Tradycyjnie sięga się po piwo (możesz wybrać bezalkoholowe), kompot z suszu i piernik. Ten ostatni element jest kluczowy i najtrudniejszy w przygotowaniu. Według tradycji najlepszym piernikiem jest ten długodojrzewający. A jak wiadomo, by go przygotować należy zabrać się do niego znacznie wcześniej. Jeśli więc zamierzasz sięgnąć po to danie na wigilię, pamiętaj o wcześniejszym przygotowaniu wszystkich potrzebnych składników. Czy to danie prezentuje się pięknie i elegancko? Zwykle nie, choć oczywiście dużo zależy od naszych umiejętności. Jeśli chcesz, możesz udekorować ją bakaliami i orzechami, tak by ładnie prezentowała się na stole.

Alergeny w moczce śląskiej wigilijnej

Lista alergenów dla moczki śląskiej wigilijnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • Orzechy laskowe
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • piernik (ciasto domowe)
    • Piwo ciemne
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • piernik (ciasto domowe)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • piernik (ciasto domowe)

Wartości odżywcze moczki śląskiej wigilijnej

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera alkohol, który ma szkodliwy wpływ na nasz organizm, dlatego nie powinna gościć w naszej diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(202g)
Energia (kcal)
258.16
521.49
Białko (g)
5.60
11.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(202g)
Węglowodany (g)
29.06
58.71
Węglowodany przyswajalne (g)
17.56
35.46
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.87
9.85
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(202g)
Tłuszcz (g)
14.66
29.62
Tłuszcze nasycone (g)
2.06
4.15
Tłuszcze nienasycone (g)
12.61
25.47
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(202g)
Witamina A (µg (mcg))
2.34
4.73
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: orzechy laskowe, piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: orzechy laskowe, piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.40
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.91
1.83
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.86
25.98
Brak danych dla: orzechy laskowe, piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
36.69
74.11
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(202g)
Sód (mg)
24.10
48.68
Potas (mg)
336.52
679.78
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Wapń (mg)
64.99
131.27
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
116.30
234.93
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Magnez (mg)
64.53
130.36
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.44
2.91
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.81
1.64
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.41
0.82
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.52
1.05
Brak danych dla: orzechy laskowe, piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny moczki śląskiej wigilijnej 78
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania moczki śląskiej wigilijnej

Koszt składników
100.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Migdały
250 g
obrane
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
18.75
Za 250 g
Orzechy laskowe
150 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.75
Za 150 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Śliwki suszone
200 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 200 g
Figi suszone
150 g
20.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 150 g
Rodzynki
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Piernik (ciasto domowe)
200 g
suchy
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Piwo ciemne
250 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Jabłko
560 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.56
Za 560 g
Koszt składników
100.00