Makaron z serem białym

Opublikowano: 07.07.2022 r., 8:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kluski z białym serem
Makaron z serem białym
Mój dzisiejszy przepis na makaron z białym serem to świetny pomysł na bezmięsny obiad, który przygotujesz dosłownie w kilka chwil.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
420 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron spaghetti - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Bułka tarta - 1/4 szklanki (60 g)
  • Ser twarogowy chudy - 1 kostka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron z serem białym krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Biały ser przełóż do miski i rozgnieć za pomocą widelca.

Masło rozpuść na patelni, stopniowo wsypuj bułkę tartą i mieszaj.

Makaron przełóż na talerz, dodaj rozgnieciony ser.

Całość polej bułką tartą.

Jak oceniasz przepis na makaron z serem białym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,7% osób

Więcej informacji na temat makaronu z serem białym

Nie masz pomysłu na wegetariański obiad, czyli taki, który w swoim składzie nie zawiera mięsa? Dodatkowo będzie pyszny i prosty w przygotowaniu.

Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na makaron z serem białym.

Będzie to idealny pomysł na obiad lub lunch na słodko. Będzie najlepszy nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Zatem, jak zrobić makaron z serem białym?

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: makaron spaghetti, twaróg, masło i odrobinę bułki tartej

Należy pamiętać, że jest to makaron najczęściej z pszenicy, który naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W pierwszej kolejności ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie.

Masło rozpuść na mocno rozgrzanej patelni i dodaj bułkę tartej, dokładnie wymieszaj.

W tym czasie twaróg przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem, możesz, dodaj odrobinę mleka, dzięki temu nasz ser będzie miał bardziej smarowitą konsystencję.

Gdy wszystkie składniki są gotowe, przełóż makaron na talerz, dodaj ser, a całość polej bułką tartą.

Mój prosty przepis na makaron z serem białym jest gotowy. Sam przyznaj, że nic w tym trudnego, to moja podstawowa wersja makaronu na słodko, możesz też śmiało dodać swoje ulubione owoce, postaw na borówki, truskawki lub maliny. Najlepiej sprawdzą się owoce świeże, jednak gdy nie ma sezonu, a Ty przygotowujesz przepis postaw na mrożone owoce i przygotuj z nich ciepły mus, wystarczy, że podgrzejesz je z odrobiną wody i nasionami chia, do momentu, aż owoce rozpadną się, a sos zagęści.

Alergeny w makaronie z serem białym

Lista alergenów dla makaronu z serem białym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy chudy

Wartości odżywcze makaronu z serem białym

na 100g gotowej potrawy

Do makaronu możesz dodaj odrobinę owoców, idealnie sprawdzą się tutaj borówki lub truskawki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
323.83
420.98
Białko (g)
10.78
14.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
33.99
44.19
Węglowodany przyswajalne (g)
29.91
38.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.08
5.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
16.61
21.60
Tłuszcze nasycone (g)
10.97
14.26
Tłuszcze nienasycone (g)
5.65
7.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.57
5.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.08
1.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.38
Witamina E (mg)
0.56
0.73
Tiamina (mg)
0.23
0.30
Ryboflawina (mg)
0.17
0.22
Niacyna (mg)
3.54
4.60
Foliany (µg (mcg))
35.83
46.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
218.31
283.81
Potas (mg)
186.51
242.46
Wapń (mg)
52.53
68.28
Fosfor (mg)
172.48
224.23
Magnez (mg)
43.91
57.09
Żelazo (mg)
1.69
2.20
Cynk (mg)
1.16
1.51
Miedź (mg)
0.19
0.25
Mangan (mg)
0.90
1.17
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z serem białym 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z serem białym

Koszt składników
15.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Bułka tarta
60 g
1/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Ser twarogowy chudy
250 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Koszt składników
15.30