Krem z ciecierzycy
- Ciecierzyca konserwowa - 1/2 puszki (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Ziemniaki późne - 2 sztuki (100 g)
- Marchewka - 1 sztuka (60 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na krem z ciecierzycy krok po kroku
W garnku rozpuść masło.
Dodaj drobno pokrojoną cebulkę i podsmażaj krótko.
Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchew. Całość zalej bulionem i gotuj.
Na samym końcu dodaj ciecierzycę, gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Dopraw krem do smaku i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krem obficie posyp posiekaną natką pietruszki.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat kremu z ciecierzycy
Krem z ciecierzycy to świetny pomysł na pyszny obiad lub lunch w ciągu dnia, który z łatwością przetransportujesz do pracy, szkoły czy na uczelnię. Ostatnio przedstawiałam przepis na pastę z ciecierzycy, która idealnie pasuje na śniadanie do chleba. Dzisiaj natomiast przedstawię Ci przepis na krem z ciecierzycy, który jest niezwykle pyszny i zdrowy, a dodatkowo przygotujesz go w bardzo krótkim czasie. W ostatnich czasach ciecierzyca zyskała na popularności w naszych regionach. Jak się okazało nasiona roślin strączkowych, do których należy ciecierzyca to cenne źródło roślinnego białka, witamin, składników mineralnych. W prosty sposób przygotujesz z niego wiele produktów, oprócz humusu, może to być falafel lub wegetariański krem.
Zatem jak zrobić krem z ciecierzycy?
Będziesz potrzebować dosłownie kilku warzyw, nasz główny składnik, czyli ciecierzycę i bulion warzywny.
Jeśli korzystasz z suchych nasion roślin strączkowych, należy je wcześniej namoczyć, co jest czasochłonne. Jednak w większości sklepów bez problemu dostaniesz ciecierzycę w puszce lub szklanym słoiku, która nie wymaga wcześniejszego przygotowania, dlatego, jeśli zależy Ci na oszczędności czasu, śmiało skorzystaj z tej wersji.
Zacznij od drobnego pokrojenia cebuli, następnie zeszklij ją w garnku z wcześniej rozpuszczonym masłem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, w ten sposób szybciej się ugotują. Całość zalej bulionem warzywnym, a na samym końcu dodaj ciecierzycę i gotuj, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po około 30 minutach zmiksuj zupę na gładki krem.
Podawaj go z dużą ilością posiekanej pietruszki lub kolendry. Przed przygotowaniem warto przepłukać ciecierzycę pod bieżącą wodą. Zalewa, w której jest ciecierzyca tzw. aquafaba też może nam się przydać do innych potraw. Jest ona znana na pewno wśród wielu wegan, ponieważ jest ona w stanie zastąpić jajka, przygotowuje się z jej dodatkiem naleśniki lub bezę. Sam widzisz, do jak wielu rzeczy możemy użyć ciecierzycy np. do dań głównych, do kanapek. Skoro już znasz mój dobry i sprawdzony przepis, koniecznie spróbuj samodzielnie ugotować krem.
Alergeny w kremie z ciecierzycy
Lista alergenów dla kremu z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze kremu z ciecierzycy
Krem z ciecierzycy to danie, które zapewni Ci sytość do końca dnia.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.