Krem z ciecierzycy

Opublikowano: 19.12.2021 r., 15:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gładki krem z ciecierzycy
Krem z ciecierzycy
Szybki, pyszny i pożywny obiad w wersji wegetariańskiej? Zupa krem z ciecierzycy sprawdzi się idealnie, doda Ci mnóstwo energii na resztę dnia, poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
150 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa - 1/2 puszki (200 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Ziemniaki późne - 2 sztuki (100 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (60 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na krem z ciecierzycy krok po kroku

W garnku rozpuść masło.

Dodaj drobno pokrojoną cebulkę i podsmażaj krótko.

Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchew. Całość zalej bulionem i gotuj.

Na samym końcu dodaj ciecierzycę, gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Dopraw krem do smaku i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krem obficie posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na krem z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat kremu z ciecierzycy

Krem z ciecierzycy to świetny pomysł na pyszny obiad lub lunch w ciągu dnia, który z łatwością przetransportujesz do pracy, szkoły czy na uczelnię. Ostatnio przedstawiałam przepis na pastę z ciecierzycy, która idealnie pasuje na śniadanie do chleba. Dzisiaj natomiast przedstawię Ci przepis na krem z ciecierzycy, który jest niezwykle pyszny i zdrowy, a dodatkowo przygotujesz go w bardzo krótkim czasie. W ostatnich czasach ciecierzyca zyskała na popularności w naszych regionach. Jak się okazało nasiona roślin strączkowych, do których należy ciecierzyca to cenne źródło roślinnego białka, witamin, składników mineralnych. W prosty sposób przygotujesz z niego wiele produktów, oprócz humusu, może to być falafel lub wegetariański krem.

Zatem jak zrobić krem z ciecierzycy?

Będziesz potrzebować dosłownie kilku warzyw, nasz główny składnik, czyli ciecierzycę i bulion warzywny.

Jeśli korzystasz z suchych nasion roślin strączkowych, należy je wcześniej namoczyć, co jest czasochłonne. Jednak w większości sklepów bez problemu dostaniesz ciecierzycę w puszce lub szklanym słoiku, która nie wymaga wcześniejszego przygotowania, dlatego, jeśli zależy Ci na oszczędności czasu, śmiało skorzystaj z tej wersji.

Zacznij od drobnego pokrojenia cebuli, następnie zeszklij ją w garnku z wcześniej rozpuszczonym masłem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, w ten sposób szybciej się ugotują. Całość zalej bulionem warzywnym, a na samym końcu dodaj ciecierzycę i gotuj, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po około 30 minutach zmiksuj zupę na gładki krem.

Podawaj go z dużą ilością posiekanej pietruszki lub kolendry. Przed przygotowaniem warto przepłukać ciecierzycę pod bieżącą wodą. Zalewa, w której jest ciecierzyca tzw. aquafaba też może nam się przydać do innych potraw. Jest ona znana na pewno wśród wielu wegan, ponieważ jest ona w stanie zastąpić jajka, przygotowuje się z jej dodatkiem naleśniki lub bezę. Sam widzisz, do jak wielu rzeczy możemy użyć ciecierzycy np. do dań głównych, do kanapek. Skoro już znasz mój dobry i sprawdzony przepis, koniecznie spróbuj samodzielnie ugotować krem.

Alergeny w kremie z ciecierzycy

Lista alergenów dla kremu z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze kremu z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Krem z ciecierzycy to danie, które zapewni Ci sytość do końca dnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
60.00
150.00
Białko (g)
1.96
4.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.39
20.98
Węglowodany przyswajalne (g)
7.27
18.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
2.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.29
5.73
Tłuszcze nasycone (g)
1.43
3.59
Tłuszcze nienasycone (g)
0.86
2.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.58
1.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
0.68
Cholesterol (mg)
4.39
10.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
71.41
178.52
Witamina B6 (mg)
0.08
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina C (mg)
3.35
8.38
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.15
0.38
Retinol (µg (mcg))
13.69
34.23
Tiamina (mg)
0.03
0.09
Ryboflawina (mg)
0.02
0.06
Niacyna (mg)
0.27
0.66
Foliany (µg (mcg))
14.49
36.22
Beta karoten (µg (mcg))
570.16
1425.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
206.69
516.73
Potas (mg)
113.76
284.39
Wapń (mg)
16.80
41.99
Fosfor (mg)
30.29
75.71
Magnez (mg)
9.96
24.90
Żelazo (mg)
0.37
0.93
Cynk (mg)
0.09
0.23
Miedź (mg)
0.07
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z ciecierzycy 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z ciecierzycy

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
200 g
1/2 puszki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
100 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Marchewka
60 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
32.50