Krem z topinamburu

Opublikowano: 20.08.2023 r., 12:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z topinamburu podany w białym talerzu głębokim.
Krem z topinamburu
Krem z topinamburu to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Krem z topinambura warto podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
441 kcal
Kcal w porcji
540 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Topinambur (400 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (250 g)
  • Pietruszka - 1 mała sztuka (150 g)
  • Seler korzeniowy - ćwierć sztuki (150 g)
  • Por (100 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
  • Masło (20 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, blender

Przepis na krem z topinamburu krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Topinambur, marchew, seler oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Pora umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzej masło oraz olej rzepakowy. Następnie zeszklij na nim pokrojoną cebulę.

Do garnka dodaj przygotowane wcześniej warzywa i duś na średniej mocy palnika przez około 5 minut (przemieszaj w tym czasie zawartość garnka 2-3 razy).

Po tym czasie warzywa zalej 8 szklankami wody, dodaj do nich 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 4 liście laurowe. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.

Z zupy wyłów marchew, ziela angielskie oraz liście laurowe.

Zupę zblenduj przy pomocy blendera na jednolity krem.

Gotową zupę dopraw połową łyżeczki gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem do smaku.

Gotową zupę podawaj na ciepło np. udekorowaną posiekaną pietruszką lub podprażonymi nasionami słonecznika.

Jak oceniasz przepis na krem z topinamburu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat kremu z topinamburu

Krem z topinamburu to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna i szybka w przygotowaniu zupa krem z topinamburu doskonale skasuje z grzankami, groszkiem ptysiowym lub uprażonymi na patelni bez tłuszczu nasionami. Prosty przepis na krem z topinamburu nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: topinambur, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, por, cebula, masło, olej rzepakowy, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić krem z topinamburu? Cebulę obierz i pokrój w piórka. Topinambur, marchew, seler oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Pora umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło oraz olej rzepakowy. Następnie zeszklij na nim pokrojoną cebulę. Do garnka dodaj przygotowane wcześniej warzywa i duś na średniej mocy palnika przez około 5 minut (przemieszaj w tym czasie zawartość garnka 2-3 razy). Po tym czasie warzywa zalej 8 szklankami wody, dodaj do nich 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 4 liście laurowe. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Z zupy wyłów marchew, ziela angielskie oraz liście laurowe. Zupę zblenduj przy pomocy blendera na jednolity krem. Gotową zupę dopraw połową łyżeczki gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem do smaku.

Topinambur jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłową pracę naszych jelit. Błonnik pomaga zapobiegać zaparciom, ma zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi. Błonnik pomaga także obniżyć stężenie cholesterolu. Topinambur jest bogaty w składniki mineralne takie jak żelazo, cynk, magnez oraz witaminy z grupy B, witaminę A, C i E.

Podsumowując łatwa w przygotowaniu zupa krem z topinamburu to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczna zupa doskonale sprawdzi się jako cieple danie podczas imprez rodzinnych. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kremie z topinamburu

Lista alergenów dla kremu z topinamburu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kremu z topinamburu

na 100g gotowej potrawy

Krem z topinamburu to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Warzywa wykorzystane do przygotowania zupy krem stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(540g)
Energia (kcal)
81.81
441.75
Białko (g)
1.43
7.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(540g)
Węglowodany (g)
13.11
70.78
Węglowodany przyswajalne (g)
10.86
58.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.24
12.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(540g)
Tłuszcz (g)
3.08
16.64
Tłuszcze nasycone (g)
1.07
5.78
Tłuszcze nienasycone (g)
2.01
10.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.47
7.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
2.94
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.47
18.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(540g)
Witamina A (µg (mcg))
186.40
1006.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.37
39.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.49
2.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.82
58.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.83
4.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.60
132.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1757.55
9490.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(540g)
Sód (mg)
30.78
166.22
Potas (mg)
317.12
1712.45
Wapń (mg)
28.65
154.73
Fosfor (mg)
61.44
331.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.33
93.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.51
8.15
Cynk (mg)
0.23
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z topinamburu 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z topinamburu

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Topinambur
400 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 400 g
Marchewka
250 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Pietruszka
150 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Seler korzeniowy
150 g
ćwierć sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
37.00