Kruche ciastka z marmoladą

Opublikowano: 25.04.2022 r., 23:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche ciastka w koszyku
Kruche ciastka z marmoladą
Kruche ciastka z marmoladą to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Kruche ciastka można podać jako dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciastka.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 20 min
516 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Śmietana 12% (140 g)
  • Marmolada (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na kruche ciastka z marmoladą krok po kroku

Posiekaj masło w kostkę.

Do miski przesiej miskę, dodaj masło, jajka, cukier i proszek do pieczenia oraz śmietanę.

Zagnieć gładkie ciasto i owiń folią spożywczą.

Schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Ciasto wyjmij z zamrażarki i rozwałkuj na grubość około 3-4 cm.

Wytnij ciastka o dowolnym kształcie.

Na każde ciastko wyłóż marmoladę.

Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na kruche ciastka z marmoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat kruchych ciastek z marmoladą

Kruche ciastka z marmoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas wielu spotkań ze znajomymi. Ciastka świetnie nadają się do przechowywania, gdyż zachowują świeżość przez długi czas. Przepis na kruche ciastka z marmoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, kwaśna śmietana, proszek do pieczenia, marmolada, masło.

Jak zrobić kruche ciastka z marmoladą? Posiekaj masło w kostkę. Do miski przesiej miskę, dodaj masło, jajka, cukier i proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto i owiń folią spożywczą. Schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Ciasto wyjmij z zamrażarki i rozwałkuj na grubość około 3-4 cm. Wytnij ciastka o dowolnym kształcie. Na każde ciastko wyłóż marmoladę. Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

Marmolada owocowa to bardzo gęsta pasta z owoców najczęściej jabłek, śliwek i truskawek aromatyzowana różami. Marmolada świetnie nadaje się do przygotowania ciast drożdżowych, bułek czy ciastek. Dzięki zwartej konsystencji nie wypływa podczas pieczenia. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Śmietana kwaśna zawiera sporą ilość tłuszczu mlecznego, który jest zemulgowaną formą tłuszczu.

Podsumowując pyszne ciastka świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Prosty przepis przygotować można z marmoladą o dowolnym smaku. Domowe ciastka nie zawierają konserwantów. Łatwe do zrobienia ciasteczka można przygotować z pomocą dzieci. Ciastka są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez ponad tydzień.

Alergeny w kruchych ciastkach z marmoladą

Lista alergenów dla kruchych ciastek z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze kruchych ciastek z marmoladą

na 100g gotowej potrawy

Kruche ciastka z marmoladą to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi. Ciastek nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
382.49
516.36
Białko (g)
5.73
7.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
47.50
64.12
Węglowodany przyswajalne (g)
47.46
64.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
20.14
27.19
Tłuszcze nasycone (g)
13.55
18.29
Tłuszcze nienasycone (g)
6.59
8.90
Cholesterol (mg)
80.53
108.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.62
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.39
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.25
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.94
2.62
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.54
66.88
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
24.63
33.25
Potas (mg)
222.82
300.80
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń (mg)
93.09
125.68
Fosfor (mg)
164.89
222.60
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.25
19.24
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.90
2.56
Cynk (mg)
0.50
0.67
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych ciastek z marmoladą 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych ciastek z marmoladą

Koszt składników
28.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śmietana 12%
140 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 140 g
Marmolada
200 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Koszt składników
28.80