Majonez

Opublikowano: 22.05.2021 r., 12:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Majonez w eleganckiej miseczce
Majonez
Majonez to doskonały pomysł na dodatek do wielu sałatek. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na ten prosty w przygotowaniu majonez. Zaskocz bliskich tym, że samodzielnie przygotujesz ten dodatek.
Przygotowanie 10 min
276 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Musztarda (25 g)
  • Ocet winny (25 ml)
  • Olej rzepakowy (300 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
mikser, miska

Przepis na majonez krok po kroku

Skorupkę jajka sparz wrzątkiem, a następnie jajko pozostaw do ogrzania w ciepłej wodzie (ale nie wrzątku).

Jajko wybij do wąskiego i wysokiego naczynia.

Do jajka dodaj szczyptę soli i pieprzu, musztardę oraz ocet. Następnie włącz mikser i zacznij ubijać jajka - tym czasie małym strumieniem dodawaj do jajek olej ciągle miksując jajka.

Składniki ubijaj do momentu powstania gęstej, puszystej i jasnej masy.

Jak oceniasz przepis na majonez
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat majonezu

Poznaj przepis na domowy majonez. Majonez jest to składnik, którego nie może zabraknąć w żadnym polskim domu. Majonez jest głównym dodatkiem do wielu sałatek i dipów. Majonez idealnie sprawdza się do wielu potraw pieczonych i gotowanych. Idealnie nadaje się jako dodatek do jajek i kanapek. Domowy majonez jest prosty w przygotowaniu. Jak zrobić majonez? Potrzebujesz tylko czterech składników, żeby wykonać dobry swojski majonez. Składniki, które będą potrzebne do wykonania  majonezu to jajko, musztarda, ocet winny, olej, sól i pieprz.

Jak szybko zrobić domowy majonez? Sparz wrzątkiem jajka i pozostaw w ciepłej wodzie do momentu ogrzania. Wbij jajko do wysokiego naczynia. Dodaj do niego sól, pieprz, musztardę i ocet. Mikserem ubij jajka dodając w międzyczasie olej, ciągle miksując masę. Wszystkie składniki ubijaj do momentu powstania gęstej, puszystej i jasnej masy. Mówiłam, że z przepisem poradzi sobie każdy. Jest on banalnie łatwy i szybki w przygotowaniu.

Jajka używane do produkcji majonezu są doskonałym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Dodatkowo w jajkach występuje luteina, która wpływa na poprawę naszego wzroku i zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Znajdziemy w nich również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (fosfor potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk czy selen).

Podsumowując kiedy zabraknie Ci majonezu w domu nie musisz biec do sklepu, możesz z łatwością zrobić dobry, swojski majonez domowy. Z naszym przepisem już nigdy nie zabraknie Ci ważnego składnika do ulubionej sałatki lub jajek. Majonez najczęściej jest używany w okresie świąt wielkanocnych, ale dla wielu osób stanowi obowiązkowy dodatek do kanapek lub wielu dań. Majonez nada nam pyszne walory smakowe niejednego dania. Możemy go wykorzystywać do woli w różnych formach jak marynata do mięsa, sos do sałatki, sos do frytek. Należy jednak pamiętać, że jest to dodatek wysokokaloryczny, dlatego jego używanie w diecie powinno być ograniczone.

Alergeny w majonezie

Lista alergenów dla majonezu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze majonezu

na 100g gotowej potrawy

Majonez jest doskonałym wyborem w przygotowywaniu sałatek. Pamiętaj jednak, że jest to dodatek wysokokaloryczny, dlatego nie powinien zbyt często występować w twoim jadłospisie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
691.15
276.46
Białko (g)
1.97
0.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
0.48
0.19
Węglowodany przyswajalne (g)
0.22
0.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
75.57
30.23
Tłuszcze nasycone (g)
5.93
2.37
Tłuszcze nienasycone (g)
69.65
27.86
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
49.39
19.75
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
20.26
8.10
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.52
20.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
87.49
35.00
Potas (mg)
32.51
13.00
Wapń (mg)
11.93
4.77
Żelazo (mg)
0.35
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny majonezu 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania majonezu

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Ocet winny
25 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 25 ml
Olej rzepakowy
300 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 300 ml
Koszt składników
21.00