Krem z warzyw
- Ziemniaki późne (375 g)
- Kalafior (700 g)
- Cebula (100 g)
- Pietruszka (90 g)
- Seler korzeniowy (60 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
- Masło (20 g)
Przepis na krem z warzyw krok po kroku
Do większego garnka wlej olej i podsmaż na nim posiekaną w kostkę cebulę.
Kalafior podziel na różyczki. Ziemniaki, seler i pietruszki obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka. Zalej wrzątkiem (1,litra wody). Dopraw solą i pieprzem, dodaj pół łyżeczki gałki muszkatołowej, zioła prowansalskie i 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Gotuj przez 30-40min do miękkości.
Odlej szklankę wywaru. Przyda się później do kontrolowania gęstość zupy krem.
Wlej do zupy śmietankę kremówkę 30% i dodaj łyżkę masła. Całość zblenduj. Kontroluj gęstość zupy, dodając ewentualnie odlany wcześniej wywar. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.
Zupę krem podawaj z grzankami.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa wietnamska
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa koperkowa z ryżem
-
Zupa brukselkowa
-
Zupa jarzynowa z makaronem
-
Zupa jarzynowa
Więcej informacji na temat kremu z warzyw
Krem z warzyw to prosta i niezwykle smaczna zupa, która zaskakuje wspaniałym smakiem i aromatem. W dodatku przygotujesz ją w kilka chwil z prostych składników.
Przepis na krem z warzyw to doskonała opcja na obiad. Wspaniale smakuje zwłaszcza z grzankami, ale możesz podać ją też z groszkiem ptysiowym. Ten przepis podpowie Ci jak ugotować naprawdę smaczne danie z kilku składników. Ta zupa krem jest lekka i smaczna. W tej recepturze zupa połączona jest z dwoma bardzo bazowymi składnikami: cebulą i ziemniakami. Dzięki temu zyskuje dużą uniwersalność, ale również wspaniały smak. Dodatek ziemniaków wpływa również na jej sytość. Do zupy pasuje wiele różnych przypraw. Warto jednak połączyć ją z ziołami - prowansalskimi lub tymiankiem, czy oregano. Te składniki doskonale współgrają zarówno z ziemniakami, jak i korzeniem pietruszki, czy kalafiorem. Jeśli kochasz korzenne przyprawy, możesz też wykorzystać cynamon lub kardamon, które nadadzą tej potrawie niepowtarzalnego aromatu. Jeśli nie jesteś ich fanem, możesz pozostać przy gałce muszkatołowej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę krem, by była smaczna, prosta i naprawdę dobra, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Zupę krem możesz przygotować z dowolnych składników, w tej wersji robi się ją z białych warzyw. Możesz też zrobić ją z włoszczyzny. Zupa przecierana doskonale sprawdza się na różnych dietach. Zarówno redukcyjnej, jak i lekkostrawnej. Możesz podawać ją także dzieciom. Jeśli przygotowujesz ją dla niemowlaka, pamiętaj, by nie dodawać soli, ani mieszanek ją zawierających. Zupa z białych warzyw pięknie komponuje się z krzykliwym dodatkiem, więc możesz podawać ją z chipsami z buraka lub boczku. Ta zupa doskonale odżywia, to dlatego, że zawiera sporo warzyw. Ten przepis pozwala na włączenie do menu dużej ilości różnych warzyw, dzięki czemu sprawdzi się w sytuacji, gdy nie wiemy, jak wzbogacić swoją dietę o ich dodatek. To sposób by z łatwością wkomponować je również do diety najmłodszych domowników. W dodatku możesz doprawić ją dowolnie, zgodnie z własnymi preferencjami.
Alergeny w kremie z warzyw
Lista alergenów dla kremu z warzyw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- Masło
Wartości odżywcze kremu z warzyw
To zdrowa opcja, która dostarcza wiele witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(391g)
Węglowodany
(391g)
Tłuszcze
(391g)
Witaminy
(391g)
Składniki mineralne
(391g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.