Malinowiec
- Maliny - 1 szklanka (250 g)
- Herbatniki - 1 opakowanie (200 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Cukier puder (100 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na malinowca krok po kroku
Rozgnieć maliny za pomocą widelca lub zmiksuj je blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Odstaw malinowy sok na bok.
W misce rozdrabniaj herbatniki na drobne kawałki.
Wlej rozpuszczone masło do rozdrobnionych herbatników i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie herbatniki zostaną pokryte masłem.
Przełóż mieszankę herbatnikową na dno formy do pieczenia (ok. 20 × 20 cm) i wyrównaj powierzchnię, delikatnie dociskając do dna.
W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno za pomocą miksera. W innej misce połącz serek mascarpone, cukier puder i sok z cytryny. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodaj ubitą śmietankę do masy serowej i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Następnie dodaj przeciśnięty sok malinowy do masy serowo-śmietankowej i ponownie wymieszaj, aby uzyskać jednolity kolor i smak.
Przelej przygotowaną masę na herbatnikową bazę w formie. Wyrównaj wierzch i delikatnie potrząsaj formą, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza.
Wstaw formę do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby malinowiec dobrze stężał.
-
Charlotte
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat malinowa
Malinowiec to pyszne ciasto ze świeżymi malinami, które ma lekką, kremową konsystencję. Jest to deser, który idealnie sprawdzi się na letnie dni i spotkania ze znajomymi. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na malinowca. Będą Ci potrzebne takie składniki jak:
- 250 g świeżych malin (możesz również użyć mrożonych malin, rozmrożonych i odcedzonych)
- 200 g herbatników
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- Kilka świeżych malin do dekoracji (opcjonalnie)
- Migdały lub posiekane orzechy do posypania (opcjonalnie)
Zatem, jak zrobić malinowca?
1. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach około 20 × 20 cm. Jeśli chcesz, możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia, aby łatwiej było wyjąć malinowiec z formy.
2. Rozgnieć maliny za pomocą widelca lub zmiksuj je blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Odstaw malinowy sok na bok.
3. W misce rozdrobnij herbatniki na drobne kawałki. Możesz użyć blendera, malaksera lub umieć herbatniki w worek strunowy i rozgnieść wałkiem.
4. W osobnej misce rozpuść masło, a następnie dodaj je do rozdrobnionych herbatników. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie herbatniki zostaną pokryte masłem.
5. Przełóż mieszankę herbatnikową na dno przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię, delikatnie dociskając do dna, aby utworzyć jednolitą bazę.
6. W kolejnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno za pomocą miksera.
7. W oddzielnej misce połącz ser mascarpone, cukier puder i sok z cytryny. Mieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
8. Dodaj ubitą śmietankę do masy serowej i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, tworząc kremową masę niczym puch.
9. Następnie dodaj przeciśnięty sok malinowy do masy serowo-śmietankowej i ponownie wymieszaj, aby uzyskać jednolity kolor i smak.
10. Przelej przygotowaną masę na herbatnikową bazę w formie. Wyrównaj wierzch, delikatnie potrząsając formą, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza.
11. Przed podaniem schowaj ciasto do lodówki na 4 h.
Jeśli już znasz mój sprawdzony przepis na ten placek, koniecznie przygotuj go w swoim domu i przekonaj się jak smaczne i dobre jest to ciasto. Będzie to idealny pomysł na deser dla całej rodziny.
Alergeny w malinowcu
Lista alergenów dla malinowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze malinowa
Podobny sposób możesz przygotować ciasto z truskawkami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.