Lasagne warzywna

Opublikowano: 24.07.2021 r., 21:14 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lasagne warzywna w naczyniu żaroodpornym
Lasagne warzywna
Lasagne warzywna jest odchudzoną, wegetariańską wersją słynnej, włoskiej zapiekanki makaronowej. Zamiast makaronu w tej lasagne znajduje się pokrojony bakłażan.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
304 kcal
Kcal w porcji
341 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Bakłażan - 2 sztuki (500 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (350 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (400 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (40 g)
  • Mleko 2% - 1,5 szklanki (375 ml)
  • Ser gouda - 60 g do sosu i 80 g na wierzch (140 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, miska

Przepis na lasagne warzywne krok po kroku

Bakłażana pokrój w plastry, posól i odstaw na 15 minut.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.

Do podsmażonej cebuli dodaj przecier pomidorowy, 2 łyżeczki bazylii, szczyptę soli, 0,25 łyżeczki pieprzu, 2 posiekane ząbki czosnku i pokruszone tofu. Duś wszystko razem, na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut.

W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę i wymieszaj.

Do mąki wlej mleko i intensywnie mieszaj, aby nie powstały grudki.

Dodaj 60 g startego sera, 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej i sól oraz pieprz do smaku. Gotuj sos około 3 minuty.

Bakłażana opłucz.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż łyżkę sosu pomidorowego i rozsmaruj po dnie. Następnie ułóż warstwę plastrów bakłażana, część białego sosu, część pomidorowego sosu i znowu bakłażana. Układaj do zużycia składników. Na koniec posyp zapiekankę startym serem.

Piecz 30 minut w 180 C.

Jak oceniasz przepis na lasagne warzywne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat lasagne warzywnej

Lasagne warzywna to super alternatywa dla wszystkich, którzy chcą ograniczać spożycie mięsa oraz dla osób chcących schudnąć, ponieważ ta wersja będzie mniej kaloryczna od klasycznej. Makaron zastąpię plastrami bakłażana, ale może być także cukinia, czy też plastry dużego ziemniaka. Przepis na lasagne warzywną będzie także bez mięsa, ale to nie znaczy, że nie będzie tam białka. Źródłem białka w tej zapiekance z bakłażanem będzie tofu. Pokruszone tofu będzie zatopione w sosie pomidorowym, dzięki czemu uzyska ciekawy smak, bez wcześniejszego marynowania i będzie przypominało mielone mięso. Jedynym składnikiem pochodzenia zwierzęcego będzie tutaj drugi sos i ser na wierzchu. Lasagna warzywna z sosem beszamelowym komponuje się idealnie. Oczywiście ten sos także można by przerobić na wegański, więc jeżeli tak wolisz to śmiało, wprowadzaj swoje zmiany. W kuchni nie musisz ślepo podążać za przepisem, możesz go zmodyfikować, tak aby, jak najbardziej ci smakował. Lazania warzywna pozwala na wiele modyfikacji, dzięki czemu można uzyskać takie danie, jakie najbardziej nam smakuje.

Jeżeli w swojej wersji tej zapiekanki, użyjesz bakłażana to pokrój go na samym początku i posyp solą. Tak przygotowane warzywo najlepiej zostawić na 15 minut, a w tym czasie można przygotować sosy. Po tym czasie bakłażana wystarczy wypłukać i w ten sposób możemy pozbyć się jego gorzkiego posmaku, który wiele osób zniechęca, do sięgania po to warzywo. Gdy mamy już przygotowane sosy i bakłażana możemy zabrać się za zrobienie zapiekanki. Wegetariańska lazania jest robiona jak ta klasyczna. Zaczynamy od odrobiny sosu na dnie naczynia i potem wykładamy bakłażana, beszamel i sos pomidorowy z tofu. Powtarzamy układanie takich warstw, aż skończą nam się składniki. Potem lazanię już tylko posypujemy startym serem i możemy piec. Taką lasagne pieczemy około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu mamy aromatyczną, wegetariańską zapiekankę a’la lasagne, która jest naprawdę pyszna, a dodatkowo ma mniej kalorii, niż jej tradycyjna wersja.

Alergeny w lasagne warzywnej

Lista alergenów dla lasagne warzywnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze lasagne warzywnej

na 100g gotowej potrawy

Lasagne warzywna jest laktowegetariańska. Żeby była wegańska wystarczy zastąpić zwykły ser wegańskim, mleko napojem roślinnym, a masło oliwą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(341g)
Energia (kcal)
89.16
304.03
Białko (g)
5.00
17.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(341g)
Węglowodany (g)
6.61
22.53
Węglowodany przyswajalne (g)
5.34
18.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
4.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(341g)
Tłuszcz (g)
5.20
17.72
Tłuszcze nasycone (g)
2.85
9.72
Tłuszcze nienasycone (g)
2.35
8.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.60
5.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
2.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.03
44.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(341g)
Witamina A (µg (mcg))
43.25
147.50
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.92
9.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.56
1.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.06
129.78
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.23
Ryboflawina (mg)
0.10
0.33
Niacyna (mg)
0.64
2.18
Foliany (µg (mcg))
16.63
56.70
Beta karoten (µg (mcg))
62.29
212.42
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(341g)
Sód (mg)
73.73
251.42
Potas (mg)
212.44
724.42
Wapń (mg)
153.82
524.54
Fosfor (mg)
96.71
329.79
Magnez (mg)
15.44
52.65
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.62
5.54
Cynk (mg)
0.66
2.27
Miedź (mg)
0.12
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny lasagne warzywnej 43
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lasagne warzywnej

Koszt składników
60.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
500 g
2 sztuki
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.89
Za 500 g
Przecier pomidorowy bez soli
350 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 350 g
Tofu wzbogacane wapniem
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mąka pszenna typ 550
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Mleko 2%
375 ml
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.94
Za 375 ml
Ser gouda
140 g
60 g do sosu i 80 g na wierzch
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.92
Za 140 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
60.30