Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym

Opublikowano: 20.08.2023 r., 13:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym podany na czarnym talerzu.
Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na makaron w sosie.
Przygotowanie 30 min
459 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron penne (100 g)
  • Szpinak (250 g)
  • Serek topiony śmietankowy 1 opakowanie (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia

Przepis na makaron ze szpinakiem i serkiem topionym krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu.

Makaron odcedź na sicie.

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim zamrożony szpinak na małej mocy palnika. Szpinak smaż do momentu, aż całkowicie rozmrozi się.

Następnie do szpinaku dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj składniki i smaż chwilę.

Po chwili do szpinaku dodaj serek topiony i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Sos szpinakowy dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Następnie makaron dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj.

Danie podawaj na ciepło.

Przed podaniem makaron ze szpinakiem możesz posypać odrobiną parmezanu.

Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i serkiem topionym

Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym to doskonały pomysł na obiad. Makaron warto podać z dodatkiem parmezanu. Prosty przepis na makaron ze szpinakiem i serkiem topionym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, szpinak, serek topiony śmietankowy, czosnek, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić makaron ze szpinakiem i serkiem topionym? Makaron ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Makaron odcedź na sicie. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim zamrożony szpinak na małej mocy palnika. Szpinak smaż do momentu, aż całkowicie rozmrozi się. Następnie do szpinaku dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj składniki i smaż chwilę. Po chwili do szpinaku dodaj serek topiony i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Sos szpinakowy dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie makaron dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj.

Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Szpinak jest nisko kaloryczne, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Dodatkowo obecność kwasu foliowego sprawia, że warzywo warto włączyć w diecie kobiet w ciąży lub starających się o dziecko - kwas ten spożywany w odpowiedniej ilości zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu. Jednak nie każdy powinien spożywać szpinak. Do osób, które powinny wykluczyć to warzywo z diety, zaliczymy osoby chorujące na kamicę nerkową.

Podsumowując szybki i tani w przygotowaniu makaron ze szpinakiem i serkiem topionym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Makaron warto podać z dodatkiem parmezanu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem i serkiem topionym

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i serkiem topionym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i serkiem topionym

na 100g gotowej potrawy

Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Szpinak to skarbnica składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
191.33
459.20
Białko (g)
5.81
13.94
Fenyloalanina (mg)
0.22
0.54
Brak danych dla: serek topiony śmietankowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
18.87
45.29
Węglowodany przyswajalne (g)
17.02
40.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
4.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
10.65
25.57
Tłuszcze nasycone (g)
4.63
11.11
Tłuszcze nienasycone (g)
6.02
14.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.47
10.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.55
3.72
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: serek topiony śmietankowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.75
45.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
307.19
737.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.29
36.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.25
Witamina E (mg)
0.19
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
62.50
150.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.94
2.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
107.35
257.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2936.35
7047.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
133.58
320.60
Potas (mg)
368.77
885.05
Wapń (mg)
74.50
178.80
Fosfor (mg)
87.04
208.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
53.96
129.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.95
4.69
Cynk (mg)
0.70
1.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i serkiem topionym 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ze szpinakiem i serkiem topionym

Koszt składników
27.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
100 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Szpinak
250 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Serek topiony śmietankowy
100 g
1 opakowanie
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
27.80