Krem z warzyw

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z warzyw podany w głębokim talerzu, ozdobiony grzankami i szczypiorkiem.
Krem z warzyw
Krem z warzyw to prosta i niezwykle smaczna zupa, która zaskakuje wspaniałym smakiem i aromatem. W dodatku przygotujesz ją w kilka chwil z prostych składników.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
396 kcal
Kcal w porcji
391 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (375 g)
  • Kalafior (700 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pietruszka (90 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na krem z warzyw krok po kroku

Do większego garnka wlej olej i podsmaż na nim posiekaną w kostkę cebulę.

Kalafior podziel na różyczki. Ziemniaki, seler i pietruszki obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka. Zalej wrzątkiem (1,litra wody). Dopraw solą i pieprzem, dodaj pół łyżeczki gałki muszkatołowej, zioła prowansalskie i 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Gotuj przez 30-40min do miękkości.

Odlej szklankę wywaru. Przyda się później do kontrolowania gęstość zupy krem.

Wlej do zupy śmietankę kremówkę 30% i dodaj łyżkę masła. Całość zblenduj. Kontroluj gęstość zupy, dodając ewentualnie odlany wcześniej wywar. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.

Zupę krem podawaj z grzankami.

Jak oceniasz przepis na krem z warzyw
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 67,9% osób

Więcej informacji na temat kremu z warzyw

Krem z warzyw to prosta i niezwykle smaczna zupa, która zaskakuje wspaniałym smakiem i aromatem. W dodatku przygotujesz ją w kilka chwil z prostych składników.

Przepis na krem z warzyw to doskonała opcja na obiad. Wspaniale smakuje zwłaszcza z grzankami, ale możesz podać ją też z groszkiem ptysiowym. Ten przepis podpowie Ci jak ugotować naprawdę smaczne danie z kilku składników. Ta zupa krem jest lekka i smaczna. W tej recepturze zupa połączona jest z dwoma bardzo bazowymi składnikami: cebulą i ziemniakami. Dzięki temu zyskuje dużą uniwersalność, ale również wspaniały smak. Dodatek ziemniaków wpływa również na jej sytość. Do zupy pasuje wiele różnych przypraw. Warto jednak połączyć ją z ziołami - prowansalskimi lub tymiankiem, czy oregano. Te składniki doskonale współgrają zarówno z ziemniakami, jak i korzeniem pietruszki, czy kalafiorem. Jeśli kochasz korzenne przyprawy, możesz też wykorzystać cynamon lub kardamon, które nadadzą tej potrawie niepowtarzalnego aromatu. Jeśli nie jesteś ich fanem, możesz pozostać przy gałce muszkatołowej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę krem, by była smaczna, prosta i naprawdę dobra, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Zupę krem możesz przygotować z dowolnych składników, w tej wersji robi się ją z białych warzyw. Możesz też zrobić ją z włoszczyzny. Zupa przecierana doskonale sprawdza się na różnych dietach. Zarówno redukcyjnej, jak i lekkostrawnej. Możesz podawać ją także dzieciom. Jeśli przygotowujesz ją dla niemowlaka, pamiętaj, by nie dodawać soli, ani mieszanek ją zawierających. Zupa z białych warzyw pięknie komponuje się z krzykliwym dodatkiem, więc możesz podawać ją z chipsami z buraka lub boczku. Ta zupa doskonale odżywia, to dlatego, że zawiera sporo warzyw. Ten przepis pozwala na włączenie do menu dużej ilości różnych warzyw, dzięki czemu sprawdzi się w sytuacji, gdy nie wiemy, jak wzbogacić swoją dietę o ich dodatek. To sposób by z łatwością wkomponować je również do diety najmłodszych domowników. W dodatku możesz doprawić ją dowolnie, zgodnie z własnymi preferencjami.

Alergeny w kremie z warzyw

Lista alergenów dla kremu z warzyw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Masło

Wartości odżywcze kremu z warzyw

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza wiele witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(391g)
Energia (kcal)
101.33
396.21
Białko (g)
1.81
7.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(391g)
Węglowodany (g)
8.79
34.35
Węglowodany przyswajalne (g)
6.93
27.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
7.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(391g)
Tłuszcz (g)
7.10
27.75
Tłuszcze nasycone (g)
5.52
21.57
Tłuszcze nienasycone (g)
1.58
6.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.17
4.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.75
10.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(391g)
Witamina A (µg (mcg))
8.74
34.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
28.04
109.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.58
33.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.56
2.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.50
134.90
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.32
9.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(391g)
Sód (mg)
19.66
76.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
278.28
1088.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.21
71.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
43.99
172.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.32
59.90
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
1.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.25
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z warzyw 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z warzyw

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
375 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 375 g
Kalafior
700 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 700 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
90 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
40.50