Lody snickers

Opublikowano: 02.09.2021 r., 7:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser lodowy Snickers w foremce
Lody snickers
Lody snickers to doskonała propozycja na słodki domowy dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
769 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Mascarpone (300 g)
  • Masa krówkowa (200 g)
  • Orzechy arachidowe (ziemne) (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na lody snickers krok po kroku

W rondelku zagotuj śmietanę kremówkę.

Ubij żółtka razem z cukrem na puszystą masę. Do masy, cały czas miksując, wlej połowę wrzącej śmietanki kremówki. Ubijaj przez 2 minuty.

Śmietanę z żółtkami przelej do garnuszka z resztą śmietany. Gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając. Masa ma zgęstnieć, ale nie może się zagotować.

Przestudzony krem wymieszaj z mascarpone.

Wstaw do zamrażarki. Miksuj co 40-45 minut przez pierwsze 4 godziny mrożenia.

Orzechy ziemne podpraż na patelni.

Podgrzej masę kajmakową w rondlu. Dodaj do niej orzechy.

Tak przygotowaną masę wyłóż na wierzch lodów i wstaw do zamrażarki na 12 godzin.

Jak oceniasz przepis na lody snickers
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat lodów snickers

Lody snickers to doskonała propozycja na smaczne domowe lody. Lody przygotowane w domowym zaciszu są pozbawione sztucznych konserwantów do żywności oraz dodatku syropu glukozowo-fruktozowego. Prosty przepis na lody snickers jest łatwy do przygotowania, dlatego nie będziesz potrzebować doświadczenia cukierniczego przy jego wykonaniu. Aby przygotować smaczne domowe lody potrzebujesz następujących produktów spożywczych: żółtka jaj, serek mascarpone, śmietana kremówka 30%, cukier, orzechy arachidowe i masa kajmakowa.

Jak zrobić lody snickers w domu? W rondelku zagotuj śmietanę kremówkę. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy cały czas miksując dodaj połowę wrzącej śmietany. Gdy składniki się połączą przełóż masę do rondla i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Masa nie może zacząć wrzeć. Przestudź masę i wymieszaj z mascarpone. Wstaw do zamrażarki w naczyniu, które umożliwi miksowanie, gdyż przez pierwsze 4 godziny co 40-45 minut masę należy zmiksować. Po tym czasie na patelni podpraż orzechy ziemne, w rondlu podgrzej masę kajmakową i przełóż do niej orzechy. Orzechową masę posmaruj na wierzch lodów i wstaw do zamrażarki na 12 godzin.

Śmietana natomiast to źródło łatwo przyswajalnego tłuszczu mlecznego, wapnia, fosforu, witamin z grupy B, witaminy A. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za metabolizm komórkowy naszego organizmu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Orzechy arachidowe nie są tak naprawdę orzechami lecz rośliną należącą do strączków zawierają dużo białka roślinnego. Są także bogate w witaminę B3, mają sporo błonnika wspomagającego prawidłową pracę układu pokarmowego i zawierają tłuszcze jedno- i wielonienasycone, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując pomysł na domowe pyszne lody idealnie będzie się nadawał jako dodatek do kawy i herbaty. Lody może podać także na deser dla dzieci. Dobre lody powinny mieć "czysty" skład, w ich zawartości powinny się znaleźć żółtka jaj, śmietana, mascarpone i cukier, bez zbędnych polepszaczy i zagęstników.

Alergeny w lodach snickers

Lista alergenów dla lodów snickers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
    • Orzechy arachidowe (ziemne)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • masa krówkowa
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze lodów snickers

na 100g gotowej potrawy

Domowe lody są dobrą alternatywą dla gotowych wyrobów sklepowych. Zawierają mniej substancji konserwujących oraz dodatków do żywności. Masz też możliwość robiąc lody w domu na kontrolę dodawanego do nich cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
384.97
769.94
Białko (g)
6.87
13.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
29.48
58.96
Węglowodany przyswajalne (g)
28.73
57.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
1.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
27.25
54.50
Tłuszcze nasycone (g)
19.97
39.93
Tłuszcze nienasycone (g)
7.28
14.56
Cholesterol (mg)
99.77
199.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C (mg)
0.41
0.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
98.09
196.17
Wapń (mg)
86.27
172.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
0.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów snickers 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lodów snickers

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Masa krówkowa
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
41.50