Kulki z kaszy jaglanej
- Kasza jaglana - 1 szklanka (180 g)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 2 szklanki (500 ml)
- Wiórki kokosowe - 3 łyżki (30 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
Przepis na kulki z kaszy jaglanej krok po kroku
Kaszę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu w mleku kokosowym.
Odstaw ją do wystudzenia.
Do zimnej kaszy dodaj wiórki kokosowe i kakao.
Składniki zblenduj na gładką masę.
Z masy uformuj kulki.
Przed podaniem schłodź je w lodówce.
-
Legumina
-
Jaglanka
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Deser z mleka kokosowego
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z jabłkami
-
Sernik jaglany
-
Kulki kokosowe
-
Gofry jaglane
-
Sernik wegański
-
Gofry z kaszy jaglanej
-
Desery z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat kulek z kaszy jaglanej
Pyszne kulki z kaszy jaglanej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Kasza jaglana w połączeniu z wiórkami kokosowymi i kakao jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Kulki na słodko zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Fit deser idealnie sprawdzi się także w menu dla dzieci.
Jak zrobić kulki z kaszy jaglanej? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy ugotować kaszę jaglaną zgodnie z opisem na opakowaniu w mleku kokosowym. Następnie odstawiamy ją do wystudzenia. Do zimnej kaszy dodajemy wiórki kokosowe i kakao. Całość blendujemy na gładką masę, z której formujemy kulki. Deser przed podaniem warto schłodzić w lodówce.
Przepis na kulki z kaszy jaglanej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kaszy jaglanej, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest to produkt lekkostrawny oraz bezglutenowy dlatego idealny jest dla osób z alergią na gluten lub chorujących na celiakię. Dodatkowo kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, a także łagodzi stan zapalny błony śluzowej. Jest bogata w krzemionkę, która korzystanie wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Ponadto możemy w niej znaleźć witaminę E oraz lecytynę, które poprawiają naszą pamięć, koncentrację oraz odpowiadają za zmniejszenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Posiada wysoki indeks glikemiczny IG = 71, dlatego nie jest wskazana dla osób chorujących na cukrzycę.
Zdrowe kulki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego deseru.
Alergeny w kulkach z kaszy jaglanej
Lista alergenów dla kulek z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kulki z kaszy jaglanej
Wartości odżywcze kulek z kaszy jaglanej
Kulki z kaszy jaglanej zawierają składniki o wysokiej wartości odżywczej, ale niestety posiadają wysoki IG, dlatego nie są wskazane dla osób z cukrzycą.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.