Makaron z tuńczykiem i śmietaną
- Makaron penne - 1 szklanka (250 g)
- Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (200 g)
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 2 łyżki (20 g)
- Pomidory koktajlowe - 6 sztuk (100 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 1 opakowanie (180 ml)
Przepis na makaron z tuńczykiem i śmietaną krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie przełóż do miski.
Dodaj mięso tuńczyka odcedzonego z oleju.
Delikatnie wymieszaj całość.
Wymieszaj makaron z jogurtem i dopraw do smaku.
Dodaj oliwki i pomidorki przekrojone na pół.
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Zapiekanka z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
-
Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem fit
-
Makaron z tuńczykiem i kaparami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem i cukinią
-
Makaron z tuńczykiem
Więcej informacji na temat makaronu z tuńczykiem i śmietaną
Makaron z tuńczykiem i śmietaną może być Twoim posiłkiem na ciepło lub sałatką, którą jesteś w stanie przetransportować wszędzie, gdzie tylko chcesz. Jest to bardzo uniwersalny posiłek o wielu możliwościach, dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na makaron z tuńczykiem i śmietaną. Do jego przygotowania będą potrzebne Ci tylko główne składniki, które zostały już wymienione w nazwie i tak naprawdę to wszystko. Możesz je oczywiście dowolnie modyfikować wedle Twojego uznania.
W przepisie użyłam makaronu typu penne, który idealnie pasuje do takich dań. Mój makaron jest pszenny, jeśli chcesz, aby danie było w wersji bezglutenowej, skorzystaj np. z makaronu gryczanego.
Makaron pszenny charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli występują u Ciebie takie zaburzenia, wybierz makaron z pszenicy durum i ugotuj go al dente. Rozgotowane makarony charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym. Jeśli nie masz problemów zdrowotnych każdy rodzaj będzie dobry i smaczny.
Dodatkowo ryby to idealny pomysł na szybki, łatwy i zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre. Dokładnie jak zrobić makaron z tuńczykiem i śmietaną, mój prosty przepis opisuję nieco niżej.
Alergeny w makaronie z tuńczykiem i śmietaną
Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem i śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem i śmietaną
Każdy z nas powinien spożywać ryby 2-3 razy w tygodniu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.