Krem z topinamburu
- Topinambur (400 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (250 g)
- Pietruszka - 1 mała sztuka (150 g)
- Seler korzeniowy - ćwierć sztuki (150 g)
- Por (100 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
- Masło (20 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na krem z topinamburu krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Topinambur, marchew, seler oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Pora umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzej masło oraz olej rzepakowy. Następnie zeszklij na nim pokrojoną cebulę.
Do garnka dodaj przygotowane wcześniej warzywa i duś na średniej mocy palnika przez około 5 minut (przemieszaj w tym czasie zawartość garnka 2-3 razy).
Po tym czasie warzywa zalej 8 szklankami wody, dodaj do nich 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 4 liście laurowe. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
Z zupy wyłów marchew, ziela angielskie oraz liście laurowe.
Zupę zblenduj przy pomocy blendera na jednolity krem.
Gotową zupę dopraw połową łyżeczki gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem do smaku.
Gotową zupę podawaj na ciepło np. udekorowaną posiekaną pietruszką lub podprażonymi nasionami słonecznika.
Więcej informacji na temat kremu z topinamburu
Krem z topinamburu to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna i szybka w przygotowaniu zupa krem z topinamburu doskonale skasuje z grzankami, groszkiem ptysiowym lub uprażonymi na patelni bez tłuszczu nasionami. Prosty przepis na krem z topinamburu nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: topinambur, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, por, cebula, masło, olej rzepakowy, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz gałka muszkatołowa.
A jak zrobić krem z topinamburu? Cebulę obierz i pokrój w piórka. Topinambur, marchew, seler oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Pora umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło oraz olej rzepakowy. Następnie zeszklij na nim pokrojoną cebulę. Do garnka dodaj przygotowane wcześniej warzywa i duś na średniej mocy palnika przez około 5 minut (przemieszaj w tym czasie zawartość garnka 2-3 razy). Po tym czasie warzywa zalej 8 szklankami wody, dodaj do nich 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 4 liście laurowe. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Z zupy wyłów marchew, ziela angielskie oraz liście laurowe. Zupę zblenduj przy pomocy blendera na jednolity krem. Gotową zupę dopraw połową łyżeczki gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem do smaku.
Topinambur jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłową pracę naszych jelit. Błonnik pomaga zapobiegać zaparciom, ma zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi. Błonnik pomaga także obniżyć stężenie cholesterolu. Topinambur jest bogaty w składniki mineralne takie jak żelazo, cynk, magnez oraz witaminy z grupy B, witaminę A, C i E.
Podsumowując łatwa w przygotowaniu zupa krem z topinamburu to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczna zupa doskonale sprawdzi się jako cieple danie podczas imprez rodzinnych. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w kremie z topinamburu
Lista alergenów dla kremu z topinamburu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kremu z topinamburu
Krem z topinamburu to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Warzywa wykorzystane do przygotowania zupy krem stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(540g)
Węglowodany
(540g)
Tłuszcze
(540g)
Witaminy
(540g)
Składniki mineralne
(540g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.