Moczka śląska wigilijna
- Migdały - obrane (250 g)
- Orzechy laskowe (150 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Śliwki suszone (200 g)
- Figi suszone (150 g)
- Rodzynki (150 g)
- Piernik (ciasto domowe) - suchy (200 g)
- Piwo ciemne (250 ml)
- Sok z cytryny (10 ml)
- Jabłko (560 g)
Przepis na moczkę śląską wigilijną krok po kroku
Do 2 litrów wody dodaj śliwki suszone, rodzynki i figi, pokrojone jabłka, gotuj przez 1 godzinę. Możesz użyć również gotowego kompotu z suszu.
Kompot zagotuj, dodaj całe obrane migdały, gotuj na mniejszym ogniu przez 15 minut, później dorzuć całe orzechy laskowe, a na końcu połówki orzechów włoskich.
Piernik zetrzyj na tarce lub rozkrusz, wymieszaj z zimnym piwem, dodaj do przygotowanych w kompocie bakalii, nie przerywaj gotowania.
Przypraw moczkę: sokiem z cytryny, cukrem, solą i całość zagotuj.
Podawaj na ciepło lub na zimno.
Więcej informacji na temat moczki śląskiej wigilijnej
Moczka śląska wigilijna to jedno z tych dań, które może nie prezentuje się zbyt atrakcyjnie, jednak gdy tylko jej spróbujesz, od razu ją pokochasz! Jest fantastyczna.
Przepis na moczkę śląską wigilijną to pomysł na naprawdę ciekawe danie, które idealnie sprawdzi się na święta. Tradycyjna moczka podawana jest na wigilię, gdyż jest daniem postnym. Moczka zachwyca smakiem. Dlaczego? Bo jest głęboki, inny i niezwykle interesujący. Ciężko znaleźć inny deser, który tak dobrze łączy ze sobą wiele różnych aromatów. W moczce wszystkie smaki doskonale się ze sobą uzupełniają. Choć to deser stary, dla niektórych nawet staroświecki, warto po niego sięgnąć. Wiele osób, które mieszkają w innych rejonach i nie są zaznajomione z tradycyjną śląską kuchnią, ten przepis może nieco przerażać. po pierwsze ilością potrzebnych składników, po drugie długością procesu, ale również tym, jak finalnie będzie prezentować się deser. Warto przynajmniej raz w życiu go spróbować. To prawdziwa bomba kaloryczna, jednak pełna ciekawych aromatów. Jeśli jesteś otwarty na nowości, ale również czujesz ogromny sentyment do kuchni tradycyjnej, koniecznie wypróbuj tej receptury.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wigilijną śląską moczkę, by była pyszna, a przy tym dobra również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Niezwykle ważne są składniki, które wykorzystać w tym daniu. Tradycyjnie sięga się po piwo (możesz wybrać bezalkoholowe), kompot z suszu i piernik. Ten ostatni element jest kluczowy i najtrudniejszy w przygotowaniu. Według tradycji najlepszym piernikiem jest ten długodojrzewający. A jak wiadomo, by go przygotować należy zabrać się do niego znacznie wcześniej. Jeśli więc zamierzasz sięgnąć po to danie na wigilię, pamiętaj o wcześniejszym przygotowaniu wszystkich potrzebnych składników. Czy to danie prezentuje się pięknie i elegancko? Zwykle nie, choć oczywiście dużo zależy od naszych umiejętności. Jeśli chcesz, możesz udekorować ją bakaliami i orzechami, tak by ładnie prezentowała się na stole.
Alergeny w moczce śląskiej wigilijnej
Lista alergenów dla moczki śląskiej wigilijnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
- Orzechy laskowe
- Orzechy włoskie
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- piernik (ciasto domowe)
- Piwo ciemne
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- piernik (ciasto domowe)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- piernik (ciasto domowe)
Wartości odżywcze moczki śląskiej wigilijnej
Ta opcja zawiera alkohol, który ma szkodliwy wpływ na nasz organizm, dlatego nie powinna gościć w naszej diecie zbyt często.
Energia i białka
(202g)
Węglowodany
(202g)
Tłuszcze
(202g)
Witaminy
(202g)
Składniki mineralne
(202g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.