Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
- Makaron penne (100 g)
- Szpinak (250 g)
- Serek topiony śmietankowy - 1 opakowanie (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na makaron ze szpinakiem i serkiem topionym krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu.
Makaron odcedź na sicie.
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim zamrożony szpinak na małej mocy palnika. Szpinak smaż do momentu, aż całkowicie rozmrozi się.
Następnie do szpinaku dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj składniki i smaż chwilę.
Po chwili do szpinaku dodaj serek topiony i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Sos szpinakowy dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie makaron dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj.
Danie podawaj na ciepło.
Przed podaniem makaron ze szpinakiem możesz posypać odrobiną parmezanu.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i serkiem topionym
Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym to doskonały pomysł na obiad. Makaron warto podać z dodatkiem parmezanu. Prosty przepis na makaron ze szpinakiem i serkiem topionym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, szpinak, serek topiony śmietankowy, czosnek, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
A jak zrobić makaron ze szpinakiem i serkiem topionym? Makaron ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Makaron odcedź na sicie. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim zamrożony szpinak na małej mocy palnika. Szpinak smaż do momentu, aż całkowicie rozmrozi się. Następnie do szpinaku dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj składniki i smaż chwilę. Po chwili do szpinaku dodaj serek topiony i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Sos szpinakowy dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie makaron dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj.
Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Szpinak jest nisko kaloryczne, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Dodatkowo obecność kwasu foliowego sprawia, że warzywo warto włączyć w diecie kobiet w ciąży lub starających się o dziecko - kwas ten spożywany w odpowiedniej ilości zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu. Jednak nie każdy powinien spożywać szpinak. Do osób, które powinny wykluczyć to warzywo z diety, zaliczymy osoby chorujące na kamicę nerkową.
Podsumowując szybki i tani w przygotowaniu makaron ze szpinakiem i serkiem topionym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Makaron warto podać z dodatkiem parmezanu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w makaronie ze szpinakiem i serkiem topionym
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i serkiem topionym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek topiony śmietankowy
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i serkiem topionym
Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Szpinak to skarbnica składników odżywczych.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.