Krajanka piernikowa

Opublikowano: 01.09.2021 r., 12:29 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ręcznie wyrabiane ciasto piernikowe
Krajanka piernikowa
Krajanka piernikowa to ciasto dedykowane w szczególności wszystkim osobom uwielbiającym jesienne, korzenne, piernikowe smaki. Kojarzy się przede wszystkim ze świętami, bic nie stoi jednak na przeszkodzie ku temu aby przygotować je również z innych, nawet mniej uroczystych okazji.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 35 min
1045 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - ok. 4 szklanek (550 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
  • Orzechy włoskie - 2 garści (60 g)
  • Masło - ok. 1/2 kostki (100 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
  • Miód - 3 łyżki (60 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Likier Amaretto - 1 łyżka (10 ml)
  • Powidła śliwkowe (300 g)
  • Masa marcepanowa (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir mielony, cynamon, przyprawa korzenna do piernika, przyprawa do piernika, goździki
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, stolnica, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm

Przepis na krajankę piernikową krok po kroku

500 g mąki wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia i drobno posiekanymi włoskimi orzechami.

W garnku podgrzewaj na niewielkim ogniu masło, ksylitol, miód oraz przyprawy. Mieszaj do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.

Do garnka stopniowo wsypuj mąkę, cały czas mieszając. Gdy powstanie jednolita masa zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.

Masę wyłóż na stolnicę lekko oprószoną mąką, dodaj jedno jajko i wyrabiaj ręcznie ciasto.

Powstałe ciasto podziel na 2 równe części i każdą rozwałkuj na cienki placek.

Masę marcepanową podziel na mniejsze części i zmiksuj mikserem lub blenderem razem z 50 g mąki, jajkiem i likierem.

Pierwszy placek ciasta wyłóż na papier do pieczenia, rozsmaruj na nim masę, zostawiając kilka centymetrów wolnych z każdego brzegu.

Na masie marcepanowej rozsmaruj powidła i przykryj drugą warstwą ciasta.

Brzegi ciasta dokładnie zlep i całość przełóż do blachy do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz ok. 30 min.

Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

Szczelnie przykryj i odstaw na minimum 7 dni, w tym czasie ciasto dojrzewa.

Jak oceniasz przepis na krajankę piernikową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat krajanki piernikowej

Krajanka piernikowa to przepyszne, świąteczne ciasto o słodkim, miodowym smaku. Połączenie tej słodyczy z aromatycznymi, korzennymi przyprawami i lekko kwaskowatymi powidłami śliwkowymi i masą marcepanową nadaje temu ciasto niepowtarzalny smak i aromat, których poprostu trzeba spróbować. Przepis na krajankę piernikową nie należy do szybkich i prostych, jednak efekt końcowy wynagradza cały trud i czas przygotowań. To o czym koniecznie trzeba pamiętać, to to, że ciasto krajanka piernikowa potrzebuje czasu, minimum kilku, a najlepiej kilkunastu dni, aby dojrzeć po jej upieczeniu. Bezpośrednio po wyjeciu ciasta z piekarnika krajanka świąteczna jest bardzo twarda i nie nadaje się do pokrojenia, ani jedzenia. Dlatego przez kilka/kilkanaście dni powinna być odpowiednio przechowywana - w suchym miejscu, pod szczelnym przykryciem. Ten czas jest niezbędny aby piernik dojrzał i przeszedł smakiem wszystkich słodko korzennych przypraw. Z tego względu nie jest to ciasto które można przygotować na ostatnią chwilę ponieważ wymaga wcześniejszego zaplanowania. Aby przygotować krajankę piernikową potrzebnych będzie kilka niecodziennych składników takich jak masa marcepanowa, likier amaretto oraz domowe powidła śliwkowe. Likier amaretto nie jest składnikiem obowiązkowym - śmiało można z niego zrezygnować, zwłaszcza jeśli ciasto ma być przeznaczone również dla dzieci. Możesz zastąpić go sokiem z cytryny lub odrobiną ciemnej rozpuszczalnej kawy lub kakao - każda z tych opcji w inny sposób wzbogaci smak ciasta więc wybierz tą, która będzie Ci smakować najbardziej. Krajanka piernikowa to ciasto, które kojarzy się przede wszystkim ze świętami, ze względu na dodatek korzennych przypraw, miodu, cynamonu, imbiru, goździków oraz śliwkowych powideł. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie ku temu aby przygotować je również z innych, nawet mniej uroczystych okazji. Krajanka piernikowa to ciasto dedykowane w szczególności wszystkim osobom uwielbiającym jesienne, korzenne, piernikowe smaki.

Alergeny w krajance piernikowej

Lista alergenów dla krajanki piernikowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • likier Amaretto
    • masa marcepanowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze krajanki piernikowej

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na wykorzystanie ksylitolu zamiast cukru, ciasto jest mniej kaloryczne i ma niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
360.56
1045.62
Białko (g)
8.04
23.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
58.23
168.85
Węglowodany przyswajalne (g)
57.29
166.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
13.02
37.76
Tłuszcze nasycone (g)
5.43
15.74
Tłuszcze nienasycone (g)
7.59
22.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
1.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.75
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.65
7.69
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
71.30
206.77
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
14.32
41.53
Potas (mg)
187.21
542.90
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.65
199.08
Fosfor (mg)
155.78
451.76
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
38.10
110.50
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.53
7.33
Cynk (mg)
0.82
2.39
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.59
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krajanki piernikowej 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krajanki piernikowej

Koszt składników
160.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
550 g
ok. 4 szklanek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 550 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Masło
100 g
ok. 1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Miód
60 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 60 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Likier Amaretto
10 ml
1 łyżka
30.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 ml
Powidła śliwkowe
300 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
4.82
Za 300 g
Masa marcepanowa
200 g
60.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Koszt składników
160.60