Krokiety z grzybami
- Mąka pszenna typ 550 - 2,5 szklanki (370 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Woda gazowana - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Świeże leśne grzyby (700 g)
- Cebula - 2 szt (200 g)
- Oliwa z oliwek (230 ml)
- Bułka tarta (150 g)
Przepis na krokiety z grzybami krok po kroku
Na patelnie rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej 2 posiekane cebule. Dodaj opłukane i pokrojone grzyby. Przypraw farsz solą, pieprzem i ziołami.
Do dużej miski wrzuć mąkę, 2 jajka, mleko i wodę gazowaną. Całość dokładnie wymieszaj.
Suchą patelnię dobrze rozgrzej i smaż na niej cienkie naleśniki, wylewając ciasto chochelką. Naleśniki powinny być rumiane.
Każdy naleśnik rozłóż płasko i napełnij farszem. Farsz ułóż łyżką na środku, następnie złóż boczne krawędzie do środka i zroluj naleśnik.
Na talerzyk wbij 2 jajka, a na drugi wysyp bułkę tartą. Każdego krokieta mocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej krokiety z każdej strony.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Farsz na krokiety z mięsem
-
Krokiety
Więcej informacji na temat krokietów z grzybami
Krokiety z grzybami to jedno z tych dań, które głównie kojarzy się ze świętami. Jednak może być jedzone również na co dzień. To dlatego, że są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. To idealny pomysł na wykorzystanie leśnych grzybów, zwłaszcza tych świeżo zebranych z lasu. Można przygotować je w panierce lub bez niej. Świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Ten przepis na krokiety z grzybami jest niezwykle prosty, dlatego świetnie sprawdzi się na co dzień. Podzielony jest na proste kroki, dzięki którym całość, choć pozornie skomplikowana, staje się bardzo łatwa i niezbyt pracochłonna. Całe przygotowanie podzielone jest na trzy etapy. Należy przygotować farsz, następnie naleśniki, a na końcu złożyć i usmażyć krokiety. Dwa pierwsze etapy można przygotować wcześniej, dzięki czemu cały proces nie będzie tak pracochłonny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krokiety z grzybami leśnymi, by były naprawdę smaczne, to ta receptura sprawdzi się idealnie. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu. Sercem tych krokietów jest ich farsz. W tym wypadku zrobiony z aromatycznych grzybów, dzięki którym całość jest tak pyszna i nie potrzebuje zbyt dużo przypraw. Choć niektórzy dodają do niego również kapusty, nie jest to konieczne. Grzyby są tak aromatyczne, że spokojnie mogą być jedynym składnikiem. Warto jednak dodać do nich cebuli, która podsmażona, staje się lekko słodkawa i wspaniale współgra z grzybami. Do tego przepisu świetnie sprawdzą się podgrzybki, które są bardzo aromatyczne. Te grzyby nie potrzebują innego towarzystwa. Poza sezonem można spokojnie wykorzystać grzyby suszone, choć niewątpliwie najlepsze będą świeże grzyby. Grzyby suszone najlepiej przed obróbką dobrze namoczyć, by były smaczniejsze i bardziej miękkie.
Krokiety z tej receptury są naprawdę pyszne. To zasługa wspaniałego farszu, ale również pysznych naleśników, które połączone w jedną całość zachwycają swoim smakiem i aromatem. To danie, które na pewno świetnie sprawdzi się na święta, gdyż jest postne, ale wciąż dobre. To świetna opcja również na wegetariański posiłek.
Alergeny w krokietach z grzybami
Lista alergenów dla krokietów z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze krokietów z grzybami
To zdrowa opcja, jednak ciężkostrawna.
Energia i białka
(392g)
Węglowodany
(392g)
Tłuszcze
(392g)
Witaminy
(392g)
Składniki mineralne
(392g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.