Kruche ciastka z marmoladą
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Śmietana 12% (140 g)
- Marmolada (200 g)
Przepis na kruche ciastka z marmoladą krok po kroku
Posiekaj masło w kostkę.
Do miski przesiej miskę, dodaj masło, jajka, cukier i proszek do pieczenia oraz śmietanę.
Zagnieć gładkie ciasto i owiń folią spożywczą.
Schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
Ciasto wyjmij z zamrażarki i rozwałkuj na grubość około 3-4 cm.
Wytnij ciastka o dowolnym kształcie.
Na każde ciastko wyłóż marmoladę.
Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat kruchych ciastek z marmoladą
Kruche ciastka z marmoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas wielu spotkań ze znajomymi. Ciastka świetnie nadają się do przechowywania, gdyż zachowują świeżość przez długi czas. Przepis na kruche ciastka z marmoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, kwaśna śmietana, proszek do pieczenia, marmolada, masło.
Jak zrobić kruche ciastka z marmoladą? Posiekaj masło w kostkę. Do miski przesiej miskę, dodaj masło, jajka, cukier i proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto i owiń folią spożywczą. Schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Ciasto wyjmij z zamrażarki i rozwałkuj na grubość około 3-4 cm. Wytnij ciastka o dowolnym kształcie. Na każde ciastko wyłóż marmoladę. Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Marmolada owocowa to bardzo gęsta pasta z owoców najczęściej jabłek, śliwek i truskawek aromatyzowana różami. Marmolada świetnie nadaje się do przygotowania ciast drożdżowych, bułek czy ciastek. Dzięki zwartej konsystencji nie wypływa podczas pieczenia. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Śmietana kwaśna zawiera sporą ilość tłuszczu mlecznego, który jest zemulgowaną formą tłuszczu.
Podsumowując pyszne ciastka świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Prosty przepis przygotować można z marmoladą o dowolnym smaku. Domowe ciastka nie zawierają konserwantów. Łatwe do zrobienia ciasteczka można przygotować z pomocą dzieci. Ciastka są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez ponad tydzień.
Alergeny w kruchych ciastkach z marmoladą
Lista alergenów dla kruchych ciastek z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze kruchych ciastek z marmoladą
Kruche ciastka z marmoladą to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi. Ciastek nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
-
mąka pszenna,
jajka,
cukier,
masło,
śmietana,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.