Linguine
- Makaron spaghetti (100 g)
- Krewetki (150 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na linguine krok po kroku
Krewetki obierz, oczyść i podsmaż na patelni z czosnkiem i oliwą.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i dodaj na patelnię.
Dopraw sokiem z limonki i posyp natką pietruszki.
-
Panierka panko
-
Makaron z krewetkami
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Spaghetti z krewetkami
-
Pad thai z krewetkami
-
Krewetki w sosie śmietanowym
-
Tagliatelle z krewetkami
-
Krewetki z makaronem ryżowym
-
Makaron z krewetkami i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami i pomidorami
-
Makaron z marchewki z krewetkami
-
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
-
Makaron z krewetkami i cukinią
-
Czarny makaron z krewetkami
-
Makaron z krewetkami na winie
-
Makaron sojowy z krewetkami
-
Makaron z krewetkami
Więcej informacji na temat linguine
Linguine, zwany również bavatte, trenette, lub spłaszczone spaghetti, to jeden z wielu rodzajów włoskich, pszennych makaronów. Pochodzi z regionu Liguria, głównie z okolic Genui. Mimo, że na pierwszy rzut oka jego wygląd jest łudząco podobny do tradycyjnego makaronu spaghetti, linguine jest bardziej spłaszczone, a na przekroju ma soczewkowaty kształt. Makaron linguine, podobnie jak większość włoskich makaronów, przygotowywany jest z pszenicy durum. Najczęściej podaje się go z owocami morza oraz różnymi sosami, na przykład pesto. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić linguine i szukasz inspiracji na obiad z tym rodzajem makaronu, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz pomysł na prosty przepis na to pyszne, włoskie danie. Niezbędne składniki to makaron linguine, krewetki, oliwa z oliwek, sporo czosnku oraz natka pietruszki i przyprawy. Przygotowanie jest banalnie proste – na patelni wystarczy podsmażyć krewetki z czosnkiem, dodać ugotowany, odcedzony makaron, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. To wszystko. W kilkanaście minut otrzymasz naprawdę smaczne danie, dobre na wiele okazji. Oczywiście to nie jedyny sposób na przygotowanie makaronu linguine i tak naprawdę ogranicza Cię wyłącznie Twoja własna wyobraźnia. Linguine świetnie smakuje z sosem pomidorowo mięsnym ala bolognese, pesto, czy w sosie śmietanowym. Przepis na linguine możesz dowolnie modyfikować w zależności od tego, jakie masz preferencje kulinarne na co dzień oraz co aktualnie masz w lodówce. Przepis na linguine z krewetkami jest naprawdę prosty i z pewnością poradzi sobie z jego przygotowaniem nawet nie jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowych przepis i dowiedzieć się jak krok po kroku przygotować ten pyszny włoski posiłek, który sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, jak również jako kolacja dla znajomych i przyjaciół.
Alergeny w linguine
Lista alergenów dla linguine przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
Wartości odżywcze linguine
Makaron najlepiej ugotować al. dente, dzięki temu będzie miał niższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.