Kruche ciasto z rabarbarem

Opublikowano: 21.05.2021 r., 9:43 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek ciasta z rabarbarem
Kruche ciasto z rabarbarem
Kruche ciasto z rabarbarem to klasyczny słodki placek z kruszonką i kwaśnym środkiem w postaci rabarbaru. To idealne ciasto na letnie spotkanie z rodziną i znajomymi.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 40 min
351 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 250 g do ciasta i 100 g do kruszonki (350 g)
  • Masło - 200 g do ciasta i 100 g do kruszonki (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier - 80 g do ciasta i 70 g do kruszonki (150 g)
  • Rabarbar (450 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem krok po kroku

Masło drobno posiekaj z mąką.

Dodaj jajka oraz cukier i szybko zagnieć ciasto.

Zawiń ciasto w folię i schowaj do zamrażarki na około 20 minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Rabarbar obierz i pokrój na kawałki o długości około 3-5 cm.

100 g masła rozetrzyj z dodatkiem 100 g mąki i 70 g cukru, aby powstała kruszonka.

Schłodzone ciasto zetrzyj na tarce, rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia i lekko ugnieć.

Na ciasto wyłóż pokrojony rabarbar i posyp kruszonką.

Piecz około 40 minut w 180 C.

Upieczone ciasto możesz ozdobić świeżą miętą lub cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasta z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem jest idealne na letnie przyjęcia z rodziną i znajomymi, dzięki swojemu odświeżającemu, kwaśnemu smakowi. Rabarbar w wielu sklepach można znaleźć przez cały rok, ale jego sezon trwa tylko od kwietnia/maja do lipca, dlatego to zwykle z latem kojarzymy jego smak.

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem jest bardzo prosty i szybko go przygotujesz z podstawowych składników, które większość z osób, ma w swojej kuchni. Potrzebujesz jedynie mąki, masła lub twardej margaryny, jajek, cukru i głównego składnika, czyli rabarbaru. Gdy już masz wszystkie składniki, przechodzimy do wyjaśnienia, jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem. Dobre kruche ciasto to takie, które zagniata się bardzo krótko. Mąkę z masłem najlepiej jak najdrobniej posiekać. Potem dodajemy tylko cukier i jaja i chwilę zagniatamy, tak aby składniki tylko się połączyły. Z ciasta formujemy się kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. W tym czasie można obrać i pokroić rabarbar na kawałki o długości około 3-5 cm. Zależnie czy lubisz mocno kwaśny, czy trochę słodszy środek, możesz nie dodawać cukru lub wymieszać rabarbar z cukrem, lub słodzikiem. Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia, aby ciasto się nie przykleiło. Placek przygotujemy z rabarbarem i kruszonką, bo wszyscy lubią kruszonkę. Żeby ją przygotować, potrzebujesz także mąkę, masło/margarynę i cukier. Masło z mąką i cukrem rozcieramy w palcach, aby powstały grudki, które możesz zlepić w jedną kulkę, ale będzie ona bardzo niestabilna i łatwo się rozsypie. Staraj się, aby wszystkie składniki były połączone i nie została sama sypka mąka lub cukier.

Schłodzone ciasto odwijamy z folii i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto rozkładamy na całej blasze do pieczenia i lekko ugniatamy. Na tak przygotowany spód wykładamy pokrojony rabarbar i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Takie ciasto rabarbarowe pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30-40 minut. Ciasto wychodzi kruche i słodko-kwaśne, czyli pyszne.

Alergeny w kruchym cieście z rabarbarem

Lista alergenów dla kruchego ciasta z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kruchego ciasta z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Kruche ciasto z rabarbarem możesz "odchudzić" zamieniając część mąki białej na pełnoziarnistą, cukier na słodzik, a masło na twardą margarynę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
305.97
351.86
Białko (g)
5.47
6.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
30.11
34.62
Węglowodany przyswajalne (g)
29.53
33.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
18.81
21.63
Tłuszcze nasycone (g)
12.52
14.39
Tłuszcze nienasycone (g)
6.29
7.24
Cholesterol (mg)
88.96
102.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
165.27
190.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.54
2.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.61
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
160.92
185.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.29
Ryboflawina (mg)
0.18
0.21
Niacyna (mg)
1.74
2.00
Foliany (µg (mcg))
44.21
50.84
Beta karoten (µg (mcg))
52.90
60.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
21.01
24.16
Potas (mg)
144.40
166.06
Wapń (mg)
43.77
50.34
Fosfor (mg)
63.30
72.80
Magnez (mg)
14.52
16.70
Żelazo (mg)
1.66
1.90
Cynk (mg)
0.46
0.53
Miedź (mg)
0.07
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z rabarbarem 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta z rabarbarem

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
250 g do ciasta i 100 g do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
300 g
200 g do ciasta i 100 g do kruszonki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
150 g
80 g do ciasta i 70 g do kruszonki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Rabarbar
450 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Koszt składników
31.50