Kurczak na butelce

Opublikowano: 27.09.2022 r., 12:21 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak na butelce
Kurczak na butelce
Co powiesz na soczystego, pysznego, maślanego kurczaka na butelce z idealną, chrupiącą skórką? Brzmi kusząco? Kurczak na butelce to jest coś, co warto zrobić na obiad.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 120 min
674 kcal
Kcal w porcji
393 g
Wielkość porcji
105
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kurczak cały 1 nieduża sztuka (2000 g)
  • Piwo jasne 1 butelka (500 ml)
  • Masło (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, sznurek

Przepis na kurczaka na butelce krok po kroku

Umytego kurczaka natrzyj solą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Sól ma być na zewnątrz i w środku kurczaka.

Zamkniętą butelkę namocz w gorącej wodzie i usuń wszystkie naklejki i klej. Musisz to zrobić bardzo dokładnie, by żadne pozostałości po naklejce i kleju nie zostały na butelce. Nie otwieraj na razie butelki.

Po tym czasie nagrzej piekarnik na 180 st. C.

Masło roztop na patelni.

5 dużych ząbków czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem, łyżeczką soli, połową łyżeczki pieprzu, szczyptą chilli, łyżeczką papryki oraz łyżeczką oregano.

Masłem posmaruj całego kurczaka, z wierzchu posyp jeszcze trochę soli, papryki, pieprzu i oregano.

W środek kurczaka włóż 3 ząbki czosnku (obrane, w całości).

Otwórz butelkę piwa.

Nadziej kurczaka na butelkę (kuper ma być na dole). Ma być nadziany tak, żeby butelka wystawała minimum 2 centymetry nad kurczakiem.

By kurczak był bardziej stabilny, zwiąż mu z przodu nogi.

Postaw butelkę z kurczakiem na blaszce do pieczenia (wysoką).

Piecz 120 minut bez termoobiegu. Co jakiś czas polej kurczaka wytopionym tłuszczem. Podczas pieczenia wsypuj odrobinę soli do butelki, by piwo oblało mięso. W ostatnich 10 min pieczenia zwiększ temperaturę na 250 st. C i daj termoobieg.

Po 2 godzinach kurczak jest gotowy.

Jak oceniasz przepis na kurczaka na butelce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka na butelce

Co powiesz na soczystego, pysznego, maślanego kurczaka na butelce z idealną, chrupiącą skórką? Brzmi kusząco? Kurczak na butelce to jest coś, co warto zrobić na obiad. Masło ziołowo-czosnkowe w połączeniu z piwem sprawia, że kurczak z piekarnika jest soczysty i niesamowicie pyszny. Ten przepis na kurczaka na butelce pieczonego w całości w piekarniku jest wyśmienity. Pasuje do wielu dodatków i stanowi ciekawy pomysł na podanie kurczaka. To doskonały sposób na to, by spróbować czegoś innego i niecodziennego.

Kurczak na butelce pieczony w całości jest wyjątkowym pomysłem na wykorzystanie kurczaka w kuchni. Wybierz kurczaka niedużego (mięso jest delikatniejsze, szybciej się piecze i jest smaczniejsze. Przepis na kurczaka na butelce daje potrawę dobrą do jedzenia na gorąco i na zimno. Jak zrobisz kurczaka na butelce, świetnie pasują do niego frytki i surówka. Do obiadu złożonego z kurczaka pieczonego na piwie można podać też ziemniaki, kaszę czy warzywa z wody. Kurczak na butelce jest dobry także jako wędlina na kanapki.

Jeżeli nie znasz tego dania, musisz go wypróbować. To genialny pomysł na danie na imprezę lub na obiad ze znajomymi. Jak zrobić kurczaka na butelce? Kurczaka w całości natrzyj solą i odstaw na 2 godziny. W tym czasie z butelki usuń naklejki i klej. To jest bardzo ważne w przepisie na kurczaka na butelce – żaden klej i naklejka nie może być pieczona z potrawą. Butelki nie otwieraj – ją otwiera się dopiero przed nadzianiem kurczaka. Nagrzej piekarnik i przygotuj masło ziołowo-czosnkowe. Wystarczy rozpuścić masło (będzie się lepiej nakładało na mięso) i wymieszać je z przyprawami i czosnkiem. Taką mieszanką wysmaruj kurczaka po całej powierzchni, a do środka włóż całe ząbki czosnku. Wierzch kurczaka posyp jeszcze przyprawami. Teraz otwórz piwo i nadziej kurczaka. Kuper ma być od dołu. Butelka ma wystawać minimum 2 cm nad kurczaka. Ustaw kurczaka na blaszce do pieczenia. Podczas pieczenia kurczaka w piekarniku będzie kapał tłuszcz. Kurczak na butelce powinien być pieczony około 2 godziny (w tym 1 godzina i 50 minut bez termoobiegu).

Jak zrobić, by kurczak na butelce był dobry? By kurczak był soczysty w środku, ale jednocześnie miał chrupiącą skórkę, należy na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę i włączyć termoobieg. Ponadto, podczas pieczenia, co kwadrans, wsypuj troszkę soli do butelki. Wtedy piwo będzie oblewało kurczaka. Kolejna rzecz, którą warto zrobić, to polewanie kurczaka wytopionym tłuszczem. To wszystko sprawi, że kurczak na butelce będzie tak pyszny, że nie raz go upieczesz.

Alergeny w kurczaku na butelce

Lista alergenów dla kurczaka na butelce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kurczaka na butelce

na 100g gotowej potrawy

Kurczak zawiera dużo białka. Jedzony ze skórą — także dużo tłuszczu. Ze względu na obecność piwa, nie zaleca się podawania tej potrawy dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(393g)
Energia (kcal)
171.69
674.73
Białko (g)
13.74
53.99
Fenyloalanina (mg)
0.56
2.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(393g)
Węglowodany (g)
0.32
1.26
Węglowodany przyswajalne (g)
0.32
1.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(393g)
Tłuszcz (g)
11.90
46.77
Tłuszcze nasycone (g)
5.09
20.02
Tłuszcze nienasycone (g)
6.81
26.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.78
18.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.02
7.95
Cholesterol (mg)
91.76
360.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(393g)
Witamina A (µg (mcg))
23.06
90.64
Witamina B6 (mg)
0.42
1.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.80
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.31
Witamina E (mg)
0.55
2.18
Retinol (µg (mcg))
22.76
89.44
Tiamina (mg)
0.04
0.16
Ryboflawina (mg)
0.08
0.33
Niacyna (mg)
4.53
17.80
Foliany (µg (mcg))
6.71
26.37
Beta karoten (µg (mcg))
3.70
14.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(393g)
Sód (mg)
66.66
261.99
Potas (mg)
150.76
592.48
Wapń (mg)
9.94
39.05
Fosfor (mg)
99.00
389.07
Magnez (mg)
13.52
53.15
Żelazo (mg)
0.37
1.44
Cynk (mg)
0.95
3.73
Miedź (mg)
0.03
0.10
Mangan (mg)
0.01
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka na butelce 105
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka na butelce

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
2000 g
1 nieduża sztuka
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 2
18.89
Za 2000 g
Piwo jasne
500 ml
1 butelka
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Koszt składników
42.50