Kurczak na butelce
- Kurczak cały - 1 nieduża sztuka (2000 g)
- Piwo jasne - 1 butelka (500 ml)
- Masło (60 g)
Przepis na kurczaka na butelce krok po kroku
Umytego kurczaka natrzyj solą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Sól ma być na zewnątrz i w środku kurczaka.
Zamkniętą butelkę namocz w gorącej wodzie i usuń wszystkie naklejki i klej. Musisz to zrobić bardzo dokładnie, by żadne pozostałości po naklejce i kleju nie zostały na butelce. Nie otwieraj na razie butelki.
Po tym czasie nagrzej piekarnik na 180 st. C.
Masło roztop na patelni.
5 dużych ząbków czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem, łyżeczką soli, połową łyżeczki pieprzu, szczyptą chilli, łyżeczką papryki oraz łyżeczką oregano.
Masłem posmaruj całego kurczaka, z wierzchu posyp jeszcze trochę soli, papryki, pieprzu i oregano.
W środek kurczaka włóż 3 ząbki czosnku (obrane, w całości).
Otwórz butelkę piwa.
Nadziej kurczaka na butelkę (kuper ma być na dole). Ma być nadziany tak, żeby butelka wystawała minimum 2 centymetry nad kurczakiem.
By kurczak był bardziej stabilny, zwiąż mu z przodu nogi.
Postaw butelkę z kurczakiem na blaszce do pieczenia (wysoką).
Piecz 120 minut bez termoobiegu. Co jakiś czas polej kurczaka wytopionym tłuszczem. Podczas pieczenia wsypuj odrobinę soli do butelki, by piwo oblało mięso. W ostatnich 10 min pieczenia zwiększ temperaturę na 250 st. C i daj termoobieg.
Po 2 godzinach kurczak jest gotowy.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat kurczaka na butelce
Co powiesz na soczystego, pysznego, maślanego kurczaka na butelce z idealną, chrupiącą skórką? Brzmi kusząco? Kurczak na butelce to jest coś, co warto zrobić na obiad. Masło ziołowo-czosnkowe w połączeniu z piwem sprawia, że kurczak z piekarnika jest soczysty i niesamowicie pyszny. Ten przepis na kurczaka na butelce pieczonego w całości w piekarniku jest wyśmienity. Pasuje do wielu dodatków i stanowi ciekawy pomysł na podanie kurczaka. To doskonały sposób na to, by spróbować czegoś innego i niecodziennego.
Kurczak na butelce pieczony w całości jest wyjątkowym pomysłem na wykorzystanie kurczaka w kuchni. Wybierz kurczaka niedużego (mięso jest delikatniejsze, szybciej się piecze i jest smaczniejsze. Przepis na kurczaka na butelce daje potrawę dobrą do jedzenia na gorąco i na zimno. Jak zrobisz kurczaka na butelce, świetnie pasują do niego frytki i surówka. Do obiadu złożonego z kurczaka pieczonego na piwie można podać też ziemniaki, kaszę czy warzywa z wody. Kurczak na butelce jest dobry także jako wędlina na kanapki.
Jeżeli nie znasz tego dania, musisz go wypróbować. To genialny pomysł na danie na imprezę lub na obiad ze znajomymi. Jak zrobić kurczaka na butelce? Kurczaka w całości natrzyj solą i odstaw na 2 godziny. W tym czasie z butelki usuń naklejki i klej. To jest bardzo ważne w przepisie na kurczaka na butelce – żaden klej i naklejka nie może być pieczona z potrawą. Butelki nie otwieraj – ją otwiera się dopiero przed nadzianiem kurczaka. Nagrzej piekarnik i przygotuj masło ziołowo-czosnkowe. Wystarczy rozpuścić masło (będzie się lepiej nakładało na mięso) i wymieszać je z przyprawami i czosnkiem. Taką mieszanką wysmaruj kurczaka po całej powierzchni, a do środka włóż całe ząbki czosnku. Wierzch kurczaka posyp jeszcze przyprawami. Teraz otwórz piwo i nadziej kurczaka. Kuper ma być od dołu. Butelka ma wystawać minimum 2 cm nad kurczaka. Ustaw kurczaka na blaszce do pieczenia. Podczas pieczenia kurczaka w piekarniku będzie kapał tłuszcz. Kurczak na butelce powinien być pieczony około 2 godziny (w tym 1 godzina i 50 minut bez termoobiegu).
Jak zrobić, by kurczak na butelce był dobry? By kurczak był soczysty w środku, ale jednocześnie miał chrupiącą skórkę, należy na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę i włączyć termoobieg. Ponadto, podczas pieczenia, co kwadrans, wsypuj troszkę soli do butelki. Wtedy piwo będzie oblewało kurczaka. Kolejna rzecz, którą warto zrobić, to polewanie kurczaka wytopionym tłuszczem. To wszystko sprawi, że kurczak na butelce będzie tak pyszny, że nie raz go upieczesz.
Alergeny w kurczaku na butelce
Lista alergenów dla kurczaka na butelce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kurczaka na butelce
Kurczak zawiera dużo białka. Jedzony ze skórą — także dużo tłuszczu. Ze względu na obecność piwa, nie zaleca się podawania tej potrawy dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.
Energia i białka
(393g)
Węglowodany
(393g)
Tłuszcze
(393g)
Witaminy
(393g)
Składniki mineralne
(393g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.