Lody snickers
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Mascarpone (300 g)
- Masa krówkowa (200 g)
- Orzechy arachidowe (ziemne) (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
Przepis na lody snickers krok po kroku
W rondelku zagotuj śmietanę kremówkę.
Ubij żółtka razem z cukrem na puszystą masę. Do masy, cały czas miksując, wlej połowę wrzącej śmietanki kremówki. Ubijaj przez 2 minuty.
Śmietanę z żółtkami przelej do garnuszka z resztą śmietany. Gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając. Masa ma zgęstnieć, ale nie może się zagotować.
Przestudzony krem wymieszaj z mascarpone.
Wstaw do zamrażarki. Miksuj co 40-45 minut przez pierwsze 4 godziny mrożenia.
Orzechy ziemne podpraż na patelni.
Podgrzej masę kajmakową w rondlu. Dodaj do niej orzechy.
Tak przygotowaną masę wyłóż na wierzch lodów i wstaw do zamrażarki na 12 godzin.
Więcej informacji na temat lodów snickers
Lody snickers to doskonała propozycja na smaczne domowe lody. Lody przygotowane w domowym zaciszu są pozbawione sztucznych konserwantów do żywności oraz dodatku syropu glukozowo-fruktozowego. Prosty przepis na lody snickers jest łatwy do przygotowania, dlatego nie będziesz potrzebować doświadczenia cukierniczego przy jego wykonaniu. Aby przygotować smaczne domowe lody potrzebujesz następujących produktów spożywczych: żółtka jaj, serek mascarpone, śmietana kremówka 30%, cukier, orzechy arachidowe i masa kajmakowa.
Jak zrobić lody snickers w domu? W rondelku zagotuj śmietanę kremówkę. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy cały czas miksując dodaj połowę wrzącej śmietany. Gdy składniki się połączą przełóż masę do rondla i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Masa nie może zacząć wrzeć. Przestudź masę i wymieszaj z mascarpone. Wstaw do zamrażarki w naczyniu, które umożliwi miksowanie, gdyż przez pierwsze 4 godziny co 40-45 minut masę należy zmiksować. Po tym czasie na patelni podpraż orzechy ziemne, w rondlu podgrzej masę kajmakową i przełóż do niej orzechy. Orzechową masę posmaruj na wierzch lodów i wstaw do zamrażarki na 12 godzin.
Śmietana natomiast to źródło łatwo przyswajalnego tłuszczu mlecznego, wapnia, fosforu, witamin z grupy B, witaminy A. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za metabolizm komórkowy naszego organizmu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Orzechy arachidowe nie są tak naprawdę orzechami lecz rośliną należącą do strączków zawierają dużo białka roślinnego. Są także bogate w witaminę B3, mają sporo błonnika wspomagającego prawidłową pracę układu pokarmowego i zawierają tłuszcze jedno- i wielonienasycone, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Podsumowując pomysł na domowe pyszne lody idealnie będzie się nadawał jako dodatek do kawy i herbaty. Lody może podać także na deser dla dzieci. Dobre lody powinny mieć "czysty" skład, w ich zawartości powinny się znaleźć żółtka jaj, śmietana, mascarpone i cukier, bez zbędnych polepszaczy i zagęstników.
Alergeny w lodach snickers
Lista alergenów dla lodów snickers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
- Orzechy arachidowe (ziemne)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- masa krówkowa
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze lodów snickers
Domowe lody są dobrą alternatywą dla gotowych wyrobów sklepowych. Zawierają mniej substancji konserwujących oraz dodatków do żywności. Masz też możliwość robiąc lody w domu na kontrolę dodawanego do nich cukru.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.