Majonez
- Jajko (1 szt.)
- Musztarda (25 g)
- Ocet winny (25 ml)
- Olej rzepakowy (300 ml)
Przepis na majonez krok po kroku
Skorupkę jajka sparz wrzątkiem, a następnie jajko pozostaw do ogrzania w ciepłej wodzie (ale nie wrzątku).
Jajko wybij do wąskiego i wysokiego naczynia.
Do jajka dodaj szczyptę soli i pieprzu, musztardę oraz ocet. Następnie włącz mikser i zacznij ubijać jajka - tym czasie małym strumieniem dodawaj do jajek olej ciągle miksując jajka.
Składniki ubijaj do momentu powstania gęstej, puszystej i jasnej masy.
Więcej informacji na temat majonezu
Poznaj przepis na domowy majonez. Majonez jest to składnik, którego nie może zabraknąć w żadnym polskim domu. Majonez jest głównym dodatkiem do wielu sałatek i dipów. Majonez idealnie sprawdza się do wielu potraw pieczonych i gotowanych. Idealnie nadaje się jako dodatek do jajek i kanapek. Domowy majonez jest prosty w przygotowaniu. Jak zrobić majonez? Potrzebujesz tylko czterech składników, żeby wykonać dobry swojski majonez. Składniki, które będą potrzebne do wykonania majonezu to jajko, musztarda, ocet winny, olej, sól i pieprz.
Jak szybko zrobić domowy majonez? Sparz wrzątkiem jajka i pozostaw w ciepłej wodzie do momentu ogrzania. Wbij jajko do wysokiego naczynia. Dodaj do niego sól, pieprz, musztardę i ocet. Mikserem ubij jajka dodając w międzyczasie olej, ciągle miksując masę. Wszystkie składniki ubijaj do momentu powstania gęstej, puszystej i jasnej masy. Mówiłam, że z przepisem poradzi sobie każdy. Jest on banalnie łatwy i szybki w przygotowaniu.
Jajka używane do produkcji majonezu są doskonałym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Dodatkowo w jajkach występuje luteina, która wpływa na poprawę naszego wzroku i zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Znajdziemy w nich również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (fosfor potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk czy selen).
Podsumowując kiedy zabraknie Ci majonezu w domu nie musisz biec do sklepu, możesz z łatwością zrobić dobry, swojski majonez domowy. Z naszym przepisem już nigdy nie zabraknie Ci ważnego składnika do ulubionej sałatki lub jajek. Majonez najczęściej jest używany w okresie świąt wielkanocnych, ale dla wielu osób stanowi obowiązkowy dodatek do kanapek lub wielu dań. Majonez nada nam pyszne walory smakowe niejednego dania. Możemy go wykorzystywać do woli w różnych formach jak marynata do mięsa, sos do sałatki, sos do frytek. Należy jednak pamiętać, że jest to dodatek wysokokaloryczny, dlatego jego używanie w diecie powinno być ograniczone.
Alergeny w majonezie
Lista alergenów dla majonezu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze majonezu
Majonez jest doskonałym wyborem w przygotowywaniu sałatek. Pamiętaj jednak, że jest to dodatek wysokokaloryczny, dlatego nie powinien zbyt często występować w twoim jadłospisie.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.