Lokma
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier (250 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa (10 ml)
- Pistacje (50 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Przepis na lokmę krok po kroku
Pistacje drobno posiekaj.
Do garnka wlej 2,5 szklanki wody, dodaj cukier. Składniki wymieszaj, zagotuj i gotuj na małej mocy palnika przez około 15 minut.
Następnie syrop zdejmij z palnika, dodaj do niego sok z cytryny, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, 1 szklankę wody, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli oraz wybij jajko. Ciasto wyrób mikserem - powinno być miękkie i klejące.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W garnku rozgrzej olej.
Z ciasta odrywaj małe kulki i smaż je na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone pączki przełóż do przestudzonego syropu na kilka minut.
Gotowe lokmy wyciągnij na talerz i posyp je pistacjami.
Lokmy podawaj jako dodatek do kawy lub herbaty.
Więcej informacji na temat lokmy
Lokma to pączki tureckie smażone na głębokim oleju i nasączone słodkim syropem. Tradycyjne lokum to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Pączki warto przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na lokmy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pączków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, jajka, cukier, sok z cytryny, pistacje, sól oraz olej do smażenia.
A jak zrobić lokmy? Do garnka wlej 2,5 szklanki wody, dodaj cukier. Składniki wymieszaj, zagotuj i gotuj na małej mocy palnika przez około 15 minut. Następnie syrop zdejmij z palnika, dodaj do niego sok z cytryny, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, 1 szklankę wody, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli oraz wybij jajko. Ciasto wyrób mikserem - powinno być miękkie i klejące. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta odrywaj małe kulki i smaż je na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Usmażone pączki przełóż do przestudzonego syropu na kilka minut. Gotowe lokmy wyciągnij na talerz i posyp je pistacjam.
Pistacje, w porównaniu do innych orzechów, charakteryzują się niższą kalorycznością oraz stosunkowo wysoką zawartością białka. Są również doskonałym źródłem witaminy B6, która spożywana w odpowiedniej ilości może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi. Dodatkowo witamina ta wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz wzroku. Pistacje są również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w neutralizacji wolnych rodników, przez co zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się naszego organizmu.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi pyszny turecki deser. Najlepsze lokum świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Produkty niezbędne do przygotowania tureckich pączków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w lokmie
Lista alergenów dla lokmy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pistacje
Wartości odżywcze lokmy
Lokma to pyszne, tradycyjne pączki tureckie nasączone w syropie cukrowym. Pączki smażone są w głębokim tłuszczu, dlatego nie zaleca się ich osobom zmagającym się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.