Lokma

Opublikowano: 02.08.2023 r., 12:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lokma  podana na czarnym talerzu.
Lokma
Lokma to pączki tureckie smażone na głębokim oleju i nasączone syropem. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
444 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (300 g)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka stołowa (10 ml)
  • Pistacje (50 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, miska

Przepis na lokmę krok po kroku

Pistacje drobno posiekaj.

Do garnka wlej 2,5 szklanki wody, dodaj cukier. Składniki wymieszaj, zagotuj i gotuj na małej mocy palnika przez około 15 minut.

Następnie syrop zdejmij z palnika, dodaj do niego sok z cytryny, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, 1 szklankę wody, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli oraz wybij jajko. Ciasto wyrób mikserem - powinno być miękkie i klejące.

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

W garnku rozgrzej olej.

Z ciasta odrywaj małe kulki i smaż je na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Usmażone pączki przełóż do przestudzonego syropu na kilka minut.

Gotowe lokmy wyciągnij na talerz i posyp je pistacjami.

Lokmy podawaj jako dodatek do kawy lub herbaty.

Jak oceniasz przepis na lokmę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,4% osób

Więcej informacji na temat lokmy

Lokma to pączki tureckie smażone na głębokim oleju i nasączone słodkim syropem. Tradycyjne lokum to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Pączki warto przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na lokmy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pączków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, jajka, cukier, sok z cytryny, pistacje, sól oraz olej do smażenia.

A jak zrobić lokmy? Do garnka wlej 2,5 szklanki wody, dodaj cukier. Składniki wymieszaj, zagotuj i gotuj na małej mocy palnika przez około 15 minut. Następnie syrop zdejmij z palnika, dodaj do niego sok z cytryny, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, 1 szklankę wody, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli oraz wybij jajko. Ciasto wyrób mikserem - powinno być miękkie i klejące. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta odrywaj małe kulki i smaż je na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Usmażone pączki przełóż do przestudzonego syropu na kilka minut. Gotowe lokmy wyciągnij na talerz i posyp je pistacjam.

Pistacje, w porównaniu do innych orzechów, charakteryzują się niższą kalorycznością oraz stosunkowo wysoką zawartością białka. Są również doskonałym źródłem witaminy B6, która spożywana w odpowiedniej ilości może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi. Dodatkowo witamina ta wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz wzroku. Pistacje są również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w neutralizacji wolnych rodników, przez co zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się naszego organizmu.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi pyszny turecki deser. Najlepsze lokum świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Produkty niezbędne do przygotowania tureckich pączków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w lokmie

Lista alergenów dla lokmy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje

Wartości odżywcze lokmy

na 100g gotowej potrawy

Lokma to pyszne, tradycyjne pączki tureckie nasączone w syropie cukrowym. Pączki smażone są w głębokim tłuszczu, dlatego nie zaleca się ich osobom zmagającym się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
684.28
444.78
Białko (g)
3.78
2.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
29.04
18.87
Węglowodany przyswajalne (g)
28.62
18.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
61.87
40.21
Tłuszcze nasycone (g)
4.91
3.19
Tłuszcze nienasycone (g)
56.96
37.02
Cholesterol (mg)
12.24
7.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
5.76
3.74
Potas (mg)
62.35
40.53
Wapń (mg)
8.76
5.70
Żelazo (mg)
1.19
0.77
Szacunkowy indeks glikemiczny lokmy 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lokmy

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka stołowa
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Pistacje
50 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 50 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
41.00