Mazurek wielkanocny

Opublikowano: 16.09.2021 r., 23:40 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne ciasto wielkanocne mazurek
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto, obowiązkowe na wielkanocnym stole. Spokojnie poradzisz sobie z jego przygotowaniem nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 20 min
646 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka krupczatka (500 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (130 g)
  • Migdały - 2 garści (60 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, rondelek

Przepis na mazurka wielkanocnego krok po kroku

Na stolnicę wysyp mąkę, ksylitol, dodaj masło i razem posiekaj. Na koniec dodaj jajko i żółtka, wymieszaj i zagnieć ręcznie ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Wyjmij ciasto i rozwałkuj na dwa placki i ułóż na blaszkach do pieczenia.

Z niewielkiej ilości ciasta uformuj wałeczki i ułóż je wzdłuż brzegów mazurków.

Piecz w 220 stopniach ok. 20 minut.

W rondelku wymieszaj śmietankę i cukier waniliowy, doprowadź do wrzenia i dokładnie rozcieraj łyżką.

Masę śmietankową wylej masę śmietankową i posyp rozdrobnionymi migdałami.

Jak oceniasz przepis na mazurka wielkanocnego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat mazurka wielkanocnego

Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto. Z pewnością gości na stole większości polskich rodzin podczas wspólnego, rodzinnego świątecznego śniadania. Jest to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, a jednocześnie naprawdę pyszne. To zdecydowana zaleta, bo jak wiadomo, święta często wiążą się z wieloma przygotowaniami, dlatego naprawdę warto znać ten sprawdzony przepis na pyszne i proste ciasto na wielkanoc. Spokojnie poradzisz sobie z jego przygotowaniem nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni. Jak zrobić mazurka wielkanocnego? Aby przygotować świąteczny mazurek będziesz potrzebować mąki pszennej, masła lub margaryny, cukru (a najlepiej ksylitolu), śmietany oraz jajek. Są to składniki niezbędne do przygotowania podstawowego, klasycznego mazurka. Przepis na mazurka wielkanocnego możesz modyfikować na wiele różnych sposobów a na przestrzeni kilku pokoleń powstało jego wiele odmian. Mazurek czekoladowy, orzechowy, cytrynowy, mazurek wegański lub bezglutenowy, bakaliowy, różany, z bezą, z suszonymi morelami, mazurek z kajmakiem…. to tylko kilka z naprawdę wielu wariacji tego świątecznego ciasta, dlatego możesz dopasować go do siebie wedle własnych upodobań. Najczęściej piecze się go w kształcie prostokątnym, nierzadko zdarzają się jednak mazurki w kształcie okrągłym, w kształcie rombu lub serca - równie dobre. Na wierzchu ciasta tradycyjnie znajdują się charakterystyczne dla świąt wielkanocnych dekoracje, takie jak palemki, jajka, czy wielkanocne króliki namalowane za pomocą kolorowego lukru. Wielkanocny mazurek to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jest przepyszny i pięknie się prezentuje dlatego ciężko przejść obok niego obojętnie. Mimo, że najczęściej przygotowywany jest właśnie na święta nic nie stoi na przeszkodzie ku temu aby przygotować go także bez okazji i poprostu cieszyć się jego smakiem do popołudniowej kawy czy herbaty.

Alergeny w mazurku wielkanocnym

Lista alergenów dla mazurka wielkanocnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze mazurka wielkanocnego

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru, ciasto jest mniej kaloryczne i ma niższy indeks glikemiczny niż tradycyjnie przygotowywane z cukrem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
404.35
646.96
Białko (g)
5.96
9.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
41.68
66.69
Węglowodany przyswajalne (g)
40.45
64.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
1.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
25.53
40.85
Tłuszcze nasycone (g)
17.31
27.70
Tłuszcze nienasycone (g)
8.22
13.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.66
10.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.56
2.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
106.75
170.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
155.30
248.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.26
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.53
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.78
2.85
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
152.34
243.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.58
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.43
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.78
4.45
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
82.56
132.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
34.36
54.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
11.12
17.79
Potas (mg)
89.36
142.97
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.62
48.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
85.56
136.89
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.66
31.46
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.18
5.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.56
0.89
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.18
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mazurka wielkanocnego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mazurka wielkanocnego

Koszt składników
68.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
500 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
130 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.72
Za 130 g
Migdały
60 g
2 garści
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 60 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Koszt składników
68.20