Majonez domowy

Opublikowano: 25.04.2022 r., 23:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Majonez domowy podany w małej miseczce.
Majonez domowy
Majonez domowy to wspaniała propozycja na pyszny sos. Majonez podać można jako dodatek do wielu różnych dań. Majonez w Polsce traktowany jest jak dobro narodowe. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 5 min
286 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka i 5 łyżek stołowych (300 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Musztarda francuska - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera

Przepis na majonez domowy krok po kroku

Do pojemnika od blendera wbij jajka, dodaj musztardę, dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Wlej ocet jabłkowy i olej rzepakowy.

Zblenduj całość blenderem, aż sos stanie się gęsty.

Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce przez kilka dni.

Jak oceniasz przepis na majonez domowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat majonezu domowego

Majonez domowy to bardzo dobry pomysł na pyszny sos, który wykorzystać można do bardzo wielu różnych potraw. Majonez tradycyjny podaje się do jajek lub do sałatki warzywnej. Jest on jednak świetnym dodatkiem do innych potraw. Może stanowić marynatę do pieczonego lub grillowanego mięsa oraz bazę sosu do sałaty. Majonez przygotować można z wieloma dodatkami, które wzbogacą jego smak. Przepis na majonez domowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia majonezu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, olej rzepakowy, musztarda francuska, sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy.

Jak zrobić majonez domowy? Do pojemnika od blendera wbij jajka, dodaj musztardę, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej ocet jabłkowy i olej rzepakowy. Zblenduj całość blenderem, aż sos stanie się gęsty. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce przez kilka dni.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego niezbędnego makroskładnika.

Podsumowując składniki na majonez są ogólnodostępne. Majonez do tani do wykonania sos na bazie jajecznej. Można go podać jako dodatek na kolację lub śniadanie. Szybki do zrobienia majonez jest świetnym pomysłem na alternatywę sklepowych wyrobów. Łatwy do przygotowania sos możesz przygotować z pomocą dzieci. Prosty przepis gwarantuje wykonanie wspaniałego sosu, który można modyfikować ulubionymi dodatkami.

Alergeny w majonezie domowym

Lista alergenów dla majonezu domowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska

Wartości odżywcze majonezu domowego

na 100g gotowej potrawy

Majonez domowy to przede wszystkim źródło tłuszczów jedno i wielonienasyconych. Majonez jest bardzo kaloryczny, dlatego powinny zwracać uwagę na wielkość jego porcji osoby warczące z nadmiernymi kilogramami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
572.22
286.11
Białko (g)
3.54
1.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
1.19
0.60
Węglowodany przyswajalne (g)
0.35
0.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
0.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
61.54
30.77
Tłuszcze nasycone (g)
5.63
2.82
Cholesterol (mg)
80.24
40.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
246.31
123.16
Potas (mg)
59.18
29.59
Wapń (mg)
24.43
12.22
Żelazo (mg)
0.69
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny majonezu domowego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania majonezu domowego

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
300 ml
1 szklanka i 5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 300 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Musztarda francuska
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Koszt składników
15.00