Kruche ciasteczka orzechowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (450 g)
- Masło (200 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier (120 g)
- Orzechy laskowe (50 g)
- Orzechy arachidowe (ziemne) (50 g)
Przepis na kruche ciasteczka orzechowe krok po kroku
Orzechy posiekaj drobno. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj.
Zagnieć ciasto wraz z cukrem, orzechami i żółtkami jaj.
Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj niezbyt cienko i wykrawaj ciasteczka o dowolnych kształtach.
Ciasteczka ułóż na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia, posyp orzechami z wierzchu i piecz ok. 25 minut w temp. 180 st. C.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek orzechowych
Kruche ciasteczka orzechowe to naprawdę smaczny i zdrowy deser, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Wystarczy kilka chwil, by je przygotować samodzielnie.
Przepis na kruche ciasteczka orzechowe to pomysł na pyszne smakołyki, w których ukryte są orzechy. Te domowe ciasteczka podbiją serca wszystkich miłośników zdrowych przekąsek. Te ciasta pozwalają przemycić do diety znaczne ilości orzechów. Orzechy to niezwykle zdrowy, ale często niedoceniany składnik diety. Wystarczy ich niewielki dodatek każdego dnia, by wspierać zdrowie całego organizmu. W tym przepisie sięga się głównie po orzechy laskowe i arachidowe, czyli ziemne. Orzechy laskowe, podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne właściwości i wartości odżywcze. Są bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B. Orzechy laskowe są również bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które wspomagają walkę ze zbędnymi kilogramami. Natomiast orzechy arachidowe są doskonałym źrodłem białka. Dodatkowo poprawiają pamięć i koncentrację. Jednak jeśli nie przepadasz za którymś z tych rodzajów orzechów, możesz je wymienić na inne, dowolne. Łącz je tak, by efekt końcowy odpowiadał Twoim preferencjom i sprawiał, że ciastka Ci smakują.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasteczka orzechowe, by były smaczne i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Idealnie sprawdzą się do kawy, ale również jako drugie śniadanie, czy podwieczorek. Głównym składnikiem tych ciastek jest oczywiście mąka pszenna. To wybór, który gości w polskiej kuchni najczęściej. Możesz sięgnąć zarówno po wersję 450, jak i 500, czy 550. Możesz oczywiście użyć również wersji pełnoziarnistej, jednak zwykle ciasto jest wtedy za mało słodkie. Pamiętaj, by nie sięgać tylko po mąkę krupczatkę. Jej zbyt duża ilość sprawi, że ciasto będzie zbyt kruche i będzie szybko się łamać. Można zastąpić część mąką pełnoziarnistą, która sprawi, że będzie ono miało niższy indeks glikemiczny, a większą zawartość błonnika. To niezwykle ważne, zwłaszcza dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą.
Alergeny w kruchych ciasteczkach orzechowych
Lista alergenów dla kruchych ciasteczek orzechowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
- Orzechy arachidowe (ziemne)
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
Wartości odżywcze kruchych ciasteczek orzechowych
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.