Przepis na młoda kapusta z koperkiem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Kapustę posiekaj drobno.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj marchew i kapustę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Do kapusty dodaj śmietanę i wymieszaj.

Kapustę podawaj w głębokim talerzu.

Młoda kapusta z koperkiem i pietruszką podana w szarej miseczce.
Młoda kapusta z koperkiem
Koszt przygotowania dania
14.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
228 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
28

Młoda kapusta z koperkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o młodej kapuście z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Kapustę można podać także jako samodzielne danie, także dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Przepis na młodą kapustę z koperkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: młoda kapusta, koper, marchewka, cebula, śmietana kwaśna, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić młodą kapustę z koperkiem? Kapustę posiekaj drobno. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj marchew i kapustę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i wymieszaj. Do kapusty dodaj śmietanę i wymieszaj. Kapustę podawaj w głębokim talerzu.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Młoda kapusta dostępna jest w okresie od maja do sierpnia. Koniecznie wykorzystaj ten czas na przygotowanie młodej kapusty pod wieloma różnymi postaciami. Koper ogrodowy ma silne działanie przeciwutleniające, wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

Podsumowując pyszna kapusta sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Wiosenna młoda kapusta jest bardzo delikatna i nie wymaga długiego gotowania. Prosty przepis możesz dowolnie modyfikować. Szybka i łatwa do zrobienia kapusta sprawdzi się jako lekkie danie obiadowe. Kapusta to dobry dodatek do obiadu. Młoda kapusta jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze młodej kapusty z koperkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
76.21 kcal
228.63 kcal
Białko
1.47 g
4.42 g

Węglowodany w młodej kapuście z koperkiem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
7.29 g
21.86 g
Węglowodany przyswajalne
5.32 g
15.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.97 g
5.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
4.94 g
14.83 g
Tłuszcze nasycone
1.27 g
3.80 g
Tłuszcze nienasycone
3.68 g
11.03 g
Tłuszcze jednonasycone
2.68 g
8.03 g
Tłuszcze wielonasycone
1.00 g
3.00 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na młoda kapusta z koperkiem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
191.27 µg (mcg)
573.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
19.38 mg
58.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Retinol
11.89 µg (mcg)
35.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.36 mg
1.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.66 µg (mcg)
88.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na młoda kapusta z koperkiem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
34.55 mg
103.64 mg
Potas
206.99 mg
620.96 mg
Wapń
50.84 mg
152.51 mg
Fosfor
34.45 mg
103.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.01 mg
39.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.44 mg
1.31 mg
Cynk
0.24 mg
0.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny młodej kapusty z koperkiem 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w młodej kapuście z koperkiem

Lista alergenów dla młodej kapusty z koperkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania młodej kapusty z koperkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
600 g
pół małej główki
12.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 600 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
31.70
Jak oceniasz przepis na młoda kapusta z koperkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84.0% osób